Chrusty bezglutenowe
- Mąka bezglutenowa - uniwersalna (250 g)
- Śmietana 18% (150 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Masło (10 g)
- Ocet spirytusowy - 1 łyżka (6 ml)
- Olej rzepakowy (500 ml)
Przepis na chrusty bezglutenowe krok po kroku
Mąkę wymieszaj z dużą szczyptą soli.
Dodaj żółtka, śmietanę, masło i ocet. Zagniataj, aż uzyskasz jednolitą masę.
Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkuj na grubość około 1-2 mm.
Ciasto pokrój na paski szerokości 3 cm i długości około 11 cm.
Na środku paska zrób nacięcie długości 3 cm i przeciągnij przez nie koniec pasa.
Smaż w dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Odcedzaj i przekładaj na ręcznik papierowy.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
-
Faworki
-
Faworki na piwie
-
Faworki drożdżowe
-
Faworki z piekarnika
-
Mrowisko ciasto
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Faworki Thermomix
-
Faworki z karpia
-
Chrusty drożdżowe
-
Ciasto na faworki
-
Faworki bez śmietany
-
Faworki puszyste
-
Faworki na kefirze
-
Wegańskie faworki
-
Szybkie faworki
-
Faworki z mascarpone
-
Faworki bez bicia
-
Kruche faworki
-
Faworki
Więcej informacji na temat chrustów bezglutenowych
Chrusty bezglutenowe to smaczne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają faworki, ale powinny stosować dietę bezglutenową. Koniecznie poznajcie ten prosty przepis.
Chrusty spotkamy pod nazwą faworki lub chruściki. Ze względu na swoją historię nazywano je również kreplami, co oznacza pączki. Przygotowuje się je głównie w okresie karnawału, a szczególnie na Tłusty Czwartek lub ostatki.
Faworki są polskim odkryciem. Jak podaje legendy powstały przez przypadek w poznańskiej piekarni Fawor. Stąd też pochodzi ich nazwa. Jeden z cukierników omyłkowo wrzucił pasek ciasta na pączki do gorącego oleju. Po otrzymanej reprymendzie od starszego cukiernika posypał cukrem usmażone ciasto i spróbował. W podobnym zachwycie był ów szef. I tak faworki podbiły całą Polskę. Z czasem zmodyfikowano ciasto na faworki, przez co stały się lżejsze i bardziej chrupiące.
Nasz przepis na chrusty bezglutenowe możesz zrobić w dowolnym momencie. Szczególnie że jest on bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Tylko kilka chwil wystarczy i będziesz mógł podać dobre, chrupiące faworki. Do wykonania faworków potrzebna będzie śmietana, odrobina masła, żółtka, ocet i mąką bezglutenowa. Jeśli nie posiadasz octu, możesz użyć spirytusu. Dodanie tego składnika ma spulchnić ciasto i zapobiec nadmiernemu wchłonięciu tłuszczu.
Wymieszaj w misce mąkę ze szczyptą soli. Możesz też dodać szczyptę cukru. Dodaj do niej pozostałe składniki. Zagniataj do momentu uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta. Nie powinno się ono mocno kleić, ale nie dodawaj dodatkowej mąki. Tak przygotowane ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na cienki placek grubości 1-2 mm i najlepiej o prostokątnym kształcie- to ułatwi krojenie. Teraz całość podziel na pasy o szerokości 3 cm i długości około 12 cm. W środku każdego pasa zrób nacięcie o długości około 3 cm. Przez nacięcie przeciągnij koniec pasa i wywiń go na drugą stronę. Tak przygotowane faworki smaż w oleju z obu stron, aż ładnie się zarumienią.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić chrusty bezglutenowe. Sam widzisz, że to szybki i prosty przepis. Tak przygotowane tradycyjne faworki z mąki bezglutenowej to świetny pomysł na deser nie tylko dla dzieci i nie tylko podczas karnawału. Najlepsze są podane z cukrem pudrem, ale i bez tego dodatku są naprawdę pyszne.
Alergeny w chrustach bezglutenowych
Lista alergenów dla chrustów bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze chrustów bezglutenowych
Dodatek octu zmniejsza wchłanianie tłuszczu przez chrusty podczas smażenia.
Energia i białka
(17g)
Węglowodany
(17g)
Tłuszcze
(17g)
Witaminy
(17g)
Składniki mineralne
(17g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.