Przepis na buraki zasmażane krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Buraki wyszoruj i ugotuj do miękkości.

Warzywa ostudź, a następnie obierz.

Buraczki obierz na tarce.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.

Do cebuli dodaj sok z cytryny, cukier i mąkę. Wrzuć buraki, dopraw szczyptą soli i pieprzem.

Całość podsmażaj do miękkości.

Buraki zasmażane podane z chlebem.
buraki zasmażane
Koszt przygotowania dania
2.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
145 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
67

Buraki zasmażane - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o burakach zasmażanych

Buraki zasmażane to pyszny dodatek do obiadu, który niezwykle smakuje. Buraczki podsmażone na patelni są aromatyczne, a przy tym naprawdę zdrowe i kolorowe.

Przepis na buraki zasmażane to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. To pomysł na smaczną surówkę. Burak zwykle pojawia się w diecie niezbyt często, a warto to zmienić. To warzywo, które zwykle pojawia się tylko w postaci barszczu, albo surówki do obiadu, a jego potencjał jest dużo większy. Będzie wspaniałą opcją do sałatki, na kanapki, ale również do makaronu czy kaszy. To także dobór do pysznych soków i koktajlów, który nadaje im również wspaniałego różowego koloru. Buraki to naprawdę świetne źródło wielu cennych składników. Zawiera naprawdę sporo witaminy C, która wspaniale wpływa na układ immunologiczny, ale jest też przeciwutleniaczem, który chroni przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Dodatkowo to również świetne źródło witaminy B1, dzięki której pozytywnie wpływa na układ krwionośny, mięśniowy, a także na funkcje poznawcze i zapamiętywanie. Buraki zawierają ciemny barwnik, który chroni przed szybkim starzeniem się organizmu, a także minimalizuje ryzyko wystąpienia nowotworu. Zwiększa również przyswajanie tlenu przez komórki, przez co zapobiega też niedokrwistości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić buraki zasmażane, które będą pyszne, a przy tym szybkie i łatwe. To ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To dobre rozwiązanie na kolorowy dodatek, który wspaniale sprawdzi się jako urozmaicenie obiadu. Można je dodawać do dań mięsnych, jak i jarskich. W obu przypadkach smakuje naprawdę fantastycznie. To najlepsze buraki. Dzięki temu, że smażone są tylko przez chwilę, nie tracą koloru, przez cały czas pozostają piękne i czerwone. Wspaniale sprawdzają się w takiej wersji buraki ćwikłowe. Całość jest niezwykle prosta, ale zastosowanie szybkowaru pozwala również znacznie obniżyć czas obróbki termicznej. To świetny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie szybkie i proste rozwiązania. Buraki tak przygotowane są niezwykle uniwersalne.

Wartości odżywcze buraków zasmażanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
88.37 kcal
145.81 kcal
Białko
1.50 g
2.47 g

Węglowodany w burakach zasmażanych

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
10.83 g
17.87 g
Węglowodany przyswajalne
8.35 g
13.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.48 g
4.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
4.70 g
7.76 g
Tłuszcze nasycone
0.40 g
0.66 g
Tłuszcze nienasycone
4.30 g
7.10 g
Tłuszcze jednonasycone
3.02 g
4.99 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.28 g
2.11 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na buraki zasmażane

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A
1.52 µg (mcg)
2.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.77 mg
9.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.32 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
86.29 µg (mcg)
142.37 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
15.33 µg (mcg)
25.29 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na buraki zasmażane

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód
60.56 mg
99.93 mg
Potas
285.84 mg
471.64 mg
Wapń
16.73 mg
27.61 mg
Fosfor
37.42 mg
61.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.06 mg
33.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.66 mg
1.09 mg
Cynk
0.30 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny buraków zasmażanych 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w burakach zasmażanych

Lista alergenów dla buraków zasmażanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na buraki zasmażane

Cena przygotowania buraków zasmażanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Sok cytrynowy
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Koszt składników
21.50
Jak oceniasz przepis na buraki zasmażane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób