Przepis na sałatkę z kiszonych buraków do słoików krok po kroku
- Buraki kiszone 2000 g
- Papryka czerwona 750 g 3 średnie sztuki
- Cebula 400 g 2 duże sztuki
- Ocet spirytusowy 250 ml 1 szklanka
- Cukier 120 g
- Olej rzepakowy 170 ml
Kiszone buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski.
Wszystkie składniki umieść w jednej misce, dodaj po łyżeczce soli oraz pieprzu i wymieszaj.
Sałatkę włóż do wyparzonych i suchych słoików, następnie zakręć je.
Sałatkę w słoikach pasteryzuj przez około 25 minut.
Słoiki po pasteryzacji wyciągnij i pozostaw pod ścierką do całkowitego wystudzenia.
Gotowe słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Sałatka z kiszonych buraków do słoików - cechy przepisu
Więcej o sałatce z kiszonych buraków do słoików
Sałatka z kiszonych buraków do słoików to doskonała propozycja na przechowanie warzyw na zimę. Przetwory świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Przepis na sałatkę z kiszonych buraków do słoików jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Pyszna sałatka składa się z następujących produktów spożywczych: buraków kiszonych, papryki czerwonej, cebuli, octu spirytusowego, cukru, oleju rzepakowego, soli oraz pieprzu. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Jak zrobić sałatkę z kiszonych buraków? Kiszone buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski. Wszystkie składniki umieść w jednej misce, dodaj po łyżeczce soli oraz pieprzu i wymieszaj. Sałatkę włóż do wyparzonych i suchych słoików, następnie zakręć je. Sałatkę w słoikach pasteryzuj przez około 25 minut. Słoiki po pasteryzacji wyciągnij i pozostaw pod ścierką do całkowitego wystudzenia. Gotowe słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Kiszone buraki czerwone to źródło witaminy A, C, E, K, PP i niektórych witamin z grupy B, wapnia, potasu, magnezu, żelaza, fosforu oraz kwasu mlekowego. Obecność tych składników odżywczych w burakach kiszonych przyczynia się do usuwania z organizmu wolnych rodników, opóźnia procesy powstawania nowotworów oraz procesów miażdżycowych, wzmacnia odporność organizmu oraz ułatwia budowanie prawidłowej mikroflory jelit. Kiszone buraki zawierają szczepy bakterii, które powstają w procesie fermentacji. Dodatkowo te kiszone warzywa wspomagają odchudzanie, obniżają poziom cholesterolu LDL, zwiększają wytrzymałość oraz dostarczają żelaza w dietach wegańskich i wegetariańskich.
Podsumowując pyszna sałatka z kiszonych buraków do słoików to dobra propozycja na dodatek do obiadu. Smaczna sałatka z buraków jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wykorzystanie kiszonek w diecie niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Buraki stanowią doskonałe źródło substancji odżywczych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Wartości odżywcze sałatki z kiszonych buraków do słoików
Energia i białka
(725g)
Węglowodany w sałatce z kiszonych buraków do słoików
(725g)
Tłuszcze
(725g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z kiszonych buraków do słoików
(725g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z kiszonych buraków do słoików
(725g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z kiszonych buraków do słoików
Lista alergenów dla sałatki z kiszonych buraków do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z kiszonych buraków do słoików