Burgery z indyka

Opublikowano: 26.09.2022 r., 9:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Burgery z indyka i warzywami
Burgery z indyka
Burgery z indyka to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do pieczywa. Burgery można wykorzystać, aby przygotować hamburgery lub podać z dodatkiem pieczonych ziemniaków.
Przygotowanie 10 min
Grillowanie 10 min
427 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (120 g)
  • Papryka zielona - 1 mała sztuka (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka pszenna (100 g)
  • Mleko 3,2% - pół szklanki (120 ml)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, sok z cytryny, kolendra nasiona mielone, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na burgery z indyka krok po kroku

W misce umieść bułkę pszenną i wlej mleko.

Bułkę rozdrobnij i dodaj do niej mięso.

Do miski wbij jajko.

Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny, posiekaną papryczkę chilli.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj drobno.

Dodaj do reszty składników i wymieszaj dokładnie.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami burgery.

Jak oceniasz przepis na burgery z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,3% osób

Więcej informacji na temat burgerów z indyka

Burgery z indyka to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Burgery można wykorzystać do przygotowania domowych hamburgerów. Burgery świetnie sprawdzą się także jako zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Przepis na burgery z indyka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia burgerów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone z indyka, cebula, papryka zielona, jajko, bułka pszenna, mleko, sól, pieprz, sok z cytryny, kolendra, czosnek, papryka słodka, papryczka chilli, olej rzepakowy.

Jak zrobić burgery z indyka? W misce umieść bułkę pszenną i wlej mleko. Bułkę rozdrobnij i dodaj do niej mięso. Do miski wbij jajko. Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny, posiekaną papryczkę chilli. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj drobno. Dodaj do reszty składników i wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami burgery.

Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również niebagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Poprawia kondycję naszej skóry, zwiększa jej elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom.

Podsumowując sprawdzony przepis na szybkie do zrobienia burgery jest idealny na obiad dla całej rodziny. Łatwe do zrobienia burgery sprawdzą się do przygotowania dania dla dzieci. Mięso mielone można kupić gotowe lub zmielić w domu. Domowe burgery są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w burgerach z indyka

Lista alergenów dla burgerów z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze burgerów z indyka

na 100g gotowej potrawy

Burgery z indyka to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Burgery z indyka są niskokaloryczne i świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej. Burgery zawierają dużą ilość składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
170.86
427.15
Białko (g)
15.21
38.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.32
15.80
Węglowodany przyswajalne (g)
5.62
14.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
1.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
9.49
23.71
Tłuszcze nasycone (g)
2.92
7.30
Tłuszcze nienasycone (g)
6.57
16.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.16
10.40
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.41
6.01
Cholesterol (mg)
81.81
204.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
32.63
81.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.35
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.77
1.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.27
20.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
1.05
Witamina E (mg)
0.20
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.85
77.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.46
11.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.62
41.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
20.15
50.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
253.11
632.78
Potas (mg)
208.98
522.45
Wapń (mg)
52.11
130.28
Fosfor (mg)
162.76
406.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.81
54.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.26
3.15
Cynk (mg)
1.72
4.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burgerów z indyka 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania burgerów z indyka

Koszt składników
37.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
120 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Papryka zielona
100 g
1 mała sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka pszenna
100 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 100 g
Mleko 3,2%
120 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
37.70