Przepis na sałatkę z buraków i papryki krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, duża miska, miseczka

Buraki ugotuj do miękkości w dużym garnku. Ostudź je i obierz, a następnie zetrzyj do dużej miski.

Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski z burakami.

Cebulę obierz z wierzchnich liści i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski z burakami i dobrze wymieszaj.

W miseczce zmieszaj olej, ocet, czosnek i cukier. Polej sosem sałatkę i dobrze wymieszaj. Dodaj sól, zioła prowansalskie i pieprz, jeszcze raz wymieszaj.

Często zadawane pytania

Sałatka z buraków i papryki podana w dużym słoiku. Obok sałatki ułożone są czosnek i cebula.
sałatka z buraków i papryki
Koszt przygotowania dania
11.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
129 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
61

Sałatka z buraków i papryki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z buraków i papryki

Sałatka z buraków i papryki to wspaniała surówka, która pasuje idealnie do każdego mięsnego mięsa i podkreśla jego smak. Robi się ją naprawdę łatwo i można ją przechowywać dość długo w zamkniętym pojemniku lub słoiku. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych surówek, choć w tej wersji zyskała nieco świeżości.

Sałatka z buraków i papryki na zimę, jest wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu. Łączy się z każdym rodzajem mięsa, a także z typowo wegetariańskimi i wegańskimi potrawami. Ma mocny, charakterystyczny smak i zapach. To połączenie słodkich buraków z papryką, ostrą cebulą i kwaśnym octem. Takie połączenie sprawia, że nie sposób jej sobie odmówić.

Bardzo cenny w tym daniu jest dodatek cebuli, która sprawia, że całość nabiera charakteru i ostrości. Bez jej dodatku surówka byłaby nudna i bez smaku.

Ta surówka może być spożywana zaraz po zrobieniu, ale nadaje się też do słoików. Można przechowywać ją w piwnicy, czy spiżarni i cieszyć się wspaniałym smakiem cały rok. To idealna sałatka do wekowania i przechowywania ją w ciemnym i chłodnym miejscu. Dlatego najlepiej zrobić więcej porcji, by móc ją pochować do słoiczków i wyciągać wtedy, gdy jest taka potrzeba. Dobrze poporcjować ją tak, by do jednego słoika wchodziła jedna porcja sałatki, by zjeść ją od razy i nie przechowywać jej po otwarciu.

Tą surówkę najlepiej robić z buraków ćwikłowych, są niewielkie, jednak smakują wspaniale i świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju sałatek. Jest to najpopularniejszy rodzaj buraka, więc są łatwo dostępne w sklepach. Buraki są skarbnicą wielu witamin i minerałów, dlatego warto, by gościły w menu jak najczęściej. Ta surówka pozwoli w sposób łatwy i pyszny włączyć to warzywo do codziennego jadłospisu.

Przepis na surówkę z buraków i papryki jest naprawdę bardzo łatwy. Można skorzystać z buraków gotowanych, które są sprzedawane w sklepach, tak by skrócić czas przygotowywania sałatki. Dzięki temu można ją zrobić w kwadrans i cieszyć się przepyszną surówką do obiadu i nie tylko.

Wartości odżywcze sałatki z buraków i papryki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(168g)
Energia (kalorie)
77.13 kcal
129.57 kcal
Białko
1.23 g
2.07 g

Węglowodany w sałatce z buraków i papryki

Na 100g
Na porcję
(168g)
Węglowodany
8.42 g
14.15 g
Węglowodany przyswajalne
6.17 g
10.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.25 g
3.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(168g)
Tłuszcz
4.66 g
7.83 g
Tłuszcze nasycone
0.41 g
0.68 g
Tłuszcze nienasycone
4.25 g
7.15 g
Tłuszcze jednonasycone
2.96 g
4.98 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.29 g
2.17 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z buraków i papryki

Na 100g
Na porcję
(168g)
Witamina A
56.97 µg (mcg)
95.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
48.69 mg
81.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.58 mg
0.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.52 mg
0.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
69.59 µg (mcg)
116.91 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
589.05 µg (mcg)
989.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z buraków i papryki

Na 100g
Na porcję
(168g)
Sód
38.47 mg
64.63 mg
Potas
244.64 mg
411.00 mg
Wapń
12.64 mg
21.24 mg
Fosfor
31.34 mg
52.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.23 mg
27.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.55 mg
0.93 mg
Cynk
0.27 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z buraków i papryki 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z buraków i papryki

Lista alergenów dla sałatki z buraków i papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Cena przygotowania sałatki z buraków i papryki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
630 g
6 buraków
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.89
Za 630 g
Papryka czerwona
480 g
2 papryki
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Ocet winny
15 ml
3 łyzeczki
6.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 15 ml
Olej rzepakowy
60 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
30.50
Jak oceniasz przepis na sałatkę z buraków i papryki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób