Przepis na buraczki z papryką na zimę krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
duży garnek, tarka, słoiki

Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Paprykę pokrój w cienkie paski.

Cebulę pokrój w półplasterki.

Do garnka dodaj ocet, szklankę wody, olej, sól, cukier i przyprawy. Wymieszaj i zagotuj.

Dodaj paprykę, cebulę i gotuj ok. 7 minut.

Dodaj buraki i wymieszaj.

Przełóż do słoików.

Szczelnie zakręć i zapasteryzuj.

buraczki tarte
buraczki z papryką na zimę
Koszt przygotowania dania
54.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
204 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
60

Buraczki z papryką na zimę - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o buraczkach z papryką na zimę

Buraczki z papryką na zimę do słoików to świetny pomysł na domowe przetwory, z których możesz następnie korzystać przez cały rok. Dzięki nim możesz cieszyć się smakiem sezonowych warzyw bez względu na porę roku i korzystać z ich prozdrowotnych właściwości. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić buraczki z papryką na zimę, aby były naprawdę najlepsze i dobre jako dodatek do wielu dań, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania tych zimowych przetworów potrzebujesz jedynie obranych, ugotowanych buraków, czerwonej papryki oraz cebuli. Niezbędne są również produkty do przygotowania zalewy, czyli ocet jabłkowy, olej rzepakowy, woda, sól oraz cukier, a także przyprawy takie jak ziele angielskie, czy liść laurowy. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, możesz dodać również plasterki świeżego czosnku, chrzanu lub papryczki chili. Idealnie komponują się smakiem ze wszystkimi warzywami, nadając im charakterystyczny aromat. Przepis na buraczki z papryką na zimę jest naprawdę prosty i na pewno poradzisz sobie z ich przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Wystarczy zetrzeć buraki na tarce, paprykę pokroić w cienkie paski, a cebulę w półplasterki, dodać do ugotowanej zalewy, przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć i zapasteryzować. To wszystko! W tak prosty sposób powstaję pyszne buraczki z papryką na zimę. Są bardzo smaczne jako dodatek do kanapek lub jako surówka do dań głównych, zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich. Co więcej, buraki i papryka to bardzo zdrowie warzywa, pełne witamin, składników mineralnych oraz innych substancji prozdrowotnych o pozytywnym wpływie na organizm, dlatego zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać prosty przepis na buraczki z papryką na zimę marynowane w zalewie octowej. Na pewno przypadnie Ci do gustu i zostanie w Twojej kuchni na długo.

Wartości odżywcze buraczków z papryką na zimę

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
81.94 kcal
204.85 kcal
Białko
1.30 g
3.24 g
Fenyloalanina
0.03 mg
0.08 mg
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w buraczkach z papryką na zimę

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
10.58 g
26.44 g
Węglowodany przyswajalne
8.82 g
22.05 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.76 g
4.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
4.19 g
10.47 g
Tłuszcze nasycone
0.37 g
0.92 g
Tłuszcze nienasycone
3.82 g
9.55 g
Tłuszcze jednonasycone
2.67 g
6.67 g
Brak danych dla: ocet jabłkowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.15 g
2.88 g
Brak danych dla: ocet jabłkowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na buraczki z papryką na zimę

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
32.63 µg (mcg)
81.58 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
28.32 mg
70.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.34 mg
0.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.40 mg
1.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
58.78 µg (mcg)
146.95 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
337.82 µg (mcg)
844.54 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na buraczki z papryką na zimę

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
164.16 mg
410.40 mg
Potas
240.85 mg
602.12 mg
Wapń
13.30 mg
33.25 mg
Fosfor
30.75 mg
76.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.27 mg
43.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.59 mg
1.47 mg
Cynk
0.28 mg
0.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny buraczków z papryką na zimę 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w buraczkach z papryką na zimę

Lista alergenów dla buraczków z papryką na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Cena przygotowania buraczków z papryką na zimę

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
3000 g
3.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 8
26.25
Za 3000 g
Papryka czerwona
1000 g
ok. 4 sztuk
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 1000 g
Cebula
400 g
ok. 4 sztuk
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Ocet jabłkowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 250 ml
Olej rzepakowy
200 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Cukier
130 g
ok. 1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Sól
15 g
1,5 łyżki
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 15 g
Koszt składników
66.50
Jak oceniasz przepis na buraczki z papryką na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96.8% osób