Przepis na buraczki z chrzanem na zimę krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cukier, ocet winny, chrzan świeży
To będzie niezbędne
garnek, tarka, słoiki

Buraki umyj. Nie obieraj i zostaw korzonki.

Umieść w garnku i wlej wodę. Gotuj do miękkości około 60-80 minut. Buraki powinny być jędrne po ugotowaniu.

Buraki ostudź i dopiero wtedy obierz.

Zetrzyj buraki na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski.

Chrzan obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Umieść na sitku i przelej wrzątkiem (jeśli chcesz, by nie był tak ostry).

Chrzan przełóż do miseczki. Dodaj do niego ocet, cukier i sól. Całość wymieszaj. W razie potrzeby dodatkowo dopraw.

Chrzan dodaj do buraczków i dokładnie wymieszaj.

Gotowe buraczki z chrzanem przekładaj do czystych, wyparzonych i suchych słoików.

Dokładnie zakręć i pasteryzuj przez około 20 minut.

Buraczki z chrzanem na zimę w słoiczku
Buraczki z chrzanem na zimę
Koszt przygotowania dania
7.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
85 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
40

Buraczki z chrzanem na zimę - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o buraczkach z chrzanem na zimę

Przepis na buraczki z chrzanem na zimę to idealne rozwiązanie na domowe przetwory. Idealnie pasują do mięsa pieczonego lub wędlin. Przekonajcie się sami jak zrobić buraczki z chrzanem na zimę. Tak przygotowane pyszne buraczki do słoików to świetny pomysł na dodatek do obiadów, śniadań czy kolacji.

Chrzan od dawna doceniano przede wszystkim za jego właściwości lecznicze. Wykazano, że ma on działanie grzybobójcze, bakteriobójcze, a także wykrztuśne czy lekko moczopędne. Przez te właśnie cechy w medycynie ludowej stanowił podstawę leczenia przeziębienia. Syrop przygotowany z korzenia chrzanu to bardzo dobre leczenie uciążliwego kaszlu. Dodatkowo doceniano chrzan za pobudzanie wydzielania soków trawiennych, co miało duże znaczenie przy bardzo mięsnej i tłustej diecie naszych przodków. Takie działanie to nie tylko szybsze i łatwiejsze trawienie, ale również poprawa przemiany materii ogólnie. Staropolski zwyczaj umieszczania chrzanu w koszyczku Wielkanocnym również miał za zadanie przyspieszyć metabolizm przed świątecznym biesiadowaniem. W korzeniu chrzanu zawarte są glukozynolany, które powstają z rozkładu izotiocyjaniany. To one odpowiadają za specyficzny ostry smak chrzanu. Oprócz smaku nadają również właściwości leczniczych chrzanu, które mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju choroby nowotworowej.

Buraki ze względu na ich bogactwo w czerwony barwnik- betaninę są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Wskazuje się, że mogą być one warzywem najskuteczniej zapobiegającym rozwojowi nowotworów. Są również bogatym źródłem kwasu foliowego, który oprócz wspomagania rozwoju wad płodu, zwiększa usuwanie z krwi homocysteiny. To zaś ma znaczący wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca. Pomimo dość wysokiego indeksu Glikemicznego buraki polecane są dla dzieci i kobiet w ciąży. 100 g surowych buraków dostarcza około 44 kcal oraz 5 mg witaminy C.

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa.

Wartości odżywcze buraczków z chrzanem na zimę

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
56.82 kcal
85.22 kcal
Białko
1.45 g
2.18 g
Fenyloalanina
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: chrzan.
czytaj dalej

Węglowodany w buraczkach z chrzanem na zimę

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
13.22 g
19.83 g
Węglowodany przyswajalne
10.50 g
15.75 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.72 g
4.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
0.25 g
0.38 g
Tłuszcze nasycone
0.11 g
0.17 g
Tłuszcze nienasycone
0.14 g
0.22 g
Tłuszcze jednonasycone
0.04 g
0.07 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.10 g
0.15 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na buraczki z chrzanem na zimę

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
1.57 µg (mcg)
2.36 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.10 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
7.77 mg
11.65 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.03 mg
0.05 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.05 mg
Niacyna
0.32 mg
0.48 mg
Foliany
94.65 µg (mcg)
141.98 µg (mcg)
Beta karoten
15.88 µg (mcg)
23.82 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na buraczki z chrzanem na zimę

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
188.48 mg
282.72 mg
Potas
295.42 mg
443.13 mg
Wapń
21.57 mg
32.36 mg
Fosfor
36.45 mg
54.67 mg
Magnez
22.41 mg
33.61 mg
Żelazo
0.70 mg
1.05 mg
Cynk
0.41 mg
0.61 mg
Miedź
0.07 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny buraczków z chrzanem na zimę 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w buraczkach z chrzanem na zimę

Lista alergenów dla buraczków z chrzanem na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

W przepisie na buraczki z chrzanem na zimę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny, chrzan świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania buraczków z chrzanem na zimę

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
1000 g
ćwikłowy
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Chrzan
200 g
korzeń
3.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Ocet winny
20 ml
6.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 20 ml
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Sól
2 g
szczypta
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Koszt składników
16.00
Jak oceniasz przepis na buraczki z chrzanem na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób