Ciasto francuskie z truskawkami

Opublikowano: 18.12.2021 r., 11:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto francuskie z truskawkami podane na półmisku stojącym na drewnianym blacie.
Ciasto francuskie z truskawkami
Ciasto francuskie z truskawkami to doskonały pomysł na szybki deser z wykorzystaniem truskawek. Będzie stanowiło doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
513 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie (450 g)
  • Mascarpone (400 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Truskawki (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia

Przepis na ciasto francuskie z truskawkami krok po kroku

W misce ubij jajka z cukrem, aż powstanie biała masa.

Dodaj mascarpone i wymieszaj.

Płat ciasta francuskiego posmaruj mascarpone z jajkami.

Truskawki oczyść z szypułek.

Przekrój truskawki na połówki i umieść na cieście.

Całość przykryj drugim płatem ciasta i zlep brzegi.

Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut.

Pokrój na kawałki, gdy ciasto nieco przestygnie.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z truskawkami

Pyszne ciasto francuskie z truskawkami to doskonała propozycja na deser dla dzieci i dorosłych. Ciasto francuskie najlepiej kupić gotowe, gdyż jego przygotowanie jest bardzo pracochłonne. Przepis na ciasto francuskie z truskawkami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, jajko, ser mascarpone, truskawki, cukier.

Jak zrobić ciasto francuskie z truskawkami? W misce ubij jajka z cukrem, aż powstanie biała masa. Dodaj mascarpone i wymieszaj. Płat ciasta francuskiego posmaruj mascarpone z jajkami. Truskawki oczyść z szypułek. Przekrój truskawki na połówki i umieść na cieście. Całość przykryj drugim płatem ciasta i zlep brzegi. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Pokrój na kawałki, gdy ciasto nieco przestygnie.

Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta w domu nie należy do zbyt łatwych czynności, więc jeśli nie masz zbyt dużo czasu, wykorzystaj gotowe ciasto ze sklepu. Wybierz jednak ciasto z możliwie jak najlepszym i najkrótszym składem. Nie powinno zawierać tłuszczu utwardzonego oraz sztucznych zagęstników. Truskawki są niskokalorycznymi owocami, sezon na truskawki trwa w Polsce jedynie 6 tygodni, dlatego należy z nich korzystać w miarę możliwości. Świeże truskawki są znacznie smaczniejsze niż mrożone. Truskawki mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Witamina C wspiera także naszą odporność oraz chroni nas przed działaniem wolnych rodników.

Podsumowując smaczne ciasto z truskawkami doskonale komponuje się podane do kawy i herbaty. Do zrobienia ciasta możesz wykorzystać mrożone truskawki, należy je jednak rozmrozić wcześniej, aby nie puściły zbyt dużo wody podczas pieczenia.

Alergeny w cieście francuskim z truskawkami

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto francuskie z truskawkami jest wysoko kalorycznym wyrobem. Zawiera dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych, które bardzo szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Możesz zamienić połowę objętości cukru na ksylitol. Ciasto będzie zawierało mniej kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
311.25
513.57
Białko (g)
3.82
6.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
27.39
45.19
Węglowodany przyswajalne (g)
26.38
43.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.01
1.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
20.73
34.20
Tłuszcze nasycone (g)
13.12
21.64
Tłuszcze nienasycone (g)
7.61
12.56
Cholesterol (mg)
52.84
87.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A (µg (mcg))
10.90
17.99
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.10
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.71
29.22
Witamina E (mg)
0.22
0.36
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.60
17.49
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.19
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.19
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.25
2.07
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.49
51.96
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.11
3.48
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
85.28
140.72
Potas (mg)
72.01
118.81
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
43.41
71.63
Fosfor (mg)
36.61
60.41
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.05
14.93
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.94
1.55
Cynk (mg)
0.27
0.45
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z truskawkami 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego z truskawkami

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
450 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
9.78
Za 450 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Koszt składników
41.50