Ciasto hiszpan
- Jajko (6 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (340 g)
- Dżem porzeczkowy (300 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Mascarpone (500 g)
- Herbata czarna napar bez cukru (240 ml)
- Orzechy laskowe (200 g)
- Cukier (250 g)
- Czekolada deserowa - 2 tabliczki (200 g)
Przepis na ciasto hiszpan krok po kroku
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij do powstania sztywnej masy.
Dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej mąkę pszenną, dodaj kakao i wymieszaj silikonową szpatułką.
Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto na biszkopt do blachy.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
Wystudź ciasto i przekrój na dwa blaty.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, wystudź.
Zmiksuj czekoladę z serkiem mascarpone.
Posiekaj orzechy laskowe i upraż na patelni bez dodatku tłuszczu.
Pierwszy blat ciasta nasącz naparem herbaty i posmaruj dżemem porzeczkowym, wyłóż 3/4 kremu i przykryj drugim blatem ciasta.
Drugi blat także nasącz herbatą, posmaruj resztą kremu i na wierzch wysyp orzechy laskowe.
Schłodź ciasto w lodówce przez 5-6 godzin.
-
Ciasto krówkowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Chatka baby jagi
-
Banoffee
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Ciasto zielony mech
-
Ciasto ambasador
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Boża krówka
-
Ciasto filadelfia
-
Szarlotka królewska
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto marysieńka
-
Ciasto z kremem
Więcej informacji na temat ciasta hiszpan
Ciasto hiszpan to bardzo dobry pomysł na wspaniałe ciasto z dżemem porzeczkowym. Jest ono lekko kwaśne i świetnie komponuje się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas wielu różnych okazji. Przepis na ciasto hiszpan jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, kakao, dżem porzeczkowy, serek mascarpone, czekolada deserowa, orzechy laskowe, herbata.
Jak zrobić ciasto hiszpan? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij do powstania sztywnej masy. Dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną, dodaj kakao i wymieszaj silikonową szpatułką. Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na biszkopt do blachy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź ciasto i przekrój na dwa blaty. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, wystudź. Zmiksuj czekoladę z serkiem mascarpone. Posiekaj orzechy laskowe i upraż na patelni bez dodatku tłuszczu. Pierwszy blat ciasta nasącz naparem herbaty i posmaruj dżemem porzeczkowym, wyłóż 3/4 kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Drugi blat także nasącz herbatą, posmaruj resztą kremu i na wierzch wysyp orzechy laskowe. Schłodź ciasto w lodówce przez 5-6 godzin.
Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania dżemu. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź.
Podsumowując pyszne ciasto z dżemem porzeczkowym to wspaniała propozycja na słodki deser. Połączenie czekolady i porzeczek jest doskonałe także jako ciasto urodzinowe. Placek można przygotować z bezami, będzie on wówczas bardziej słodki. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 3-4 dni.
Alergeny w cieście hiszpan
Lista alergenów dla ciasta hiszpan przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Czekolada deserowa
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
Wartości odżywcze ciasta hiszpan
Ciasto hiszpan to domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.