Przepis na buraki z papryką do słoików krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liście laurowe
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoik 500 ml

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

Buraki, paprykę i cebulę pokrój w na mniejsze kawałki.

Wodę wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj.

Wlej olej i ocet, wsyp cukier i sól. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się składników.

Warzywa przełóż do słoików i zalej całość przygotowaną zalewą.

Zakręć szczelnie i pasteryzuj słoiki przez około 20 minut.

buraki z papryką do słoików
Buraki z papryką do słoików
Koszt przygotowania dania
21.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
207 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
30

Buraki z papryką do słoików - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o burakach z papryką do słoików

Buraki z papryką do słoików to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników, czyli: buraki, papryka, cebula, ocet, olej rzepakowy, ziele angielskie, liście laurowe, sól i cukier.

Zatem, jak zrobić buraki z papryką do słoików na zimę?

W pierwszej kolejności obierz buraki ze skóry i ugotuj w wodzie. Śmiało możesz skorzystać z kupnych buraków, które już są ugotowane.

Przy obieraniu koniecznie zabezpiecz ręce, sok z buraków to silny barwnik, którego ciężko się pozbyć z rąk i ubrań. Dlatego, jeśli nie chcesz szkód, zadbaj o to.

Warzywa pokrój na mniejsze kawałki, nie ma znaczenia czy będzie to kostka, czy plasterki, zadecyduj sam.

W tym czasie wlej 0,5 l wody do garnka i zagotuj, dodaj ocet, olej, sól i cukier. Nie zapominaj o przyprawach, idealnie sprawdzi się tutaj ziele angielskie i liście laurowe. One zdecydowanie dadzą aromatu naszej potrawie. Warzywa przełóż do słoików. Tak przygotowaną zalewę przelej do słoików, zakręć mocno i pasteryzuj przez około 20 minut.

Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na buraki z papryką do słoików.

Wielu z nas nie używa na co dzień buraków i nie włącza ich przetworów do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu.

Skoro już znasz proporcje i wiesz, jak przygotować smaczne, pasteryzowane przetwory, wykorzystaj mój przepis. Będzie to dobry pomysł na dodatek do dania głównego.

Wartości odżywcze buraków z papryką do słoików

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
103.66 kcal
207.32 kcal
Białko
1.08 g
2.16 g

Węglowodany w burakach z papryką do słoików

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
12.30 g
24.60 g
Węglowodany przyswajalne
10.77 g
21.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.53 g
3.05 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
5.81 g
11.61 g
Tłuszcze nasycone
0.48 g
0.97 g
Tłuszcze nienasycone
5.32 g
10.65 g
Tłuszcze jednonasycone
3.74 g
7.47 g
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.59 g
3.17 g
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na buraki z papryką do słoików

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
36.26 µg (mcg)
72.52 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
31.05 mg
62.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.38 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.38 mg
0.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
48.11 µg (mcg)
96.22 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
375.32 µg (mcg)
750.63 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na buraki z papryką do słoików

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
385.78 mg
771.55 mg
Potas
198.47 mg
396.95 mg
Wapń
11.80 mg
23.61 mg
Fosfor
26.04 mg
52.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.09 mg
28.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.48 mg
0.96 mg
Cynk
0.23 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny buraków z papryką do słoików 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w burakach z papryką do słoików

Lista alergenów dla buraków z papryką do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na buraki z papryką do słoików nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania buraków z papryką do słoików

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
1000 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
8.75
Za 1000 g
Papryka czerwona
500 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Sól
20 g
2 łyżki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na buraki z papryką do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób