Buraczki w zalewie

Opublikowano: 10.03.2022 r., 19:32 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Buraczki w zalewie podane w słoiku, obok buraki, boćwina, główka czosnku i niebieska filiżanka.
Buraczki w zalewie
Wypróbuj najlepszy i sprawdzony przepis na buraczki w zalewie. Pyszne, słodkie buraczki w octowej zalewie są fajnym pomysłem na zimowe przetwory.
Przygotowanie 30 min
Marynowanie 30 min
285 kcal
Kcal w porcji
445 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Burak (250 g)
  • Ocet winny 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier 0,25 szklanki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, sól niejodowana, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
garnek, słoik 500 ml

Przepis na buraczki w zalewie krok po kroku

Buraczki umyj i ugotuj na miękko.

Buraki ostudź, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

W garnku zagotuj 3 szklanki wody, z octem, cukrem i łyżeczką soli.

Buraczki przełóż do słoików, do każdego dodaj po jednym liściu laurowym, jednym zielu angielskim i po 3 ziarenka pieprzu.

Zalej buraki wrzącą zalewą.

Pasteryzuj słoiki 25 minut.

Jak oceniasz przepis na buraczki w zalewie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat buraczków w zalewie

Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, wody i cukru z dodatkiem przypraw. Marynowanie, ze względu na wysoką temperaturę zalewy i obecność octu, jest skuteczną formą utrwalania żywności poprzez zahamowanie aktywności enzymów oraz drobnoustrojów. Jednak niszczy ona witaminy, które nie są odporne na działanie wysokich temperatur, na przykład witaminę C. Produkty wykorzystywane do tej formy utrwalania żywności zawsze muszą być dokładnie umyte, nie mogą być uszkodzone lub z widocznymi nalotami pleśni. Jeśli uwielbiasz marynowane produkty i często je spożywasz, do procesu przygotowania zastosuj ocet jabłkowy zamiast spirytusowego. Zamień go także, jeśli masz refluks, chorobę wrzodową, nadżerki, zapalenie błony śluzowej żołądka lub anemię.

Buraczki w zalewie to kolejna propozycja na domowe przetwory na zimę. Tak jak większość przetworów do słoików są one łatwe w przygotowaniu, jednak ten przepis wymaga więcej zaangażowania ze względu na to, że buraki trzeba ugotować, wystudzić i obrać. Całe buraki możesz przygotować w zalewie, jeśli korzystasz z młodych buraczków, czyli boćwiny. Te młode, małe buraczki są przepyszne i świetnie sprawdzą do przyrządzenia ich w zalewie. Dzięki temu, że są malutkie, idealnie mieszczą się do słoików. Czerwone buraczki w zalewie możesz wykorzystać jako dodatek do dania głównego, jako przekąskę lub wykorzystać je do przyrządzenia sałatki. Buraczki w occie na zimę najczęściej przygotowuje się w formie tartej, jednak te w kawałkach lub jako całe buraczki jest również pyszny i łatwy w wykonaniu. Taka forma jest szybsza, bo pomijasz etap tarcia buraków. Do przygotowania przetworów możesz użyć buraków ćwikłowych. Buraki ćwikłowe w zalewie octowej będą świetnie smakować z dodatkiem kawałka świeżego chrzanu. Chrzan nada im odrobinę ostrości i wyrazistego smaku.

Buraczki w zalewie to fajna i smaczna propozycja na domowe przetwory z wykorzystaniem buraków. Są one bardzo smaczne i możesz wykorzystać je na wiele sposobów, nie tylko jako dodatek do dania głównego.

Alergeny w buraczkach w zalewie

Lista alergenów dla buraczków w zalewie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze buraczków w zalewie

na 100g gotowej potrawy

Buraczki w zalewie to fajna propozycja na zimowe przetwory. Jednak ze względu na użycie octu i cukru w zalewie powinny one być spożywane okazjonalnie aby nie wpłynęły negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(445g)
Energia (kcal)
64.09
285.20
Białko (g)
0.73
3.26
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(445g)
Węglowodany (g)
13.82
61.51
Węglowodany przyswajalne (g)
12.55
55.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
5.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(445g)
Tłuszcz (g)
0.11
0.47
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.29
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.18
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(445g)
Witamina A (µg (mcg))
0.91
4.05
Witamina B6 (mg)
0.03
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.23
9.91
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.08
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.06
Ryboflawina (mg)
0.02
0.09
Niacyna (mg)
0.15
0.67
Foliany (µg (mcg))
49.55
220.48
Beta karoten (µg (mcg))
9.09
40.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(445g)
Sód (mg)
37.82
168.29
Potas (mg)
181.09
805.85
Wapń (mg)
10.55
46.93
Fosfor (mg)
21.82
97.09
Magnez (mg)
12.73
56.64
Żelazo (mg)
0.46
2.04
Cynk (mg)
0.18
0.79
Miedź (mg)
0.04
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny buraczków w zalewie 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania buraczków w zalewie

Koszt składników
11.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Ocet winny
250 ml
1 szklanka
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 ml
Cukier
50 g
0,25 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
11.50