Buraczki marynowane

Opublikowano: 18.07.2023 r., 23:30 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
buraczki marynowane
Buraczki marynowane
Buraczki marynowane to idealny pomysł na dodatek do obiadu i nie tylko, koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i zobacz, jakie są smaczne.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
76 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Burak 5 sztuk (600 g)
  • Ocet spirytusowy 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier 4 łyżki (40 g)
  • Sól 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, słoik

Przepis na buraczki marynowane krok po kroku

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

Obierz buraki i pokrój je na cienkie plasterki lub kostkę.

W dużym garnku umieść ocet, wodę, cukier, sól, gorczycę ziarnistą, pieprz, liście laurowe.

Podgrzej mieszankę na średnim ogniu, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą. Następnie pozostaw do ostygnięcia.

Gotuj buraki w lekko osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż staną się lekko miękkie.

Odcedź gotowane buraki i przepłucz je zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

Umieść buraki w słoikach lub pojemniku o odpowiedniej wielkości. Zalej je przygotowanym marynatą.

Zakręć słoiki i umieść je w lodówce na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na kilka dni, aby smaki dobrze się przegryzły.

Jak oceniasz przepis na buraczki marynowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób

Więcej informacji na temat buraczków marynowanych

Pyszne buraczki marynowane to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników, czyli: buraki, ocet, czosnek, cukier, czosnek i ulubione przyprawy.

Zatem, jak zrobić buraczki marynowane w zalewie octowej nie tylko na zimę?

W pierwszej kolejności obierz buraki ze skóry i ugotuj w wodzie z odrobiną soli.

Przy obieraniu koniecznie zabezpiecz ręce, sok z buraków to silny barwnik, którego ciężko się pozbyć z rąk i ubrań. Dlatego, jeśli nie chcesz szkód, zadbaj o to.

Ugotowane buraki zostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój na mniejsze kawałki, nie ma znaczenia czy będzie to kostka, czy plasterki, zadecyduj sam.

W tym czasie wlej 0,5 l wody do garnka i zagotuj, dodaj ocet i miód. Nie zapominaj o przyprawach, idealnie sprawdzi się tutaj ziele angielskie i liście laurowe. One zdecydowanie dadzą aromatu naszej potrawie. Buraki przełóż do słoików, dodaj ząbki czosnku. Tak przygotowaną zalewę przelej do słoików z burakami, zakręć mocno i pasteryzuj przez około 20 minut. Nasze buraczki są dobre.

Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na buraczki marynowane.

Wielu z nas nie używa na co dzień buraków i nie włącza ich przetworów do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu.

Skoro już znasz proporcje, aby zalewa była pyszna, wiesz, ile przygotować przygotuj nasze najlepsze i smaczne buraczki. Będzie to dobry pomysł na dodatek do obiadu lub przekąska w formie tapas.

Alergeny w buraczkach marynowanych

Lista alergenów dla buraczków marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na buraczki marynowane nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze buraczków marynowanych

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować dowolne marynowane warzywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
50.78
76.17
Białko (g)
1.07
1.61
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
10.81
16.22
Węglowodany przyswajalne (g)
8.94
13.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.87
2.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
0.13
0.19
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.10
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.09
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
1.33
2.00
Witamina B6 (mg)
0.05
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.27
4.90
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.04
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.03
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Niacyna (mg)
0.22
0.33
Foliany (µg (mcg))
72.67
109.00
Beta karoten (µg (mcg))
13.33
20.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
483.71
725.57
Potas (mg)
217.40
326.10
Wapń (mg)
12.64
18.97
Fosfor (mg)
27.78
41.67
Magnez (mg)
15.62
23.43
Żelazo (mg)
0.55
0.82
Cynk (mg)
0.24
0.36
Miedź (mg)
0.06
0.09
Mangan (mg)
0.24
0.36
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny buraczków marynowanych 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania buraczków marynowanych

Koszt składników
9.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
600 g
5 sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Sól
10 g
1 łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Koszt składników
9.50