Buraki zasmażane
- Burak (500 g)
- Cebula (100 g)
- Cukier (5 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (10 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Sok cytrynowy (15 ml)
Przepis na buraki zasmażane krok po kroku
Buraki wyszoruj i ugotuj do miękkości.
Warzywa ostudź, a następnie obierz.
Buraczki obierz na tarce.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
Do cebuli dodaj sok z cytryny, cukier i mąkę. Wrzuć buraki, dopraw szczyptą soli i pieprzem.
Całość podsmażaj do miękkości.
Więcej informacji na temat buraków zasmażanych
Buraki zasmażane to pyszny dodatek do obiadu, który niezwykle smakuje. Buraczki podsmażone na patelni są aromatyczne, a przy tym naprawdę zdrowe i kolorowe.
Przepis na buraki zasmażane to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. To pomysł na smaczną surówkę. Burak zwykle pojawia się w diecie niezbyt często, a warto to zmienić. To warzywo, które zwykle pojawia się tylko w postaci barszczu, albo surówki do obiadu, a jego potencjał jest dużo większy. Będzie wspaniałą opcją do sałatki, na kanapki, ale również do makaronu czy kaszy. To także dobór do pysznych soków i koktajlów, który nadaje im również wspaniałego różowego koloru. Buraki to naprawdę świetne źródło wielu cennych składników. Zawiera naprawdę sporo witaminy C, która wspaniale wpływa na układ immunologiczny, ale jest też przeciwutleniaczem, który chroni przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Dodatkowo to również świetne źródło witaminy B1, dzięki której pozytywnie wpływa na układ krwionośny, mięśniowy, a także na funkcje poznawcze i zapamiętywanie. Buraki zawierają ciemny barwnik, który chroni przed szybkim starzeniem się organizmu, a także minimalizuje ryzyko wystąpienia nowotworu. Zwiększa również przyswajanie tlenu przez komórki, przez co zapobiega też niedokrwistości.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić buraki zasmażane, które będą pyszne, a przy tym szybkie i łatwe. To ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To dobre rozwiązanie na kolorowy dodatek, który wspaniale sprawdzi się jako urozmaicenie obiadu. Można je dodawać do dań mięsnych, jak i jarskich. W obu przypadkach smakuje naprawdę fantastycznie. To najlepsze buraki. Dzięki temu, że smażone są tylko przez chwilę, nie tracą koloru, przez cały czas pozostają piękne i czerwone. Wspaniale sprawdzają się w takiej wersji buraki ćwikłowe. Całość jest niezwykle prosta, ale zastosowanie szybkowaru pozwala również znacznie obniżyć czas obróbki termicznej. To świetny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie szybkie i proste rozwiązania. Buraki tak przygotowane są niezwykle uniwersalne.
Alergeny w burakach zasmażanych
Lista alergenów dla buraków zasmażanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na buraki zasmażane
Wartości odżywcze buraków zasmażanych
To danie, które zawiera sporo cennych witamin i minerałów.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.