Przepis na ciasto ananasowe krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g
- Cukier 250 g
- Masło 200 g 1 kostka
- Jajko 6 szt.
- Proszek do pieczenia 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Ananas w puszce 250 g
- Wiórki kokosowe 100 g
- Mleczko kokosowe 200 ml niepełna szklanka
- Mascarpone 500 g
Wbij jajka do miski.
Dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej puszystej masy.
W misce umieść masło i ubij na białą masę.
Dodaj masę jajeczną do masła i ubij.
Przesiej mąkę pszenną i dodaj proszek do pieczenia.
Wymieszaj do połączenia składników.
Do ciasta wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj.
Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
Wystudź ciasto i przekrój na dwa placki.
W misce umieść serek mascarpone.
Dodaj do niego posiekanego w kostkę ananasa oraz mleko kokosowe i wymieszaj dokładnie.
Przełóż ciasto połową kremu.
Na wierzch biszkopta wyłóż resztę kremu i schłodź ciasto.
Podziel na porcje podawaj na małym talerzyku.
Często zadawane pytania
-
Beza pavlova
-
Tort jednorożec
-
Ciasto krówkowe
-
Tort oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto kinder bueno
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tarta z mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Tort marchewkowy
-
Ciasto z mascarpone

(liczba kalorii)
Ciasto ananasowe - cechy przepisu
Więcej o cieście ananasowym
Ciasto ananasowe to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto dla całej rodziny. Ananasowe ciasto jest wilgotne i ma egzotyczny smak. Ciasto z kremem na bazie serka mascarpone świetnie sprawdzi się podane na deser. Przepis na ciasto ananasowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, proszek do pieczenia, ananas, wiórki kokosowe, mleko kokosowe, mascarpone.
Jak zrobić ciasto ananasowe? Wbij jajka do miski. Dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej puszystej masy. W misce umieść masło i ubij na białą masę. Dodaj masę jajeczną do masła i ubij. Przesiej mąkę pszenną i dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. Do ciasta wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudź ciasto i przekrój na dwa placki. W misce umieść serek mascarpone, dodaj posiekanego w kostkę ananasa i wymieszaj dokładnie. Przełóż ciasto połową kremu. Na wierzch biszkopta wyłóż resztę kremu i schłodź ciasto. Podziel na porcje, podawaj na małym talerzyku.
Ananas to roślina uprawiana głównie w Ameryce Południowej. Ananas jest owocem niskokalorycznym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, dzięki któremu lepiej pracują nasze jelita. Ananas zawiera bromelinę, jest to enzym rozkładający białka. Ma on szerokie zastosowanie, począwszy od kuchni, skończywszy na przemyśle kosmetycznym. Bromelina w kuchni znajduje zastosowanie w procesie zmiękczania mięsa. W naszym organizmie może być wykorzystana jako środek ułatwiający trawienie. Ma także silne działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe.
Podsumowując ananasowiec to najlepsze ciasto na spotkania z rodziną i znajomymi. Ciasto z ananasem z puszki z kremem na bazie serka mascarpone sprawdzi się idealnie jako dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne ciasto jest bardzo wilgotne i łatwe do pokrojenia. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni.
Wartości odżywcze ciasta ananasowego
Energia i białka
(220g)
Węglowodany w cieście ananasowym
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy w przepisie na ciasto ananasowe
(220g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto ananasowe
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście ananasowym
Lista alergenów dla ciasta ananasowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko