Chrusty drożdżowe
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Drożdże świeże - 1/2 kostki (50 g)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
- Masło - 1/4 kostki (60 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na chrusty drożdżowe krok po kroku
Odrobinę mąki wymieszaj z cukrem, drożdżami i ciepłym mlekiem.
Wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Dodaj pozostałą część mąki i resztę składników.
Zagnieć ciasto w rękach, uformuj kulę i odstaw na 15 minut.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy, wytnij romby o długości 3-4 cm, zawiń ciasto w kokardę.
Olej mocno rozgrzej w garnku, usmaż faworki na złocisty kolor.
Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.
-
Faworki
-
Faworki na piwie
-
Faworki drożdżowe
-
Faworki z piekarnika
-
Mrowisko ciasto
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Faworki Thermomix
-
Faworki z karpia
-
Ciasto na faworki
-
Faworki bez śmietany
-
Faworki puszyste
-
Faworki na kefirze
-
Wegańskie faworki
-
Szybkie faworki
-
Faworki z mascarpone
-
Faworki bez bicia
-
Kruche faworki
-
Lane chrusty
-
Faworki
Więcej informacji na temat chrustów drożdżowych
Faworki to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, są smażone w głębokim tłuszczu. Najczęściej posypywane są cukrem pudrem.
Podstawą pysznych faworków jest ciasto. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na chrusty drożdżowe, które będą tak pyszne w smaku, jak tradycyjna wersja, będą bardziej puszyste niż kruche. Twoje faworki będą pyszne w smaku, dodatkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować mąkę pszenną, żółtka, mleko, drożdże, cukier, cukier puder i olej do smażenia. W przepisie została użyta mąka pszenna, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne takie jak celiakia, alergia na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten nie powinien ich spożywać.
Nie ma możliwości zamiany mąki na bezglutenową, zazwyczaj faworki nie wychodzą i nie wyglądają, tak jak powinny wyglądać w oryginalnej wersji.
Ciasto drożdżowe na chrusty jest bardzo proste w przygotowaniu, w pierwszej kolejności wymieszaj odrobinę mąki, drożdże, cukier i ciepłe mleko. Odstaw zaczyn na 30 minut w ciepłym miejscu. Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto w rękach.
Odstaw ciasto na 15 minut pod przykryciem, po tym czasie przełóż je na stolnicę lekko posypaną mąką, rozwałkuj ciasto i wytnij romby o długości 3-4 cm, na środku kształtu wytnij charakterystyczną małą dziurkę i zapleć kokardy. Przełóż jeden koniec przez drugi.
W międzyczasie bardzo mocno rozgrzej olej, zacznij smażyć chrusty. Gdy staną się złociste, przestań i wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej. Po usmażeniu warto położyć faworki na ręczniku papierowym, dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Gdy chrupkie ciasteczka będą gotowe, posyp je cukrem pudrem, wtedy już będą dobre do spożycia.
Zgodnie ze staropolskim zwyczajem faworki przygotowuje się na karnawał, a także w Tłusty Czwartek.
Skoro już wiesz, jak zrobić chrusty drożdżowe wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj dobre, domowe, tradycyjne łakocie nie tylko dla dzieci, ale i dla wszystkich dorosłych. Faworki to dobry pomysł na najlepsze domowe łakocie dla całej rodziny lub deser w gronie przyjaciół. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!
Alergeny w chrustach drożdżowych
Lista alergenów dla chrustów drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze chrustów drożdżowych
Usmażone faworki odłóż na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.