Sałatka z kiszonych buraków do słoików

Opublikowano: 12.06.2022 r., 15:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z kiszonych buraków do słoików podana w słoiczkach.
Sałatka z kiszonych buraków do słoików
Sałatka z kiszonych buraków do słoików doskonały pomysł na smaczny dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na smaczne danie z kiszonek.
Przygotowanie 30 min
Pasteryzacja 30 min
587 kcal
Kcal w porcji
725 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Buraki kiszone (2000 g)
  • Papryka czerwona 3 średnie sztuki (750 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (400 g)
  • Ocet spirytusowy 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier (120 g)
  • Olej rzepakowy (170 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na sałatkę z kiszonych buraków do słoików krok po kroku

Kiszone buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski.

Wszystkie składniki umieść w jednej misce, dodaj po łyżeczce soli oraz pieprzu i wymieszaj.

Sałatkę włóż do wyparzonych i suchych słoików, następnie zakręć je.

Sałatkę w słoikach pasteryzuj przez około 25 minut.

Słoiki po pasteryzacji wyciągnij i pozostaw pod ścierką do całkowitego wystudzenia.

Gotowe słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z kiszonych buraków do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki z kiszonych buraków do słoików

Sałatka z kiszonych buraków do słoików to doskonała propozycja na przechowanie warzyw na zimę. Przetwory świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Przepis na sałatkę z kiszonych buraków do słoików jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Pyszna sałatka składa się z następujących produktów spożywczych: buraków kiszonych, papryki czerwonej, cebuli, octu spirytusowego, cukru, oleju rzepakowego, soli oraz pieprzu. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić sałatkę z kiszonych buraków? Kiszone buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski. Wszystkie składniki umieść w jednej misce, dodaj po łyżeczce soli oraz pieprzu i wymieszaj. Sałatkę włóż do wyparzonych i suchych słoików, następnie zakręć je. Sałatkę w słoikach pasteryzuj przez około 25 minut. Słoiki po pasteryzacji wyciągnij i pozostaw pod ścierką do całkowitego wystudzenia. Gotowe słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Kiszone buraki czerwone to źródło witaminy A, C, E, K, PP i niektórych witamin z grupy B, wapnia, potasu, magnezu, żelaza, fosforu oraz kwasu mlekowego. Obecność tych składników odżywczych w burakach kiszonych przyczynia się do usuwania z organizmu wolnych rodników, opóźnia procesy powstawania nowotworów oraz procesów miażdżycowych, wzmacnia odporność organizmu oraz ułatwia budowanie prawidłowej mikroflory jelit. Kiszone buraki zawierają szczepy bakterii, które powstają w procesie fermentacji. Dodatkowo te kiszone warzywa wspomagają odchudzanie, obniżają poziom cholesterolu LDL, zwiększają wytrzymałość oraz dostarczają żelaza w dietach wegańskich i wegetariańskich.

Podsumowując pyszna sałatka z kiszonych buraków do słoików to dobra propozycja na dodatek do obiadu. Smaczna sałatka z buraków jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wykorzystanie kiszonek w diecie niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Buraki stanowią doskonałe źródło substancji odżywczych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Alergeny w sałatce z kiszonych buraków do słoików

Lista alergenów dla sałatki z kiszonych buraków do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z kiszonych buraków do słoików

Wartości odżywcze sałatki z kiszonych buraków do słoików

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z kiszonych buraków do słoików to doskonały pomysł na weki na zimę. Sałatka stanowi doskonałe źródło składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(725g)
Energia (kcal)
81.08
587.86
Białko (g)
0.72
5.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(725g)
Węglowodany (g)
9.35
67.79
Węglowodany przyswajalne (g)
8.09
58.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
9.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(725g)
Tłuszcz (g)
4.74
34.35
Tłuszcze nasycone (g)
0.39
2.86
Tłuszcze nienasycone (g)
4.34
31.49
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(725g)
Witamina A (µg (mcg))
32.45
235.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
28.28
204.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.34
2.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.29
2.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.13
196.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
337.78
2448.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(725g)
Sód (mg)
911.98
6611.88
Potas (mg)
145.09
1051.92
Wapń (mg)
14.11
102.31
Fosfor (mg)
16.83
122.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.35
96.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.51
3.69
Cynk (mg)
0.25
1.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z kiszonych buraków do słoików 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z kiszonych buraków do słoików

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki kiszone
2000 g
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 6
34.29
Za 2000 g
Papryka czerwona
750 g
3 średnie sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 750 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Olej rzepakowy
170 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.19
Za 170 ml
Koszt składników
65.00