Buraki zasmażane

Opublikowano: 15.08.2022 r., 7:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Buraki zasmażane podane z chlebem.
Buraki zasmażane
Buraki zasmażane to pyszny dodatek do obiadu, który niezwykle smakuje. Buraczki podsmażone na patelni są aromatyczne, a przy tym naprawdę zdrowe i kolorowe.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 25 min
145 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Burak (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Cukier (5 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (10 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Sok cytrynowy (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na buraki zasmażane krok po kroku

Buraki wyszoruj i ugotuj do miękkości.

Warzywa ostudź, a następnie obierz.

Buraczki obierz na tarce.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.

Do cebuli dodaj sok z cytryny, cukier i mąkę. Wrzuć buraki, dopraw szczyptą soli i pieprzem.

Całość podsmażaj do miękkości.

Jak oceniasz przepis na buraki zasmażane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat buraków zasmażanych

Buraki zasmażane to pyszny dodatek do obiadu, który niezwykle smakuje. Buraczki podsmażone na patelni są aromatyczne, a przy tym naprawdę zdrowe i kolorowe.

Przepis na buraki zasmażane to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. To pomysł na smaczną surówkę. Burak zwykle pojawia się w diecie niezbyt często, a warto to zmienić. To warzywo, które zwykle pojawia się tylko w postaci barszczu, albo surówki do obiadu, a jego potencjał jest dużo większy. Będzie wspaniałą opcją do sałatki, na kanapki, ale również do makaronu czy kaszy. To także dobór do pysznych soków i koktajlów, który nadaje im również wspaniałego różowego koloru. Buraki to naprawdę świetne źródło wielu cennych składników. Zawiera naprawdę sporo witaminy C, która wspaniale wpływa na układ immunologiczny, ale jest też przeciwutleniaczem, który chroni przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Dodatkowo to również świetne źródło witaminy B1, dzięki której pozytywnie wpływa na układ krwionośny, mięśniowy, a także na funkcje poznawcze i zapamiętywanie. Buraki zawierają ciemny barwnik, który chroni przed szybkim starzeniem się organizmu, a także minimalizuje ryzyko wystąpienia nowotworu. Zwiększa również przyswajanie tlenu przez komórki, przez co zapobiega też niedokrwistości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić buraki zasmażane, które będą pyszne, a przy tym szybkie i łatwe. To ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To dobre rozwiązanie na kolorowy dodatek, który wspaniale sprawdzi się jako urozmaicenie obiadu. Można je dodawać do dań mięsnych, jak i jarskich. W obu przypadkach smakuje naprawdę fantastycznie. To najlepsze buraki. Dzięki temu, że smażone są tylko przez chwilę, nie tracą koloru, przez cały czas pozostają piękne i czerwone. Wspaniale sprawdzają się w takiej wersji buraki ćwikłowe. Całość jest niezwykle prosta, ale zastosowanie szybkowaru pozwala również znacznie obniżyć czas obróbki termicznej. To świetny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie szybkie i proste rozwiązania. Buraki tak przygotowane są niezwykle uniwersalne.

Alergeny w burakach zasmażanych

Lista alergenów dla buraków zasmażanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na buraki zasmażane

Wartości odżywcze buraków zasmażanych

na 100g gotowej potrawy

To danie, które zawiera sporo cennych witamin i minerałów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
88.37
145.81
Białko (g)
1.50
2.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
10.83
17.87
Węglowodany przyswajalne (g)
8.35
13.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.48
4.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
4.70
7.76
Tłuszcze nasycone (g)
0.40
0.66
Tłuszcze nienasycone (g)
4.30
7.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.02
4.99
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.28
2.11
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A (µg (mcg))
1.52
2.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.77
9.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.32
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
86.29
142.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.33
25.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
60.56
99.93
Potas (mg)
285.84
471.64
Wapń (mg)
16.73
27.61
Fosfor (mg)
37.42
61.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.06
33.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
1.09
Cynk (mg)
0.30
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny buraków zasmażanych 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania buraków zasmażanych

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Sok cytrynowy
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Koszt składników
21.50