Buraki do słoików
-
Buraczki z chrzanem do słoików
Buraczki z chrzanem do słoików to doskonały pomysł na smaczne, domowe przetwory. Ćwikła z chrzanem świetnie sprawdzi się na święta …
30 + 60 min łatwy 5 278 kcal
-
Kiszone buraki
Pyszne kiszone buraki na zimę to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
15 + 30 min łatwy 1 440 kcal
-
Buraczki z papryką
Super smaczne buraczki z papryką są idealne jako surówka do słoików na zimę. Takie domowe przetwory są najlepsze, by przedłużyć …
30 + 160 min łatwy 35 154 kcal
Buraki do słoików - przepisy
-
Buraczki z papryką na zimę
Buraczki z papryką na zimę do słoików to świetny pomysł na domowe przetwory, z których możesz następnie korzystać przez cały …
60 min łatwy 20 204 kcal
-
Buraczki w zalewie octowej
Buraczki w zalewie octowej to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego lub …
60 + 30 min łatwy 5 52 kcal
-
Buraki do słoików na barszcz
Buraki do słoików na barszcz to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego …
45 + 30 min łatwy 4 175 kcal
-
Buraczki w zalewie
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
30 + 30 min łatwy 8 285 kcal
-
Buraki z papryką do słoików
Buraki z papryką do słoików to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego. …
30 + 30 min łatwy 5 207 kcal
-
Buraczki z chrzanem na zimę
Przepis na buraczki z chrzanem na zimę to idealne rozwiązanie na domowe przetwory. Idealnie pasują do mięsa pieczonego lub wędlin. …
20 + 80 min łatwy 8 85 kcal
-
Buraki kiszone do słoików
Buraki kiszone do słoików to doskonały pomysł na smaczne przetwory na zimę. Przepis na buraki kiszone do słoików jest bardzo …
30 min łatwy 4 221 kcal -
Zakwas z buraków
Zakwas z buraków to tradycyjny i domowy zakwas na bazie buraków. Najlepszy zakwas stanowi doskonały pomysł na dodatek do przygotowania …
30 min łatwy 1 230 kcal
-
Kiszenie barszczu czerwonego
Kiszenie barszczu czerwonego to proces, który pozwala stworzyć wspaniałą bazę do niezwykle zdrowej zupy. Barszcz czerwony zwykle kojarzy się tylko …
10 min łatwy 10 46 kcal
-
Botwina do słoika
Botwina do słoika to świetna opcja dla wszystkich miłośników kochających to warzywo. Świetnie sprawdzi się jako baza do zupy, czy …
25 + 25 min łatwy 4 98 kcal
-
Sałatka z kiszonych buraków do słoików
Sałatka z kiszonych buraków do słoików to doskonała propozycja na przechowanie warzyw na zimę. Przetwory świetnie sprawdza się jako dodatek …
30 + 30 min łatwy 5 587 kcal
-
Ketchup z buraków
Domowy ketchup z buraków to bardzo prosty i sprawdzony przepis. Zobacz, jak zrobić ketchup z buraków – pyszny i łatwy …
20 + 45 min łatwy 20 23 kcal
-
Buraki z papryką na zimę
Buraki z papryką na zimę to doskonała propozycja na przetwory do słoików. Pyszne buraki z papryką doskonale sprawdzą się jako …
60 + 60 min łatwy 10 403 kcal
-
Buraki w zalewie octowej
Buraki w zalewie octowej to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Buraki to warzywa o wysokiej wartości odżywczej, ponieważ znajdziemy …
30 min łatwy 10 44 kcal
-
Ćwikła na zimę
Przetwory warzywne i owocowe to popularny i często wykorzystywany sposób na zamknięcie smaku lata, którym można delektować się w chłodne, …
50 + 80 min łatwy 2 574 kcal
-
Buraczki marynowane
Pyszne buraczki marynowane to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego lub jako …
20 + 30 min łatwy 4 76 kcal
-
Sałatka z gotowanych buraków
Sałatka z gotowanych buraków to jedna z najlepszych i najprostszych sałatek, które można wykorzystać jako dodatek do obiadu. Jednak możliwości …
14 min łatwy 1 112 kcal
-
Ćwikła z chrzanem do słoików
Ćwikła z chrzanem do słoików to doskonała propozycja na pyszną ćwikłę na zimę. Ostra ćwikła jest tradycyjnym dodatkiem do mięs …
30 min łatwy 10 43 kcal
-
Sałatka z buraków i papryki
Sałatka z buraków i papryki to wspaniała surówka, która pasuje idealnie do każdego mięsnego mięsa i podkreśla jego smak. Robi …
20 + 60 min średni 8 129 kcal
Buraki do słoików na zimę - co to jest?
Kiszone buraki, sałatki z buraków, buraki czerwone w occie czy buraczki tarte są idealną propozycją do przygotowania ich w słoikach na zimę. Przepisów na buraczki do słoików jest wiele, lecz warto wybrać taki przepis na buraczki, który będzie odpowiadał naszym wymaganiom. Zobaczmy więc, jak zaprawić buraki czerwone w słoikach.
Najlepsze przepisy na buraki do słoików na zimę
Kiszone buraki, sałatki z buraków, buraki czerwone w occie czy buraczki tarte są idealną propozycją do przygotowania ich w słoikach na zimę. Przepisów na buraczki do słoików jest wiele, lecz warto wybrać taki przepis na buraczki, który będzie odpowiadał naszym wymaganiom. Zobaczmy więc, jak zaprawić buraki czerwone w słoikach.
Buraczki tarte na zimę
Buraki do słoików można wykonać na różne sposoby. Jednym z nich są buraczki tarte. W przypadku buraczków tartych musimy wiedzieć, jak je dobrze zaprawić, aby zimą gościły na naszych stołach w towarzystwie ziemniaków, pyz, czy różnego rodzaju mięs. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na buraczki do słoików.
Składniki:
- 5 kg buraków,
- 2 łyżki soli,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka octu.
Przepis ten jest niewiarygodnie prosty i nie wymaga od nas dużo wysiłku.
Przygotowanie:
- Buraki myjemy i układamy ciasno w dużym garnku.
- Do garnka wlewamy wodę, tak, by przykryła buraki.
- Buraki gotujemy na średnim ogniu przez około godzinę.
- Po zmięknięciu buraków, możemy je przełożyć do miski z zimną wodą i obrać.
- Obrane już buraki czerwone ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do buraków czerwonych dodajemy ocet, cukier i sól.
- Całość mieszamy.
- Buraki czerwone wkładamy w słoiki i dociskamy.
- Słoiki zakręcamy.
- Teraz przechodzimy do pasteryzacji buraków.
- Słoiki odstawiamy do schłodzenia i wstawiamy w chłodne miejsce.
Pamiętajmy o tym, że zaprawione już buraczki należy pasteryzować około 20 minut od momentu zagotowania się wody.
Buraki do słoików w occie
Buraki czerwone z octem stanowią idealne połączenie, ponieważ ocet doskonale komponuje się ze słodkim smakiem buraków. Kolejny przepis na buraczki do słoików również jest bardzo prosty do wykonania i wychodzą z niego naprawdę doskonałe tarte buraczki, które służą jako sałatka do obiadów. Zobaczmy więc, jak prawidłowo powinna być wykonana ta sałatka z buraków.
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 2 szklanki wody,
- 0,25 szklanki octu 10%,
- 0,5 łyżki soli,
- 1,5 łyżki cukru.
Jeśli lubimy bardziej słone potrawy, wtedy bez problemu możemy dodać całą łyżkę soli do naszych buraczków czerwonych.
Przygotowanie:
- Buraki myjemy i gotujemy w wodzie z jedną łyżką octu.
- Po zmięknięciu buraków, odcedzamy je i przelewamy zimną wodą.
- Buraki odstawiamy do ostygnięcia.
- Po tym, jak buraki wystygną, możemy je obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Czerwone buraki wkładamy do słoików.
- W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej cukier i sól i mieszamy.
- Następnie do wody dodajemy ocet i całość gotujemy jeszcze 3 minuty.
- Gorącą zalewę wlewamy do słoików z burakami.
- Słoiki zakręcamy.
- Na spód garnka układamy ściereczkę i wlewamy do niego wodę.
- Wodę podgrzewamy i wstawiamy do niej słoiki z burakami.
- Po zagotowaniu wody, gotujemy słoiki jeszcze około 20 minut.
- Po tym czasie wyciągamy słoiki, odwracamy je do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.
Gotowa sałatka z buraków powinna być przechowywana w chłodnym miejscu. Na to, by nasze zaprawione buraki osiągnęły szczyt smaku, warto poczekać nawet miesiąc lub dwa.
Tarte buraczki z syropem daktylowym
Przepis na tarte buraczki z syropem daktylowym jest bardzo oryginalny. Przy takim połączeniu nasze buraki zyskają zupełnie inny smak niż te, które przyrządzane są tradycyjnie. Jeśli jednak nie lubimy smaku daktyli, z pewnością nie będzie to idealny przepis dla nas, a wtedy warto skorzystać z innych.
Składniki:
- 6 kg buraków,
- 0,5 szklanki syropu daktylowego,
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżka czarnego pieprzu mielonego,
- sok wyciśnięty z 3 cytryn.
Zamiast syropu daktylowego, możemy użyć także syropu ryżowego lub 2/3 szklanki cukru trzcinowego.
Przygotowanie:
- Buraki myjemy i gotujemy do zmięknięcia.
- Po ugotowaniu zostawiamy je do ostygnięcia.
- Jak buraki ostygną, obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do buraków dodajemy daktylowy, sok z cytryny, pieprz i sól.
- Całość bardzo delikatnie mieszamy i wkładamy do słoików.
- Buraki w słoikach ugniatamy i zakręcamy.
- Zakręcone słoiki wkładamy do garnka i pasteryzujemy przez około 40 minut.
- Pasteryzowane buraki odstawiamy do ostygnięcia.
Pamiętajmy, że czas pasteryzacji mierzymy od momentu zagotowania wody.
Kiszone buraki
Przygotowanie kiszonych buraków jest doskonałym przykładem na zupełnie inne przeznaczenie tych bardzo wartościowych warzyw. Kiszone buraki zawierają w sobie wiele bardzo cennych dla naszego organizmu substancji. Musimy wiedzieć, że są one bardzo popularne przy walce z różnego rodzaju chorobami. Dlatego warto jest mieć, chociaż kilka słoików tych przetworów w swojej domowej spiżarni. Zobaczmy więc, jak w prosty sposób możemy przygotować kiszone buraki w słoikach.
Składniki:
- 1 kg czerwonych buraków,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 ziarnka pieprzu,
- 1 listek laurowy,
- 1 łyżka soli,
- 3 szklanki wody mineralnej.
Jeśli lubimy bardziej intensywny smak przypraw, możemy je według swojego uznania dodać. Jednak lepiej jest postępować z tym ostrożnie.
Przygotowanie:
- Buraki myjemy, cienko obieramy i kroimy na kawałki.
- Pokrojone buraki wkładamy do słoików i uciskamy.
- Do słoików wkładamy czosnek, pieprz i liść laurowy.
- Ponownie dociskamy buraki i zalewamy je zimną wodą z solą.
- Potrząsamy delikatnie słoikiem, aby pęcherzyki powietrza spomiędzy buraków się wydostały.
- Słoiki zamykamy i odstawiamy na kilka dni.
- Po rozpoczęciu fermentacji, słoiki wkładamy do pomieszczenia, w którym temperatura nie będzie przekraczała 10oC, ale też nie będzie niższa niż 0oC.
Jeśli nasze buraki są wysokiej jakości, można je jedynie wyszorować i odciąć twarde końce, jednak jeśli skórka buraków nie jest ładna, wtedy lepiej jest je obrać. Ważne jest także to, że podczas pasteryzacji, nasze buraki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej. Tak przygotowane kiszone buraki będą gotowe dopiero po około 2 lub nawet 3 tygodniach.
Tarte buraki do słoików na ostro
Przepis na buraczki do słoików na ostro jest idealny dla osób, które lubią zdecydowany smak swoich potraw i dodatków do nich. Nie jest jednak to przeznaczone dla wszystkich. Dlatego, jeśli lubimy ostre potrawy, warto zwrócić uwagę na ten przepis, który może okazać się idealny dla nas.
Składniki:
- 3 kg buraków,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka octu,
- 2,5 cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- 7 ziarenek czarnego pieprzu,
- 7 ziarenek ziela angielskiego,
- 7 listków laurowych,
- 1 łyżka soli.
Dodatkowo możemy przygotować również posiekana na drobno natkę pietruszki, lecz nie jest to konieczne.
Przygotowanie:
- Buraki myjemy i gotujemy do zmięknięcia.
- Po tym czasie studzimy je i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
- Ocet gotujemy razem z cukrem, cebulą, czosnkiem, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i solą.
- Zalewę odstawiamy do wystygnięcia.
- Po wystudzeniu, przecedzamy ją przez sito.
- Zalewę wlewamy do buraczków.
- Całość mieszamy.
- Dodajemy natkę pietruszki i wkładamy buraki do słoików.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut w wodzie.
Jeśli preferujemy pasteryzację w piekarniku, wtedy trzeba wykonywać to godzinę w temperaturze 130oC.