Buraczki w zalewie octowej

Opublikowano: 29.05.2022 r., 22:21 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
buraczki w zalewie octowej
Buraczki w zalewie octowej
Buraczki w zalewie octowej to będzie świetny pomysł na dodatek do naszych dań głównych. Jak je przygotować? Koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pasteryzacja 30 min
52 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Buraki gotowane (500 g)
  • Ocet jabłkowy 1/2 szklanki (125 ml)
  • Miód 3 łyżki (30 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, małe słoiczki

Przepis na buraczki w zalewie octowej krok po kroku

Dodatkowo przygotuj wodę do zalewy (2 szklanki- 500 ml).

Buraki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Buraki pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do słoików. Dodaj ząbki czosnku.

500 ml wody wlej do garnka i zagotuj, dodaj ocet, miód i przyprawy.

Zalej przygotowane buraki i pasteryzuj słoiki przez około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na buraczki w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat buraczków w zalewie octowej

Buraczki w zalewie octowej to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników, czyli: buraki, ocet, czosnek, miód i ocet jabłkowy.

Zatem, jak zrobić buraczki w zalewie octowej nie tylko na zimę?

W pierwszej kolejności obierz buraki ze skóry i ugotuj w wodzie z odrobiną soli.

Przy obieraniu koniecznie zabezpiecz ręce, sok z buraków to silny barwnik, którego ciężko się pozbyć z rąk i ubrań. Dlatego, jeśli nie chcesz szkód, zadbaj o to.

Ugotowane buraki zostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój na mniejsze kawałki, nie ma znaczenia czy będzie to kostka, czy plasterki, zadecyduj sam.

W tym czasie wlej 0,5 l wody do garnka i zagotuj, dodaj ocet i miód. Nie zapominaj o przyprawach, idealnie sprawdzi się tutaj ziele angielskie i liście laurowe. One zdecydowanie dadzą aromatu naszej potrawie. Buraki przełóż do słoików, dodaj ząbki czosnku. Tak przygotowaną zalewę przelej do słoików z burakami, zakręć mocno i pasteryzuj przez około 20 minut.

Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na buraczki w zalewie octowej.

Wielu z nas nie używa na co dzień buraków i nie włącza ich przetworów do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu.

Skoro już znasz proporcje, wiesz ile przygotować, przygotuj nasza najlepsze buraczki. Będzie to dobry pomysł na dodatek do dania głównego kub przekąska w formie tapas.

Alergeny w buraczkach w zalewie octowej

Lista alergenów dla buraczków w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Wartości odżywcze buraczków w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Buraczki możesz podawać jako dodatek do dań głównych przez cały rok.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
52.98
52.98
Białko (g)
1.37
1.37
Fenyloalanina (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
11.88
11.88
Węglowodany przyswajalne (g)
10.33
10.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.54
1.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.14
0.14
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.06
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.03
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.05
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
1.50
1.50
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.20
3.20
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.03
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
0.26
0.26
Foliany (µg (mcg))
60.29
60.29
Beta karoten (µg (mcg))
15.86
15.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
59.27
59.27
Potas (mg)
251.42
251.42
Wapń (mg)
16.34
16.34
Fosfor (mg)
32.56
32.56
Magnez (mg)
18.70
18.70
Żelazo (mg)
0.68
0.68
Cynk (mg)
0.30
0.30
Miedź (mg)
0.06
0.06
Mangan (mg)
0.32
0.32
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny buraczków w zalewie octowej 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania buraczków w zalewie octowej

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
500 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.38
Za 500 g
Ocet jabłkowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 125 ml
Miód
30 g
3 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
32.00