Przepis na bigos z kiszonych buraków krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Przeciśnij czosnek przez praskę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i czosnek.

Buraki zetrzyj na tarce.

Dodaj buraki do garnka, wlej wodę, dodaj śliwki i gotuj 25 minut.

Kiełbasę pokrój w plastry i podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.

Dodaj do bigosu.

Dopraw bigos solą i pieprzem, wymieszaj.

Podawaj ze świeżym pieczywem żytnim.

Bigos z buraków kiszonych podany w białym, głębokim talerzu.
Bigos z kiszonych buraków
Koszt przygotowania dania
23.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
479 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
28

Bigos z kiszonych buraków - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bigosie z kiszonych buraków

Bigos z kiszonych buraków to świetny pomysł na smaczny posiłek. Bigos z buraków można wykorzystać jako alternatywę dla bigosu z kapusty. Przepis na bigos z kiszonych buraków jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kiszone buraki, cebula, śliwki wędzone, kiełbasa, olej rzepakowy, sól, pieprz, czosnek.

Jak zrobić bigos z kiszonych buraków? Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i czosnek. Buraki zetrzyj na tarce. Dodaj buraki do garnka, wlej wodę, dodaj wędzone śliwki i gotuj 25 minut. Kiełbasę pokrój w plastry i podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu. Dodaj do bigosu. Dopraw bigos solą i pieprzem, wymieszaj. Podawaj ze świeżym pieczywem żytnim.

Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze, dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm. Buraki kiszone są doskonałym źródłem naturalnych substancji probiotycznych. Podczas procesu kiszenia dochodzi do wytworzenia kwasu mlekowego, który jest bardzo zdrowym składnikiem kiszonek. Kiszenie pozwala na zachowanie świeżości warzyw bez utraty składników odżywczych.

Podsumowując pyszny świąteczny bigos na bazie wędzonych śliwek sprawdzi się także jako potrawa w dzień powszedni. Bigos z buraków ma niepowtarzalny smak i aromat. Bigos jest bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie warzyw po przygotowaniu zakwasu na barszcz. Buraki gotują się szybciej niż kapusta kiszona. Bigos możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Jeśli chcesz przygotować bigos wegetariański, pomiń dodatek kiełbasy.

Wartości odżywcze bigosu z kiszonych buraków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kalorie)
140.92 kcal
479.12 kcal
Białko
2.56 g
8.69 g

Węglowodany w bigosie z kiszonych buraków

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany
8.44 g
28.69 g
Węglowodany przyswajalne
7.22 g
24.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.22 g
4.14 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz
11.06 g
37.59 g
Tłuszcze nasycone
2.56 g
8.70 g
Tłuszcze nienasycone
8.50 g
28.89 g
Tłuszcze jednonasycone
5.98 g
20.34 g
Tłuszcze wielonasycone
2.52 g
8.56 g
Tłuszcze trans
0.04 g
0.14 g
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Cholesterol
10.64 mg
36.17 mg

Witaminy w przepisie na bigos z kiszonych buraków

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A
2.84 µg (mcg)
9.65 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
6.54 mg
22.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)
Retinol
1.40 µg (mcg)
4.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.69 mg
2.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
18.08 µg (mcg)
61.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
26.63 µg (mcg)
90.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bigos z kiszonych buraków

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód
944.33 mg
3210.71 mg
Potas
167.52 mg
569.58 mg
Wapń
19.37 mg
65.87 mg
Fosfor
45.33 mg
154.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.47 mg
49.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.59 mg
2.01 mg
Cynk
0.44 mg
1.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z kiszonych buraków 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bigosie z kiszonych buraków

Lista alergenów dla bigosu z kiszonych buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z kiszonych buraków

Cena przygotowania bigosu z kiszonych buraków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki kiszone
800 g
3 średnie sztuki
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 3
13.71
Za 800 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Śliwki suszone
120 g
lub wędzone
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.30
Za 120 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Kiełbasa domowa
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Koszt składników
41.50
Jak oceniasz przepis na bigos z kiszonych buraków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób