Buraki do słoików na barszcz
- Buraki gotowane (1000 g)
- Ocet spirytusowy 3/4 szklanki (190 ml)
- Cukier (120 g)
- Sól 1 łyżka (20 g)
Przepis na buraki do słoików na barszcz krok po kroku
Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
Wodę wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj.
Wlej ocet, wsyp cukier i sól. Podgrzewaj do rozpuszczenia składników.
Ugotowane buraki pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do słoików.
Dodaj ziele angielskie i pieprz. Zalej całość przygotowaną zalewą.
Szczelnie zakręć i pasteryzuj słoiki przez 20 minut.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz biały
-
Barszcz wigilijny
-
Barszczyk czerwony wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Barszcz wigilijny na zakwasie
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz zabielany
-
Zakwas na barszcz czerwony
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Barszcz wigilijny bez zakwasu
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Barszcze
Więcej informacji na temat buraków do słoików na barszcz
Buraki do słoików na barszcz to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego lub jako bazę do pysznego barszczu.. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników, czyli: buraki, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, sól i cukier.
Zatem, jak zrobić buraki do słoików na barszcz nie tylko na zimę?
W pierwszej kolejności obierz buraki ze skóry i ugotuj w wodzie. Śmiało możesz skorzystać z kupnych buraków, które już są ugotowane.
Przy obieraniu koniecznie zabezpiecz ręce, sok z buraków to silny barwnik, którego ciężko się pozbyć z rąk i ubrań. Dlatego, jeśli nie chcesz szkód, zadbaj o to.
Buraki pokrój na mniejsze kawałki, nie ma znaczenia czy będzie to kostka, czy plasterki, zadecyduj sam.
W tym czasie wlej 0,5 l wody do garnka i zagotuj, dodaj ocet, sól i cukier. Nie zapominaj o przyprawach, idealnie sprawdzi się tutaj ziele angielskie i liście laurowe. One zdecydowanie dadzą aromatu naszej potrawie. Buraki przełóż do słoików. Tak przygotowaną zalewę przelej do słoików z burakami, zakręć mocno i pasteryzuj przez około 20 minut.
Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na buraki do słoików na barszcz.
Wielu z nas nie używa na co dzień buraków i nie włącza ich przetworów do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu.
Skoro już znasz proporcje i wiesz, jak przygotować smaczne buraczki wykorzystaj mój przepis. Będzie to dobry pomysł na bazę do zupy lub dodatek do dania głównego.
Alergeny w burakach do słoików na barszcz
Lista alergenów dla buraków do słoików na barszcz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na buraki do słoików na barszcz nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze buraków do słoików na barszcz
Tak przygotowane przetwory możesz wykorzystać jako dodatek do obiadów lub jako buraki do zupy.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.