Chrusty bezglutenowe

Opublikowano: 18.02.2022 r., 17:21 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chrusty bezglutenowe podane na białym talerzu z kawą
Chrusty bezglutenowe
Chrusty bezglutenowe to smaczne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają faworki, ale powinny stosować dietę bezglutenową. Koniecznie poznajcie ten prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
104 kcal
Kcal w porcji
17 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 30 porcji
  • Mąka bezglutenowa uniwersalna (250 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Masło (10 g)
  • Ocet spirytusowy 1 łyżka (6 ml)
  • Olej rzepakowy (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, stolnica, wałek

Przepis na chrusty bezglutenowe krok po kroku

Mąkę wymieszaj z dużą szczyptą soli.

Dodaj żółtka, śmietanę, masło i ocet. Zagniataj, aż uzyskasz jednolitą masę.

Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkuj na grubość około 1-2 mm.

Ciasto pokrój na paski szerokości 3 cm i długości około 11 cm.

Na środku paska zrób nacięcie długości 3 cm i przeciągnij przez nie koniec pasa.

Smaż w dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Odcedzaj i przekładaj na ręcznik papierowy.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na chrusty bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,1% osób

Więcej informacji na temat chrustów bezglutenowych

Chrusty bezglutenowe to smaczne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają faworki, ale powinny stosować dietę bezglutenową. Koniecznie poznajcie ten prosty przepis.

Chrusty spotkamy pod nazwą faworki lub chruściki. Ze względu na swoją historię nazywano je również kreplami, co oznacza pączki. Przygotowuje się je głównie w okresie karnawału, a szczególnie na Tłusty Czwartek lub ostatki.

Faworki są polskim odkryciem. Jak podaje legendy powstały przez przypadek w poznańskiej piekarni Fawor. Stąd też pochodzi ich nazwa. Jeden z cukierników omyłkowo wrzucił pasek ciasta na pączki do gorącego oleju. Po otrzymanej reprymendzie od starszego cukiernika posypał cukrem usmażone ciasto i spróbował. W podobnym zachwycie był ów szef. I tak faworki podbiły całą Polskę. Z czasem zmodyfikowano ciasto na faworki, przez co stały się lżejsze i bardziej chrupiące.

Nasz przepis na chrusty bezglutenowe możesz zrobić w dowolnym momencie. Szczególnie że jest on bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Tylko kilka chwil wystarczy i będziesz mógł podać dobre, chrupiące faworki. Do wykonania faworków potrzebna będzie śmietana, odrobina masła, żółtka, ocet i mąką bezglutenowa. Jeśli nie posiadasz octu, możesz użyć spirytusu. Dodanie tego składnika ma spulchnić ciasto i zapobiec nadmiernemu wchłonięciu tłuszczu.

Wymieszaj w misce mąkę ze szczyptą soli. Możesz też dodać szczyptę cukru. Dodaj do niej pozostałe składniki. Zagniataj do momentu uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta. Nie powinno się ono mocno kleić, ale nie dodawaj dodatkowej mąki. Tak przygotowane ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na cienki placek grubości 1-2 mm i najlepiej o prostokątnym kształcie- to ułatwi krojenie. Teraz całość podziel na pasy o szerokości 3 cm i długości około 12 cm. W środku każdego pasa zrób nacięcie o długości około 3 cm. Przez nacięcie przeciągnij koniec pasa i wywiń go na drugą stronę. Tak przygotowane faworki smaż w oleju z obu stron, aż ładnie się zarumienią.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić chrusty bezglutenowe. Sam widzisz, że to szybki i prosty przepis. Tak przygotowane tradycyjne faworki z mąki bezglutenowej to świetny pomysł na deser nie tylko dla dzieci i nie tylko podczas karnawału. Najlepsze są podane z cukrem pudrem, ale i bez tego dodatku są naprawdę pyszne.

Alergeny w chrustach bezglutenowych

Lista alergenów dla chrustów bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze chrustów bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

Dodatek octu zmniejsza wchłanianie tłuszczu przez chrusty podczas smażenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(17g)
Energia (kcal)
616.20
104.75
Białko (g)
5.34
0.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(17g)
Węglowodany (g)
17.48
2.97
Węglowodany przyswajalne (g)
15.85
2.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.63
0.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(17g)
Tłuszcz (g)
58.35
9.92
Tłuszcze nasycone (g)
7.75
1.32
Tłuszcze nienasycone (g)
50.60
8.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
35.72
6.07
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
14.88
2.53
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
98.19
16.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(17g)
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(17g)
Sód (mg)
13.42
2.28
Potas (mg)
120.96
20.56
Wapń (mg)
39.65
6.74
Żelazo (mg)
1.23
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny chrustów bezglutenowych 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chrustów bezglutenowych

Koszt składników
32.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka bezglutenowa
250 g
uniwersalna
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 250 g
Śmietana 18%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Ocet spirytusowy
6 ml
1 łyżka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 6 ml
Olej rzepakowy
500 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
32.20