Ćwikła z chrzanem do słoików

Opublikowano: 11.09.2021 r., 11:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ćwikła z chrzanem do słoików podane jest w białej miseczce. Miseczka stoi na białym obrusie.
Ćwikła z chrzanem do słoików
Ćwikła z chrzanem do słoików to świetny przepis na własnoręcznie wykonaną ćwikłę do wędlin. Świetnie sprawdzi się podana na wielkanocnym stole. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
43 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Buraki gotowane 5 małych sztuk (500 g)
  • Chrzan (100 g)
  • Cukier (40 g)
  • Ocet winny (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
tarka, słoiki, miska

Przepis na ćwikła z chrzanem do słoików krok po kroku

Ugotowane buraki obierz i zetrzyj na tarce aby powstało buraczane puree. Zetrzyj także korzeń chrzanu.

Dopraw solą, cukrem dodaj ocet i wymieszaj.

Gotową ćwikłę przełóż do słoiczków. Możesz ją za pasteryzować gotując słoiczki w wodzie ok 20 minut.

Jak oceniasz przepis na ćwikła z chrzanem do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat ćwikły z chrzanem do słoików

Ćwikła z chrzanem do słoików to doskonała propozycja na pyszną ćwikłę na zimę. Ostra ćwikła jest tradycyjnym dodatkiem do mięs w kuchni Polskiej. Najczęściej robimy ją na święta Wielkanocne, jest jednak tak pyszna że proponujemy ją zrobić i delektować się cały rok. Przepis na ćwikłę z chrzanem do słoików jest bardzo prosty do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Pyszną ćwikłę przygotujesz z następujących produktów spożywczych: buraki gotowane, chrzan świeży, cukier, sól, ocet winny.

Jak zrobić ćwikłę z chrzanem do słoików? Jeśli masz już ugotowane wcześniej buraki obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce na puree. Obierz korzeń chrzanu i również zetrzyj na puree. Dopraw całość solą, cukrem i octem winnym, wymieszaj dokładnie. Pyszna ćwikła jest gotowa aby przełożyć ją w słoiczki. Możesz poddać ją pasteryzacji. W garnku umieść słoiczki, zalej wodą do połowy wysokości i gotuj na średnim ogniu około 20 minut od zagotowania wody. Po tym czasie słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem.

Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm. Korzeń chrzanu pospolitego ma wiele właściwości wspomagających nasze zdrowie. Chrzan jest idealnym środkiem na chore zatoki. Należy on do tej samej rodziny co kapusta czy rzodkiewka, jest ceniony za swoje działanie antynowotworowe.

Podsumowując pomysł na ćwikłę z chrzanem to wspaniały dodatek do mięs i wędlin. Buraki ćwikłowe i chrzan tarty to idealne połączenie słodyczy i ostrości chrzanu. Pyszna ćwikła może zostać poddana pasteryzacji, dzięki temu możesz cieszyć się nią cały rok.

Alergeny w ćwikle z chrzanem do słoików

Lista alergenów dla ćwikły z chrzanem do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze ćwikły z chrzanem do słoików

na 100g gotowej potrawy

Ćwikła z chrzanem do słoików to doskonały pomysł na domowy wyrób. Własnoręcznie zrobiona ćwikła nie zawiera konserwantów ani dodatku cukru. Buraki są pełne wielu cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
62.09
43.46
Białko (g)
1.37
0.96
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.03
Brak danych dla: chrzan.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
14.50
10.15
Węglowodany przyswajalne (g)
12.60
8.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.90
1.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
0.25
0.17
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
0.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.05
0.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.06
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
1.43
1.00
Witamina B6 (mg)
0.06
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
6.13
4.29
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.02
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Ryboflawina (mg)
0.03
0.02
Niacyna (mg)
0.29
0.20
Foliany (µg (mcg))
65.29
45.70
Beta karoten (µg (mcg))
15.14
10.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
115.49
80.84
Potas (mg)
259.37
181.56
Wapń (mg)
20.09
14.06
Fosfor (mg)
32.26
22.58
Magnez (mg)
20.71
14.50
Żelazo (mg)
0.64
0.45
Cynk (mg)
0.37
0.26
Miedź (mg)
0.06
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny ćwikły z chrzanem do słoików 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ćwikły z chrzanem do słoików

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
500 g
5 małych sztuk
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.38
Za 500 g
Chrzan
100 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Ocet winny
60 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 60 ml
Koszt składników
19.00