Buraki w zalewie octowej

Opublikowano: 10.09.2021 r., 0:02 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
buraki marynowane w słoiku
Buraki w zalewie octowej
Buraki w zalewie octowej to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Stanowią doskonały dodatek do wielu sałatek, surówek, dań głównych, czy kanapek, zwłaszcza kiedy nie ma możliwości wykorzystania świeżych warzyw.
Przygotowanie 30 min
44 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Buraki gotowane (1000 g)
  • Ocet winny - pół szklanki (125 ml)
  • Sól - 1 łyżka (10 g)
  • Cukier - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, czosnek, koper
Sprzęt kuchenny
duży garnek, słoiki

Przepis na buraki w zalewie octowej krok po kroku

Buraki pokrój w plastry i ułóż w słoikach.

Zalej gorącą zalewą 1 l wody, octu, soli, cukru i przypraw.

Szczelnie zakręć i pasteryzuj ok. 20 minut.

Jak oceniasz przepis na buraki w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat buraków w zalewie octowej

Buraki w zalewie octowej to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Buraki to warzywa o wysokiej wartości odżywczej, ponieważ znajdziemy w nich spore ilości witamin i składników mineralnych oraz substancji o działaniu bioaktywnym, wspierającym zdrowie, dlatego zdecydowanie warto znaleźć dla nich miejsce w swojej diecie. Buraki w zalewie octowej stanowią doskonały dodatek do wielu sałatek, surówek, dań głównych, czy kanapek, zwłaszcza kiedy nie ma możliwości wykorzystania świeżych warzyw. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić buraki w zalewie octowej koniecznie poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby przygotować te przetwory nie potrzebujesz ani dużego doświadczenia w kuchni, ani wyszukanych składników, czy zaawansowanego sprzętu. Dla ułatwienia i w ramach oszczędności czasu możesz wykorzystać gotowe, pakowane próżniowo, już ugotowane buraki - dzięki temu będzie konieczności ich samodzielnego obierania i gotowania. Kupując gotowe buraki wystarczy że pokroisz je w plastry lub paski, a jeśli są małe, możesz wykorzystać je całe. Zalewa octowa powstaje z zaledwie kilku składników - wody, octu, soli, cukru oraz przypraw. Smak buraczków w occie zależy od przypraw, których użyjesz do ich przygotowania. Przepis na zalewę octową do buraczków możesz dowolnie modyfikować w zależności od tego jakie smaki preferujesz na co dzień. Możesz indywidualnie dopasować ilość dodanego soli i cukru, jeśli lubisz ostre, pikantne smaki, możesz dodać czosnek lub papryczki chilli. Aby przygotować te przetwory wystarczy, że umieścisz w słoikach buraki, zalejesz je zalewą z gorącej wody, octu, soli, cukru i przypraw, szczelnie zamkniesz i za pasteryzujesz przez około 20 minut. To wszystko! Jak widzisz jest to przepis na przetwory z którymi można się uporać nawet w 30 minut. Koniecznie poznaj nasz przepis na buraki w zalewie octowej i wypróbuj je w swojej kuchni.

Alergeny w burakach w zalewie octowej

Lista alergenów dla buraków w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze buraków w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Warto zwrócić uwagę na ilość dodawanej soli, aby nie była zbyt duża - to wskazówka przede wszystkim dla osób chorujących na nadciśnienie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
44.08
44.08
Białko (g)
1.47
1.47
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
9.67
9.67
Węglowodany przyswajalne (g)
7.92
7.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.75
1.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.16
0.16
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.05
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
1.75
1.75
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.14
3.14
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.03
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.04
0.04
Niacyna (mg)
0.29
0.29
Foliany (µg (mcg))
69.87
69.87
Beta karoten (µg (mcg))
18.34
18.34

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
406.67
406.67
Potas (mg)
274.43
274.43
Wapń (mg)
14.96
14.96
Fosfor (mg)
34.06
34.06
Magnez (mg)
20.64
20.64
Żelazo (mg)
0.72
0.72
Cynk (mg)
0.31
0.31
Miedź (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny buraków w zalewie octowej 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania buraków w zalewie octowej

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
1000 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
8.75
Za 1000 g
Ocet winny
125 ml
pół szklanki
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 125 ml
Sól
10 g
1 łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
20.00