Przepis na ćwikła z chrzanem do słoików krok po kroku

Składniki
  • Buraki gotowane 500 g 5 małych sztuk
  • Chrzan 100 g
  • Cukier 40 g
  • Ocet winny 60 ml
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
tarka, słoiki, miska

Ugotowane buraki obierz i zetrzyj na tarce aby powstało buraczane puree. Zetrzyj także korzeń chrzanu.

Dopraw solą, cukrem dodaj ocet i wymieszaj.

Gotową ćwikłę przełóż do słoiczków. Możesz ją za pasteryzować gotując słoiczki w wodzie ok 20 minut.

Ćwikła z chrzanem do słoików podane jest w białej miseczce. Miseczka stoi na białym obrusie.
Ćwikła z chrzanem do słoików
Koszt przygotowania dania
7.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
43 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Ćwikła z chrzanem do słoików - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ćwikle z chrzanem do słoików

Ćwikła z chrzanem do słoików to doskonała propozycja na pyszną ćwikłę na zimę. Ostra ćwikła jest tradycyjnym dodatkiem do mięs w kuchni Polskiej. Najczęściej robimy ją na święta Wielkanocne, jest jednak tak pyszna że proponujemy ją zrobić i delektować się cały rok. Przepis na ćwikłę z chrzanem do słoików jest bardzo prosty do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Pyszną ćwikłę przygotujesz z następujących produktów spożywczych: buraki gotowane, chrzan świeży, cukier, sól, ocet winny.

Jak zrobić ćwikłę z chrzanem do słoików? Jeśli masz już ugotowane wcześniej buraki obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce na puree. Obierz korzeń chrzanu i również zetrzyj na puree. Dopraw całość solą, cukrem i octem winnym, wymieszaj dokładnie. Pyszna ćwikła jest gotowa aby przełożyć ją w słoiczki. Możesz poddać ją pasteryzacji. W garnku umieść słoiczki, zalej wodą do połowy wysokości i gotuj na średnim ogniu około 20 minut od zagotowania wody. Po tym czasie słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem.

Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm. Korzeń chrzanu pospolitego ma wiele właściwości wspomagających nasze zdrowie. Chrzan jest idealnym środkiem na chore zatoki. Należy on do tej samej rodziny co kapusta czy rzodkiewka, jest ceniony za swoje działanie antynowotworowe.

Podsumowując pomysł na ćwikłę z chrzanem to wspaniały dodatek do mięs i wędlin. Buraki ćwikłowe i chrzan tarty to idealne połączenie słodyczy i ostrości chrzanu. Pyszna ćwikła może zostać poddana pasteryzacji, dzięki temu możesz cieszyć się nią cały rok.

Wartości odżywcze ćwikły z chrzanem do słoików

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (70g)
Energia (kalorie)
62.09 kcal
43.46 kcal

Węglowodany w ćwikle z chrzanem do słoików

Na 100g
Na porcję (70g)
Węglowodany
14.50 g
10.15 g
Węglowodany przyswajalne
12.60 g
8.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (70g)
Tłuszcz
0.25 g
0.17 g
Brak danych dla: ocet winny.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.11 g
0.07 g
Brak danych dla: ocet winny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ćwikła z chrzanem do słoików

Na 100g
Na porcję (70g)
Ryboflawina
0.03 mg
0.02 mg
Brak danych dla: ocet winny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ćwikła z chrzanem do słoików

Na 100g
Na porcję (70g)
Sód
115.49 mg
80.84 mg
Potas
259.37 mg
181.56 mg
Wapń
20.09 mg
14.06 mg
Fosfor
32.26 mg
22.58 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
20.71 mg
14.50 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
0.64 mg
0.45 mg
Cynk
0.37 mg
0.26 mg
Miedź
0.06 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ćwikły z chrzanem do słoików 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ćwikle z chrzanem do słoików

Lista alergenów dla ćwikły z chrzanem do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Cena przygotowania ćwikły z chrzanem do słoików

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
500 g
5 małych sztuk
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.38
Za 500 g
Chrzan
100 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Ocet winny
60 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 60 ml
Liczba porcji:
Razem
19.00
Łączny koszt
7.66
Jak oceniasz przepis na ćwikła z chrzanem do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób