Buraczki z chrzanem na zimę

Opublikowano: 13.02.2023 r., 19:43 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Buraczki z chrzanem na zimę w słoiczku
Buraczki z chrzanem na zimę
Przepis na buraczki z chrzanem na zimę to idealne rozwiązanie na domowe przetwory. Idealnie pasują do mięsa pieczonego lub wędlin. Przekonajcie się sami jak zrobić buraczki z chrzanem na zimę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 80 min
85 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Burak - ćwikłowy (1000 g)
  • Chrzan - korzeń (200 g)
  • Ocet winny (20 ml)
  • Cukier - 5 łyżek (50 g)
  • Sól - szczypta (2 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cukier, ocet winny, chrzan świeży
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, słoiki

Przepis na buraczki z chrzanem na zimę krok po kroku

Buraki umyj. Nie obieraj i zostaw korzonki.

Umieść w garnku i wlej wodę. Gotuj do miękkości około 60-80 minut. Buraki powinny być jędrne po ugotowaniu.

Buraki ostudź i dopiero wtedy obierz.

Zetrzyj buraki na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski.

Chrzan obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Umieść na sitku i przelej wrzątkiem (jeśli chcesz, by nie był tak ostry).

Chrzan przełóż do miseczki. Dodaj do niego ocet, cukier i sól. Całość wymieszaj. W razie potrzeby dodatkowo dopraw.

Chrzan dodaj do buraczków i dokładnie wymieszaj.

Gotowe buraczki z chrzanem przekładaj do czystych, wyparzonych i suchych słoików.

Dokładnie zakręć i pasteryzuj przez około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na buraczki z chrzanem na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,6% osób

Więcej informacji na temat buraczków z chrzanem na zimę

Przepis na buraczki z chrzanem na zimę to idealne rozwiązanie na domowe przetwory. Idealnie pasują do mięsa pieczonego lub wędlin. Przekonajcie się sami jak zrobić buraczki z chrzanem na zimę. Tak przygotowane pyszne buraczki do słoików to świetny pomysł na dodatek do obiadów, śniadań czy kolacji.

Chrzan od dawna doceniano przede wszystkim za jego właściwości lecznicze. Wykazano, że ma on działanie grzybobójcze, bakteriobójcze, a także wykrztuśne czy lekko moczopędne. Przez te właśnie cechy w medycynie ludowej stanowił podstawę leczenia przeziębienia. Syrop przygotowany z korzenia chrzanu to bardzo dobre leczenie uciążliwego kaszlu. Dodatkowo doceniano chrzan za pobudzanie wydzielania soków trawiennych, co miało duże znaczenie przy bardzo mięsnej i tłustej diecie naszych przodków. Takie działanie to nie tylko szybsze i łatwiejsze trawienie, ale również poprawa przemiany materii ogólnie. Staropolski zwyczaj umieszczania chrzanu w koszyczku Wielkanocnym również miał za zadanie przyspieszyć metabolizm przed świątecznym biesiadowaniem. W korzeniu chrzanu zawarte są glukozynolany, które powstają z rozkładu izotiocyjaniany. To one odpowiadają za specyficzny ostry smak chrzanu. Oprócz smaku nadają również właściwości leczniczych chrzanu, które mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju choroby nowotworowej.

Buraki ze względu na ich bogactwo w czerwony barwnik- betaninę są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Wskazuje się, że mogą być one warzywem najskuteczniej zapobiegającym rozwojowi nowotworów. Są również bogatym źródłem kwasu foliowego, który oprócz wspomagania rozwoju wad płodu, zwiększa usuwanie z krwi homocysteiny. To zaś ma znaczący wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca. Pomimo dość wysokiego indeksu Glikemicznego buraki polecane są dla dzieci i kobiet w ciąży. 100 g surowych buraków dostarcza około 44 kcal oraz 5 mg witaminy C.

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa.

Alergeny w buraczkach z chrzanem na zimę

Lista alergenów dla buraczków z chrzanem na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

W przepisie na buraczki z chrzanem na zimę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny, chrzan świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze buraczków z chrzanem na zimę

na 100g gotowej potrawy

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
56.82
85.22
Białko (g)
1.45
2.18
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: chrzan.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
13.22
19.83
Węglowodany przyswajalne (g)
10.50
15.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.72
4.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
0.25
0.38
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.17
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
0.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.07
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.10
0.15
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
1.57
2.36
Witamina B6 (mg)
0.07
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.77
11.65
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.05
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.04
Ryboflawina (mg)
0.04
0.05
Niacyna (mg)
0.32
0.48
Foliany (µg (mcg))
94.65
141.98
Beta karoten (µg (mcg))
15.88
23.82

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
188.48
282.72
Potas (mg)
295.42
443.13
Wapń (mg)
21.57
32.36
Fosfor (mg)
36.45
54.67
Magnez (mg)
22.41
33.61
Żelazo (mg)
0.70
1.05
Cynk (mg)
0.41
0.61
Miedź (mg)
0.07
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny buraczków z chrzanem na zimę 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania buraczków z chrzanem na zimę

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
1000 g
ćwikłowy
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Chrzan
200 g
korzeń
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Ocet winny
20 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 20 ml
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Sól
2 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Koszt składników
16.00