- Ciasto francuskie 450 g
- Mascarpone 400 g
- Cukier 200 g 1 szklanka
- Jajko 2 szt.
- Truskawki 500 g
Przepis na ciasto francuskie z truskawkami krok po kroku
W misce ubij jajka z cukrem, aż powstanie biała masa.
Dodaj mascarpone i wymieszaj.
Płat ciasta francuskiego posmaruj mascarpone z jajkami.
Truskawki oczyść z szypułek.
Przekrój truskawki na połówki i umieść na cieście.
Całość przykryj drugim płatem ciasta i zlep brzegi.
Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut.
Pokrój na kawałki, gdy ciasto nieco przestygnie.

-
Charlotte
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Drożdżówki z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Ciasto z truskawkami
-
Ciasto francuskie
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Pastel de nata
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Informacje dietetyczne - ciasto francuskie z truskawkami
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z truskawkami
Ciasto francuskie z truskawkami jest wysoko kalorycznym wyrobem. Zawiera dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych, które bardzo szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Możesz zamienić połowę objętości cukru na ksylitol. Ciasto będzie zawierało mniej kalorii.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście francuskim z truskawkami
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z truskawkami
Pyszne ciasto francuskie z truskawkami to doskonała propozycja na deser dla dzieci i dorosłych. Ciasto francuskie najlepiej kupić gotowe, gdyż jego przygotowanie jest bardzo pracochłonne. Przepis na ciasto francuskie z truskawkami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, jajko, ser mascarpone, truskawki, cukier.
Jak zrobić ciasto francuskie z truskawkami? W misce ubij jajka z cukrem, aż powstanie biała masa. Dodaj mascarpone i wymieszaj. Płat ciasta francuskiego posmaruj mascarpone z jajkami. Truskawki oczyść z szypułek. Przekrój truskawki na połówki i umieść na cieście. Całość przykryj drugim płatem ciasta i zlep brzegi. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Pokrój na kawałki, gdy ciasto nieco przestygnie.
Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta w domu nie należy do zbyt łatwych czynności, więc jeśli nie masz zbyt dużo czasu, wykorzystaj gotowe ciasto ze sklepu. Wybierz jednak ciasto z możliwie jak najlepszym i najkrótszym składem. Nie powinno zawierać tłuszczu utwardzonego oraz sztucznych zagęstników. Truskawki są niskokalorycznymi owocami, sezon na truskawki trwa w Polsce jedynie 6 tygodni, dlatego należy z nich korzystać w miarę możliwości. Świeże truskawki są znacznie smaczniejsze niż mrożone. Truskawki mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Witamina C wspiera także naszą odporność oraz chroni nas przed działaniem wolnych rodników.
Podsumowując smaczne ciasto z truskawkami doskonale komponuje się podane do kawy i herbaty. Do zrobienia ciasta możesz wykorzystać mrożone truskawki, należy je jednak rozmrozić wcześniej, aby nie puściły zbyt dużo wody podczas pieczenia.
Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego z truskawkami
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023