Ciasto hiszpan

Opublikowano: 20.04.2022 r., 8:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto hiszpan na dekoracyjnej paterze
Ciasto hiszpan
Ciasto hiszpan to świetna propozycja na słodki deser dla całej rodziny. Pyszne ciasto podać można podczas wielu różnych okazji. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na wspaniałe ciasto.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
716 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (340 g)
  • Dżem porzeczkowy (300 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Herbata czarna napar bez cukru (240 ml)
  • Orzechy laskowe (200 g)
  • Cukier (250 g)
  • Czekolada deserowa - 2 tabliczki (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto hiszpan krok po kroku

Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij do powstania sztywnej masy.

Dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną, dodaj kakao i wymieszaj silikonową szpatułką.

Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia.

Przełóż ciasto na biszkopt do blachy.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Wystudź ciasto i przekrój na dwa blaty.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, wystudź.

Zmiksuj czekoladę z serkiem mascarpone.

Posiekaj orzechy laskowe i upraż na patelni bez dodatku tłuszczu.

Pierwszy blat ciasta nasącz naparem herbaty i posmaruj dżemem porzeczkowym, wyłóż 3/4 kremu i przykryj drugim blatem ciasta.

Drugi blat także nasącz herbatą, posmaruj resztą kremu i na wierzch wysyp orzechy laskowe.

Schłodź ciasto w lodówce przez 5-6 godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto hiszpan
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta hiszpan

Ciasto hiszpan to bardzo dobry pomysł na wspaniałe ciasto z dżemem porzeczkowym. Jest ono lekko kwaśne i świetnie komponuje się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas wielu różnych okazji. Przepis na ciasto hiszpan jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, kakao, dżem porzeczkowy, serek mascarpone, czekolada deserowa, orzechy laskowe, herbata.

Jak zrobić ciasto hiszpan? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij do powstania sztywnej masy. Dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną, dodaj kakao i wymieszaj silikonową szpatułką. Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na biszkopt do blachy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź ciasto i przekrój na dwa blaty. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, wystudź. Zmiksuj czekoladę z serkiem mascarpone. Posiekaj orzechy laskowe i upraż na patelni bez dodatku tłuszczu. Pierwszy blat ciasta nasącz naparem herbaty i posmaruj dżemem porzeczkowym, wyłóż 3/4 kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Drugi blat także nasącz herbatą, posmaruj resztą kremu i na wierzch wysyp orzechy laskowe. Schłodź ciasto w lodówce przez 5-6 godzin.

Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania dżemu. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź.

Podsumowując pyszne ciasto z dżemem porzeczkowym to wspaniała propozycja na słodki deser. Połączenie czekolady i porzeczek jest doskonałe także jako ciasto urodzinowe. Placek można przygotować z bezami, będzie on wówczas bardziej słodki. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 3-4 dni.

Alergeny w cieście hiszpan

Lista alergenów dla ciasta hiszpan przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Czekolada deserowa
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe

Wartości odżywcze ciasta hiszpan

na 100g gotowej potrawy

Ciasto hiszpan to domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
311.39
716.21
Białko (g)
6.85
15.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
32.39
74.51
Węglowodany przyswajalne (g)
30.54
70.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.85
4.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
17.72
40.75
Tłuszcze nasycone (g)
11.64
26.78
Tłuszcze nienasycone (g)
6.07
13.97
Cholesterol (mg)
77.12
177.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
34.01
78.22
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
65.85
151.45
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.90
4.37
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta hiszpan 59
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta hiszpan

Koszt składników
69.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka pszenna typ 500
340 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.02
Za 340 g
Dżem porzeczkowy
300 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
12.27
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Herbata czarna napar bez cukru
240 ml
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.67
Za 240 ml
Orzechy laskowe
200 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
13.00
Za 200 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Czekolada deserowa
200 g
2 tabliczki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Koszt składników
69.20