Przepis na buraczki w zalewie octowej krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, małe słoiczki

Dodatkowo przygotuj wodę do zalewy (2 szklanki- 500 ml).

Buraki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Buraki pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do słoików. Dodaj ząbki czosnku.

500 ml wody wlej do garnka i zagotuj, dodaj ocet, miód i przyprawy.

Zalej przygotowane buraki i pasteryzuj słoiki przez około 20 minut.

buraczki w zalewie octowej
Buraczki w zalewie octowej
Koszt przygotowania dania
9.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
52 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
20

Buraczki w zalewie octowej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o buraczkach w zalewie octowej

Buraczki w zalewie octowej to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników, czyli: buraki, ocet, czosnek, miód i ocet jabłkowy.

Zatem, jak zrobić buraczki w zalewie octowej nie tylko na zimę?

W pierwszej kolejności obierz buraki ze skóry i ugotuj w wodzie z odrobiną soli.

Przy obieraniu koniecznie zabezpiecz ręce, sok z buraków to silny barwnik, którego ciężko się pozbyć z rąk i ubrań. Dlatego, jeśli nie chcesz szkód, zadbaj o to.

Ugotowane buraki zostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój na mniejsze kawałki, nie ma znaczenia czy będzie to kostka, czy plasterki, zadecyduj sam.

W tym czasie wlej 0,5 l wody do garnka i zagotuj, dodaj ocet i miód. Nie zapominaj o przyprawach, idealnie sprawdzi się tutaj ziele angielskie i liście laurowe. One zdecydowanie dadzą aromatu naszej potrawie. Buraki przełóż do słoików, dodaj ząbki czosnku. Tak przygotowaną zalewę przelej do słoików z burakami, zakręć mocno i pasteryzuj przez około 20 minut.

Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na buraczki w zalewie octowej.

Wielu z nas nie używa na co dzień buraków i nie włącza ich przetworów do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu.

Skoro już znasz proporcje, wiesz ile przygotować, przygotuj nasza najlepsze buraczki. Będzie to dobry pomysł na dodatek do dania głównego kub przekąska w formie tapas.

Wartości odżywcze buraczków w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
52.98 kcal
52.98 kcal
Białko
1.37 g
1.37 g
Fenyloalanina
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Węglowodany w buraczkach w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
11.88 g
11.88 g
Węglowodany przyswajalne
10.33 g
10.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.54 g
1.54 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
0.14 g
0.14 g
Tłuszcze nasycone
0.06 g
0.06 g
Tłuszcze nienasycone
0.08 g
0.08 g
Tłuszcze jednonasycone
0.03 g
0.03 g
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.05 g
0.05 g
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na buraczki w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
1.50 µg (mcg)
1.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
3.20 mg
3.20 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.03 mg
0.03 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.03 mg
Niacyna
0.26 mg
0.26 mg
Foliany
60.29 µg (mcg)
60.29 µg (mcg)
Beta karoten
15.86 µg (mcg)
15.86 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na buraczki w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
59.27 mg
59.27 mg
Potas
251.42 mg
251.42 mg
Wapń
16.34 mg
16.34 mg
Fosfor
32.56 mg
32.56 mg
Magnez
18.70 mg
18.70 mg
Żelazo
0.68 mg
0.68 mg
Cynk
0.30 mg
0.30 mg
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Mangan
0.32 mg
0.32 mg
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny buraczków w zalewie octowej 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w buraczkach w zalewie octowej

Lista alergenów dla buraczków w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Cena przygotowania buraczków w zalewie octowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
500 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.38
Za 500 g
Ocet jabłkowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 125 ml
Miód
30 g
3 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na buraczki w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób