Ciasto ananasowe

Opublikowano: 02.10.2022 r., 17:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto ananasowe podane na talerzu. Obok leży pokrojony ananas świeży.
Ciasto ananasowe
Ciasto ananasowe to wspaniała propozycja na słodki deser dla całej rodziny. Wilgotne ciasto z dodatkiem wiórków kokosowych podawać można podczas spotkań z rodziną i znajomymi.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Czas ubijania 60 min
721 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Cukier (250 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Ananas w puszce (250 g)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Mleczko kokosowe - niepełna szklanka (200 ml)
  • Mascarpone (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto ananasowe krok po kroku

Wbij jajka do miski.

Dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej puszystej masy.

W misce umieść masło i ubij na białą masę.

Dodaj masę jajeczną do masła i ubij.

Przesiej mąkę pszenną i dodaj proszek do pieczenia.

Wymieszaj do połączenia składników.

Do ciasta wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj.

Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Wystudź ciasto i przekrój na dwa placki.

W misce umieść serek mascarpone.

Dodaj do niego posiekanego w kostkę ananasa oraz mleko kokosowe i wymieszaj dokładnie.

Przełóż ciasto połową kremu.

Na wierzch biszkopta wyłóż resztę kremu i schłodź ciasto.

Podziel na porcje podawaj na małym talerzyku.

Jak oceniasz przepis na ciasto ananasowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta ananasowego

Ciasto ananasowe to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto dla całej rodziny. Ananasowe ciasto jest wilgotne i ma egzotyczny smak. Ciasto z kremem na bazie serka mascarpone świetnie sprawdzi się podane na deser. Przepis na ciasto ananasowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, proszek do pieczenia, ananas, wiórki kokosowe, mleko kokosowe, mascarpone.

Jak zrobić ciasto ananasowe? Wbij jajka do miski. Dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej puszystej masy. W misce umieść masło i ubij na białą masę. Dodaj masę jajeczną do masła i ubij. Przesiej mąkę pszenną i dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. Do ciasta wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudź ciasto i przekrój na dwa placki. W misce umieść serek mascarpone, dodaj posiekanego w kostkę ananasa i wymieszaj dokładnie. Przełóż ciasto połową kremu. Na wierzch biszkopta wyłóż resztę kremu i schłodź ciasto. Podziel na porcje, podawaj na małym talerzyku.

Ananas to roślina uprawiana głównie w Ameryce Południowej. Ananas jest owocem niskokalorycznym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, dzięki któremu lepiej pracują nasze jelita. Ananas zawiera bromelinę, jest to enzym rozkładający białka. Ma on szerokie zastosowanie, począwszy od kuchni, skończywszy na przemyśle kosmetycznym. Bromelina w kuchni znajduje zastosowanie w procesie zmiękczania mięsa. W naszym organizmie może być wykorzystana jako środek ułatwiający trawienie. Ma także silne działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe.

Podsumowując ananasowiec to najlepsze ciasto na spotkania z rodziną i znajomymi. Ciasto z ananasem z puszki z kremem na bazie serka mascarpone sprawdzi się idealnie jako dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne ciasto jest bardzo wilgotne i łatwe do pokrojenia. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni.

Alergeny w cieście ananasowym

Lista alergenów dla ciasta ananasowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta ananasowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ananasowe to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
328.17
721.97
Białko (g)
5.81
12.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
29.77
65.49
Węglowodany przyswajalne (g)
28.93
63.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
1.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
21.01
46.23
Tłuszcze nasycone (g)
17.58
38.68
Tłuszcze nienasycone (g)
3.43
7.55
Cholesterol (mg)
100.65
221.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.19
2.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.42
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.37
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.25
2.74
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.25
77.56
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
54.20
119.25
Potas (mg)
184.11
405.03
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
93.50
205.70
Fosfor (mg)
141.88
312.13
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.38
33.83
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.52
3.33
Cynk (mg)
0.52
1.15
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.21
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ananasowego 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ananasowego

Koszt składników
45.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Ananas w puszce
250 g
6.00
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
4.41
Za 250 g
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Mleczko kokosowe
200 ml
niepełna szklanka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Koszt składników
45.10