Buraczki w zalewie
- Burak (250 g)
- Ocet winny - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 0,25 szklanki (50 g)
Przepis na buraczki w zalewie krok po kroku
Buraczki umyj i ugotuj na miękko.
Buraki ostudź, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
W garnku zagotuj 3 szklanki wody, z octem, cukrem i łyżeczką soli.
Buraczki przełóż do słoików, do każdego dodaj po jednym liściu laurowym, jednym zielu angielskim i po 3 ziarenka pieprzu.
Zalej buraki wrzącą zalewą.
Pasteryzuj słoiki 25 minut.
-
Kiszone buraki
-
Buraczki z papryką
-
Buraczki z papryką na zimę
-
Buraki z papryką na zimę
-
Buraki w zalewie octowej
-
Buraczki w zalewie octowej
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Buraki do słoików na barszcz
-
Ćwikła na zimę
-
Sałatka z buraków i papryki
-
Buraki z papryką do słoików
-
Buraczki marynowane
-
Buraczki z chrzanem na zimę
-
Ćwikła z chrzanem do słoików
-
Buraczki z chrzanem do słoików
-
Zakwas z buraków czerwonych
-
Sałatka z kiszonych buraków do słoików
-
Bigos z kiszonych buraków
-
Buraki na zimę
Więcej informacji na temat buraczków w zalewie
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, wody i cukru z dodatkiem przypraw. Marynowanie, ze względu na wysoką temperaturę zalewy i obecność octu, jest skuteczną formą utrwalania żywności poprzez zahamowanie aktywności enzymów oraz drobnoustrojów. Jednak niszczy ona witaminy, które nie są odporne na działanie wysokich temperatur, na przykład witaminę C. Produkty wykorzystywane do tej formy utrwalania żywności zawsze muszą być dokładnie umyte, nie mogą być uszkodzone lub z widocznymi nalotami pleśni. Jeśli uwielbiasz marynowane produkty i często je spożywasz, do procesu przygotowania zastosuj ocet jabłkowy zamiast spirytusowego. Zamień go także, jeśli masz refluks, chorobę wrzodową, nadżerki, zapalenie błony śluzowej żołądka lub anemię.
Buraczki w zalewie to kolejna propozycja na domowe przetwory na zimę. Tak jak większość przetworów do słoików są one łatwe w przygotowaniu, jednak ten przepis wymaga więcej zaangażowania ze względu na to, że buraki trzeba ugotować, wystudzić i obrać. Całe buraki możesz przygotować w zalewie, jeśli korzystasz z młodych buraczków, czyli boćwiny. Te młode, małe buraczki są przepyszne i świetnie sprawdzą do przyrządzenia ich w zalewie. Dzięki temu, że są malutkie, idealnie mieszczą się do słoików. Czerwone buraczki w zalewie możesz wykorzystać jako dodatek do dania głównego, jako przekąskę lub wykorzystać je do przyrządzenia sałatki. Buraczki w occie na zimę najczęściej przygotowuje się w formie tartej, jednak te w kawałkach lub jako całe buraczki jest również pyszny i łatwy w wykonaniu. Taka forma jest szybsza, bo pomijasz etap tarcia buraków. Do przygotowania przetworów możesz użyć buraków ćwikłowych. Buraki ćwikłowe w zalewie octowej będą świetnie smakować z dodatkiem kawałka świeżego chrzanu. Chrzan nada im odrobinę ostrości i wyrazistego smaku.
Buraczki w zalewie to fajna i smaczna propozycja na domowe przetwory z wykorzystaniem buraków. Są one bardzo smaczne i możesz wykorzystać je na wiele sposobów, nie tylko jako dodatek do dania głównego.
Alergeny w buraczkach w zalewie
Lista alergenów dla buraczków w zalewie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze buraczków w zalewie
Buraczki w zalewie to fajna propozycja na zimowe przetwory. Jednak ze względu na użycie octu i cukru w zalewie powinny one być spożywane okazjonalnie aby nie wpłynęły negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(445g)
Węglowodany
(445g)
Tłuszcze
(445g)
Witaminy
(445g)
Składniki mineralne
(445g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.