Przepis na ciasto francuskie z rabarbarem krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Na blaszce ułóż papier do pieczenia.

Pokrój umyty rabarbar w niedużą kostkę. Zasyp cukrem i wymieszaj.

Płat ciasta francuskiego podziel na równej wielkości kwadraty. Zrób nacięcie na środku krótszego boku, a następnie 3 nacięcia w równych odstępach na boku dłuższym.

Na połowie (trójkącie) każdego kwadrata wyłóż rabarbar. Drugą połową ciasta przykryj nadzienie i za pomocą widelca sklej boki.

Każdy kwadrat przełóż na blaszkę i ułóż w odstępach.

Roztrzep żółtko i każdy kwadrat posmaruj z wierzchu.

Piecz rożki aż będą rumiane - około 25 minut.

Po upieczeniu i ostudzeniu rożków zrób lukier. Cukier puder zalej łyżką gorącej wody. Wymieszaj.

Każdy rożek polej lukrem i odstaw do zastygnięcia.

Ciasto francuskie z rabarbarem
Ciasto francuskie z rabarbarem
Koszt przygotowania dania
12.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
310 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
63

Ciasto francuskie z rabarbarem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście francuskim z rabarbarem

Ciasto francuskie z rabarbarem i lukrem to doskonały pomysł na dobry deser. Jest to szybkie, proste i bardzo pyszne, idealne na słodką przekąskę. Przepis na ciasto francuskie z rabarbarem jest słodki, ale przełamany kwaśnym rabarbarem. Wychodzą idealnie chrupiące. Całość się znakomicie komponuje. Wykonanie przepisu to kwestia 30 minut. Banalnie łatwe, więc możesz poprosić dzieci o pomoc przy składaniu rożków. Najlepszy pomysł na użycie rabarbaru, gdy jest jego sezon. Zobacz, jak zrobić ciasto francuskie z rabarbarem i lukrem.

Ciasto francuskie z rabarbarem to rożki nadziane rabarbarem wymieszanym z cukrem. Rożki są posmarowane żółtkiem, by nabrały złotego koloru. Po upieczeniu, rożki są lukrowane lukrem, który robi się z cukru pudru i gorącej wody. Jest to dobre połączenie słodkiego z kwaśnym smakiem. Zrobienie tego pysznego deseru jest łatwe i szybkie. Najlepiej będzie, jak zrobisz ciasto francuskie z rabarbarem na przełomie końca kwietnia i czerwca. Wtedy właśnie jest sezon na rabarbar. Zamiast świeżego rabarbaru, możesz skorzystać z konfitury, jeżeli masz. Będzie to równie dobry sposób na przygotowanie tego wypieku.

Pomysłów na dobre wykorzystanie ciasta francuskiego jest wiele. Ciasto francuskie z rabarbarem daje pyszne co nieco na deser. Fajny przysmak dla całej rodziny. Jak zrobić ciasto francuskie z rabarbarem? Nastaw piekarnik, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Do przepisu na ciasto francuskie z rabarbarem, pokrój go w nie za dużą kostkę, a następnie wymieszaj z cukrem. Ewentualnego soku, który się oddzieli nie wykładaj jako nadzienie. Ciasto francuskie należy pokroić w równej wielkości kwadraty. Najprościej jest przekroić je na pół po środku krótszego boku (na całej długości). Gdy ciasto będzie przekrojone w ten sposób, należy zrobić 3 równej długości nacięcia na dłuższym boku. Każdy kawałek ciasta posmaruj nadzieniem owocowym (bez soków). Smarując, rób to na jednej połowie ciasta (w kształcie trójkąta). Robi się tak, by drugim (nieposmarowanym) trójkątem nakryć nadzienie z góry. Gdy złożysz ciasto powstanie rożek. Widelcem sklej boki. Żółtko rozbełtaj i posmaruj nim z wierzchu rożki. Piecz je przez około 25 minut. Powinny być wyrośnięte i mieć ładny, złoty kolor. Po upieczeniu rożki ostudź. Gdy będą letnie, zabierz się za zrobienie lukru. Wystarczy jedynie cukier puder wymieszać z odrobiną gorącej wody. Tak przygotowanym lukrem, polej rożki z wierzchu. Pozostaw jeszcze na chwilę do zastygnięcia lukru. Szybki i łatwy deser o pysznym smaku jest gotowy.

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kalorie)
345.17 kcal
310.66 kcal
Białko
4.40 g
3.96 g

Węglowodany w cieście francuskim z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany
37.71 g
33.94 g
Węglowodany przyswajalne
36.35 g
32.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.36 g
1.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz
19.96 g
17.97 g
Tłuszcze nasycone
6.16 g
5.54 g
Tłuszcze nienasycone
13.81 g
12.43 g
Tłuszcze jednonasycone
11.20 g
10.08 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.61 g
2.35 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
29.13 mg
26.21 mg

Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A
11.91 µg (mcg)
10.72 µg (mcg)
Witamina B6
0.03 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Witamina C
2.68 mg
2.42 mg
Witamina E
0.34 mg
0.31 mg
Retinol
9.96 µg (mcg)
8.96 µg (mcg)
Tiamina
0.21 mg
0.19 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.15 mg
Niacyna
2.20 mg
1.98 mg
Foliany
45.53 µg (mcg)
40.98 µg (mcg)
Beta karoten
22.83 µg (mcg)
20.55 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód
128.21 mg
115.39 mg
Potas
130.54 mg
117.49 mg
Wapń
37.49 mg
33.74 mg
Fosfor
45.37 mg
40.83 mg
Magnez
12.21 mg
10.99 mg
Żelazo
1.44 mg
1.30 mg
Cynk
0.36 mg
0.33 mg
Miedź
0.07 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z rabarbarem 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście francuskim z rabarbarem

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania ciasta francuskiego z rabarbarem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
375 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.15
Za 375 g
Rabarbar
250 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cukier
15 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Cukier puder
85 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 85 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
30.50
Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób