Carbonara z cukinią
- Makaron spaghetti (120 g)
- Boczek wędzony bez kości (150 g)
- Cukinia (150 g)
- Masło - 1 łyżka (20 g)
- Jajko (2 szt.)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Ser parmezan (40 g)
Przepis na carbonarę z cukinią krok po kroku
Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, tak by był al dente.
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce.
Boczek pokrój w kostkę i usmaż na łyżce masła, aż będzie zrumieniony.
Do boczku dodaj cukinię i dopraw szczyptą soli oraz pieprzem (najlepiej świeżo mielonym).
W miseczce wymieszaj żółtko, jajka oraz parmezan.
Odcedź makaron, zachowując kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
Włóż makaron na patelnię do cukinii i boczku.
Dodaj przygotowany sos, cały czas mieszając, dolewaj wody, tak by powstał kremowy sos.
Uważaj, by jajka się nie ścięły na "jajecznicę".
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Spaghetti
Więcej informacji na temat carbonary z cukinią
Jeśli chodzi o samą, prawdziwą carbonarę to świat kuchni spiera się o to czy sos do niej przygotowany powinien zawierać śmietanę czy nie. Według prawdziwych Włochów taki sos składa się tylko z surowych jajek i parmezanu oraz dodatku podgardla. W spolszczonej wersji podawany jest on najczęściej z boczkiem. Nasz przepis na carbonarę z cukinią jest dodatkowo urozmaicony dodatkiem cukinii.
Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz została wyhodowany we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.
W Polsce nie przywiązuje się uwagi do jej nazewnictwa i często zamiennie używa się słowa kabaczek. Choć to jedno i to samo warzywo, to różnią się one stopniem rozwoju. Młoda cukinia jest miękka i nie posiada w sobie twardych nasion. Kabaczek zaś jest starszy, a przez to twardszy i jego nasiona powinny zostać usunięte przed spożyciem. Choć cukinia jest dobra również na surowo, np. w sałatkach, tak kabaczek wymaga obróbki termicznej, by był lepszy w smaku.
Choć jej smak jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.
Spaghetti carbonara z cukinią to pyszne rozwiązanie na obiad dla osób, którym potrzebny jest również pomysł na przemycenie warzyw. W tym daniu jest ledwo wyczuwalna, a mimo to wzbogaca je w witaminy.
Jeśli jeszcze zastanawiasz się jak zrobić carbonarę z cukinią to odsyłam do przepisu powyżej.
Alergeny w carbonarze z cukinią
Lista alergenów dla carbonary z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze carbonary z cukinią
Cukinia ma neutralny smak, a mimo to jest niezwykle bogata w witaminy. Jest niskokaloryczna i łatwostrawna, dzięki czemu może być spożywana przez dzieci już po 6. miesiącu życia.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.