Ciasto francuskie z brzoskwinią
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (300 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (80 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Brzoskwinie w syropie - 1 puszka (400 g)
Przepis na ciasto francuskie z brzoskwinią krok po kroku
Brzoskwinie odlej z zalewy i pokrój w małą kostkę.
Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj, dodaj budyń w proszku i wymieszaj.
Do budyniu dodaj pokrojone owoce i przemieszaj delikatnie.
Ciasto francuskie rozłóż na blacie i wytnij trójkąty.
Na każdy trójkąt dodaj owocowy farsz i zawiń w dowolny sposób. Najłatwiej zawinąć ciasto w koperty.
Przełóż ciastka na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku 20 minut w 180 stopniach C.
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto pszczółka
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z brzoskwiniami z puszki
-
Sernik bez sera
-
Ciasto jamajka
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Tort brzoskwiniowy
-
Ciasto biała dama
-
Ciasto z kefirem
-
Ciasto z brzoskwiniami i budyniem
-
Sernik z brzoskwiniami i bezą
-
Tort z brzoskwiniami
-
Sernik z brzoskwiniami i rosą
-
Ciasto z brzoskwiniami i galaretką
-
Ciasta z brzoskwiniami
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z brzoskwinią
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto francuskie z brzoskwinią, które będzie pyszną przekąską nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Mój przepis będzie ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego, które dostaniesz w każdym sklepie. Szukaj go w lodówkach, będzie zwinięte w rulon i zapakowane w plastikowe opakowanie.
Jeśli chcesz, możesz przygotować ciasto francuskie samodzielnie od podstaw.
Jeśli korzystasz z gotowej wersji ciasta, wyłóż je wcześniej poza lodówkę, tak aby było w temperaturze pokojowej. Wtedy będzie bardziej plastyczne i łatwiej będzie się je formowało.
Zatem jak zrobić ciasto francuskie z brzoskwinią?
Zacznijmy od przygotowania budyniowo-brzoskwiniowego farszu.
Skorzystam z brzoskwiń w syropie, takie sprawdzają się najlepiej do wypieków.
Wystarczy otworzyć puszkę, odlać syrop i pokroić owoce na mniejsze kawałki.
Do garnka wlej mleko i delikatnie podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.
Po chwili dodaj budyń i mieszaj, aby się nie przypalił, następnie dodaj nasze pokrojone owoce. Gdy masa będzie gęsta, odstaw z ognia, niech ostygnie.
Do jej przygotowania zawsze wybieram budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym, jeśli jednak chcesz, możesz wybrać inny smak.
W tym czasie rozłóż ciasto na blacie stołu i wytnij z niego trójkąty. Ułóż farsz na każdy kawałek ciasta i zawiń.
Tak przygotowane ciastka przełóż na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 15-20 minut w 180 stopniach.
Sposób zawijania jest dowolny, więc jeśli chcesz zrobić to w inny sposób śmiało, nie ma problemu.
Ciasto francuskie z brzoskwinią będzie idealnym pomysłem na deser lub przekąskę w ciągu dnia. Możesz podawać je na ciepło, ale są pyszne, także na zimno dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać je do szkoły, pracy czy na uczelnie. Z jednego gotowego rulonu ciasta wyjdzie około 5 większych ciastek francuskich z nadzieniem budyniowo-brzoskwiniowym. Jeśli chcesz, możesz zastąpić brzoskwinie innymi owocami, większość z nich idealnie się sprawdzi, a nasze przekąski będą dobre.
Wybierz swoje ulubione owoce i przygotuj deser z ciasta francuskiego.
Alergeny w cieście francuskiemu z brzoskwinią
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z brzoskwinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z brzoskwinią
Przygotuj domowe przekąski z ciasta francuskiego, zamiast korzystać z kupnych wersji.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.