Ćwikła na zimę
- Burak (100 g)
- Chrzan (200 g)
- Cukier 1/3 szklanki (65 g)
- Sok z cytryny 8 łyżek (100 ml)
Przepis na ćwikłę na zimę krok po kroku
Buraki ugotuj w skórce na miękko.
Pozostaw do wystygnięcia i obierz.
Buraki zetrzyj na drobnych oczkach tarki wraz z chrzanem.
Do buraków dodaj cukier, sok z cytryny i 0,5 łyżeczki soli.
Ćwikłę przełóż do słoików i pasteryzuj je około 50 minut.
-
Kiszone buraki
-
Buraczki z papryką
-
Buraczki z papryką na zimę
-
Buraki z papryką na zimę
-
Buraki w zalewie octowej
-
Buraczki w zalewie octowej
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Buraki do słoików na barszcz
-
Sałatka z buraków i papryki
-
Buraki z papryką do słoików
-
Buraczki z chrzanem na zimę
-
Ćwikła z chrzanem do słoików
-
Buraczki w zalewie
-
Buraczki marynowane
-
Buraczki z chrzanem do słoików
-
Zakwas z buraków czerwonych
-
Sałatka z kiszonych buraków do słoików
-
Bigos z kiszonych buraków
-
Buraki na zimę
Więcej informacji na temat ćwikły na zimę
Przetwory warzywne i owocowe to popularny i często wykorzystywany sposób na zamknięcie smaku lata, którym można delektować się w chłodne, zimowe wieczory. Przetwory mogą być wykonane na słodko jak i na słono, mogą być pikantne, łagodne lub kwaśne. Każdy rodzaj przetworów wykorzystasz w inny sposób co nadaje ich wyjątkowości.
Ćwikła na zimę to przetwory, które łączą w sobie słodki smak buraków, ostry smak chrzanu i kwasowość soku z cytryny. Ćwikła to nie tylko rodzaj przetworów ale także odmiana buraka. Charakteryzują się cylindrycznym kształtem i purpurową barwą. Buraki ćwikłowe zawierają cukry, białka, witaminę A, witaminy C, witaminę B1, B2, PP oraz wapń, potas, sód, fosfor, wapń, cynk oraz substancje pektynowe, które pozytywnie wpływają na trawienie. Buraki zawierają też betaninę - naturalny barwnik spożywczy i mający silne właściwości antyoksydacyjne. Jadalne są również młode liście z niewyrośniętymi jeszcze korzeniami, czyli boćwina. Burak ćwikłowy jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Poprawia on apetyt, zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz ma działanie antynowotworowe i krwiotwórcze. Buraczki z chrzanem do słoików to nie tylko pyszne, ale także zdrowe przetwory. Przepis na ćwikłę na zimę jest bardzo łatwy w przygotowaniu, jest jednak pracochłonny ponieważ buraki należy ugotować, ostudzić, obrać a następnie zetrzeć. Po przygotowaniu słoiki należy jeszcze zapasteryzować. Jak pasteryzować? Do garnka wlej ciepłą wodę, na jego dno połóż ściereczkę. Włóż słoik, woda nie powinna sięgać do zakrętek. Łagodnie doprowadź do wrzenia i gotuj określony czas. Po tym czasie wyciągnij słoiki i postaw je do góry dnem do wystudzenia. Pasteryzowana ćwikła będzie stała całą zimę w chłodnym pomieszczeniu odpowiednio zabezpieczona przed ewentualną pleśnią. Jak zrobić ćwikłę na zimę dowiesz się z naszego dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo opisany.
Wypróbuj nasz sprawdzony i pyszny przepis na domową ćwikłę z chrzanem. Smak domowych przetworów jest nieporównywalny z tymi przemysłowymi. Twoja rodzina na pewno doceni Twoje starania kiedy przygotujesz im tak pyszne przetwory.
Alergeny w ćwikle na zimę
Lista alergenów dla ćwikły na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ćwikłę na zimę
Wartości odżywcze ćwikły na zimę
Ćwikła na zimę jest wyśmienitym dodatkiem do obiadu, wędlin czy jajek. Nie jest ona odpowiednia jedynie dla osób będących na diecie o niskim indeksie glikemicznym.
Energia i białka
(650g)
Węglowodany
(650g)
Tłuszcze
(650g)
Witaminy
(650g)
Składniki mineralne
(650g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.