Przepis na buraki w zalewie octowej krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, czosnek, koper
To będzie niezbędne
duży garnek, słoiki

Buraki pokrój w plastry i ułóż w słoikach.

Zalej gorącą zalewą 1 l wody, octu, soli, cukru i przypraw.

Szczelnie zakręć i pasteryzuj ok. 20 minut.

buraki w słoiku w zalewie
Buraki w zalewie octowej
Koszt przygotowania dania
11.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
44 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
55

Buraki w zalewie octowej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o burakach w zalewie octowej

Buraki w zalewie octowej to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Buraki to warzywa o wysokiej wartości odżywczej, ponieważ znajdziemy w nich spore ilości witamin i składników mineralnych oraz substancji o działaniu bioaktywnym, wspierającym zdrowie, dlatego zdecydowanie warto znaleźć dla nich miejsce w swojej diecie. Buraki w zalewie octowej stanowią doskonały dodatek do wielu sałatek, surówek, dań głównych, czy kanapek, zwłaszcza kiedy nie ma możliwości wykorzystania świeżych warzyw. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić buraki w zalewie octowej koniecznie poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby przygotować te przetwory nie potrzebujesz ani dużego doświadczenia w kuchni, ani wyszukanych składników, czy zaawansowanego sprzętu. Dla ułatwienia i w ramach oszczędności czasu możesz wykorzystać gotowe, pakowane próżniowo, już ugotowane buraki - dzięki temu będzie konieczności ich samodzielnego obierania i gotowania. Kupując gotowe buraki wystarczy że pokroisz je w plastry lub paski, a jeśli są małe, możesz wykorzystać je całe. Zalewa octowa powstaje z zaledwie kilku składników - wody, octu, soli, cukru oraz przypraw. Smak buraczków w occie zależy od przypraw, których użyjesz do ich przygotowania. Przepis na zalewę octową do buraczków możesz dowolnie modyfikować w zależności od tego jakie smaki preferujesz na co dzień. Możesz indywidualnie dopasować ilość dodanego soli i cukru, jeśli lubisz ostre, pikantne smaki, możesz dodać czosnek lub papryczki chilli. Aby przygotować te przetwory wystarczy, że umieścisz w słoikach buraki, zalejesz je zalewą z gorącej wody, octu, soli, cukru i przypraw, szczelnie zamkniesz i za pasteryzujesz przez około 20 minut. To wszystko! Jak widzisz jest to przepis na przetwory z którymi można się uporać nawet w 30 minut. Koniecznie poznaj nasz przepis na buraki w zalewie octowej i wypróbuj je w swojej kuchni.

Wartości odżywcze buraków w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
44.08 kcal
44.08 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Węglowodany w burakach w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
9.67 g
9.67 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.92 g
7.92 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na buraki w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
406.67 mg
406.67 mg
Potas
274.43 mg
274.43 mg
Wapń
14.96 mg
14.96 mg
Magnez
20.64 mg
20.64 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
0.72 mg
0.72 mg
Cynk
0.31 mg
0.31 mg
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny buraków w zalewie octowej 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w burakach w zalewie octowej

Lista alergenów dla buraków w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Cena przygotowania buraków w zalewie octowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
1000 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
8.75
Za 1000 g
Ocet winny
125 ml
pół szklanki
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 125 ml
Sól
10 g
1 łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Liczba porcji:
Koszt składników
20.00
Jak oceniasz przepis na buraki w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób