Chlebek z płatków owsianych
- Płatki owsiane (400 g)
- Jogurt naturalny 2% (600 g)
- Pestki dyni (60 g)
- Słonecznik nasiona łuskane (60 g)
- Miód (20 g)
Przepis na chlebek z płatków owsianych krok po kroku
Wszystkie składniki łącznie z jogurtem naturalnym przekładamy do miski. Całość dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy bo blaszki keksowej.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Chlebek pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 st. C.
Więcej informacji na temat chlebka z płatków owsianych
Pyszny chlebek z płatków owsianych to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Poczęstunek z płatków owsianych z dodatkiem jogurtu naturalnego, nasion słonecznika, pestek dyni i miodu jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy chlebek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Dodatek do posiłku możesz uzupełnić o ulubione nasiona, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić chlebek z płatków owsianych? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku wszystkie składniki łącznie z jogurtem naturalnym przekładamy do miski. Całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy, bo blaszki keksowej. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Chlebek pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na chlebek z płatków owsianych nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z płatków owsianych, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są przede wszystkim produktem bezglutenowym, dzięki czemu osoby z alergią lub celiakią mogą swobodnie włączyć je do diety. Ponadto zawierają duże ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Są również doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz K, D, E i kwasu foliowego, a także minerałów, czyli wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Płatki mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Dzięki błonnikowi oraz beta – glukanowi chronią nas przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.
Zdrowy chlebek z jogurtem oraz płatkami owsianymi odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony fit przepis na zdrowy posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w chlebku z płatków owsianych
Lista alergenów dla chlebka z płatków owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
W przepisie na chlebek z płatków owsianych nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze chlebka z płatków owsianych
Chlebek posiada niski IG, dzięki czemu możemy włączyć go na co dzień do diety.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.