Przepis na ćwikłę na zimę krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
garnek, tarka, słoik 800 ml

Buraki ugotuj w skórce na miękko.

Pozostaw do wystygnięcia i obierz.

Buraki zetrzyj na drobnych oczkach tarki wraz z chrzanem.

Do buraków dodaj cukier, sok z cytryny i 0,5 łyżeczki soli.

Ćwikłę przełóż do słoików i pasteryzuj je około 50 minut.

Często zadawane pytania

Ćwikła na zimę podana w małym słoiczku, obok słoik z chrzanem, świeży chrzan, burak i tarka
Ćwikła na zimę
Koszt przygotowania dania
8.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
574 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
59

Ćwikła na zimę - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ćwikle na zimę

Przetwory warzywne i owocowe to popularny i często wykorzystywany sposób na zamknięcie smaku lata, którym można delektować się w chłodne, zimowe wieczory. Przetwory mogą być wykonane na słodko jak i na słono, mogą być pikantne, łagodne lub kwaśne. Każdy rodzaj przetworów wykorzystasz w inny sposób co nadaje ich wyjątkowości.

Ćwikła na zimę to przetwory, które łączą w sobie słodki smak buraków, ostry smak chrzanu i kwasowość soku z cytryny. Ćwikła to nie tylko rodzaj przetworów ale także odmiana buraka. Charakteryzują się cylindrycznym kształtem i purpurową barwą. Buraki ćwikłowe zawierają cukry, białka, witaminę A, witaminy C, witaminę B1, B2, PP oraz wapń, potas, sód, fosfor, wapń, cynk oraz substancje pektynowe, które pozytywnie wpływają na trawienie. Buraki zawierają też betaninę - naturalny barwnik spożywczy i mający silne właściwości antyoksydacyjne. Jadalne są również młode liście z niewyrośniętymi jeszcze korzeniami, czyli boćwina. Burak ćwikłowy jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Poprawia on apetyt, zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz ma działanie antynowotworowe i krwiotwórcze. Buraczki z chrzanem do słoików to nie tylko pyszne, ale także zdrowe przetwory. Przepis na ćwikłę na zimę jest bardzo łatwy w przygotowaniu, jest jednak pracochłonny ponieważ buraki należy ugotować, ostudzić, obrać a następnie zetrzeć. Po przygotowaniu słoiki należy jeszcze zapasteryzować. Jak pasteryzować? Do garnka wlej ciepłą wodę, na jego dno połóż ściereczkę. Włóż słoik, woda nie powinna sięgać do zakrętek. Łagodnie doprowadź do wrzenia i gotuj określony czas. Po tym czasie wyciągnij słoiki i postaw je do góry dnem do wystudzenia. Pasteryzowana ćwikła będzie stała całą zimę w chłodnym pomieszczeniu odpowiednio zabezpieczona przed ewentualną pleśnią. Jak zrobić ćwikłę na zimę dowiesz się z naszego dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo opisany.

Wypróbuj nasz sprawdzony i pyszny przepis na domową ćwikłę z chrzanem. Smak domowych przetworów jest nieporównywalny z tymi przemysłowymi. Twoja rodzina na pewno doceni Twoje starania kiedy przygotujesz im tak pyszne przetwory.

Wartości odżywcze ćwikły na zimę

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(650g)
Energia (kalorie)
88.44 kcal
574.87 kcal
Białko
0.93 g
6.04 g

Węglowodany w ćwikle na zimę

Na 100g
Na porcję
(650g)
Węglowodany
22.32 g
145.10 g
Węglowodany przyswajalne
20.24 g
131.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.09 g
13.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(650g)
Tłuszcz
0.43 g
2.79 g
Tłuszcze nasycone
0.20 g
1.31 g
Tłuszcze nienasycone
0.23 g
1.48 g
Tłuszcze jednonasycone
0.06 g
0.42 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.16 g
1.06 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na ćwikłę na zimę

Na 100g
Na porcję
(650g)
Witamina A
0.43 µg (mcg)
2.80 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.36 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
20.09 mg
130.56 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.01 mg
0.08 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.02 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.02 mg
0.16 mg
Niacyna
0.26 mg
1.68 mg
Foliany
52.26 µg (mcg)
339.68 µg (mcg)
Beta karoten
4.95 µg (mcg)
32.15 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ćwikłę na zimę

Na 100g
Na porcję
(650g)
Sód
197.77 mg
1285.53 mg
Potas
198.13 mg
1287.84 mg
Wapń
28.96 mg
188.22 mg
Fosfor
23.66 mg
153.76 mg
Magnez
17.85 mg
116.02 mg
Żelazo
0.38 mg
2.45 mg
Cynk
0.44 mg
2.89 mg
Miedź
0.05 mg
0.32 mg
Mangan
0.13 mg
0.84 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ćwikły na zimę 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ćwikle na zimę

Lista alergenów dla ćwikły na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ćwikłę na zimę

Cena przygotowania ćwikły na zimę

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Chrzan
200 g
3.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Cukier
65 g
1/3 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 65 g
Sok z cytryny
100 ml
8 łyżek
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 5
5.00
Za 100 ml
Koszt składników
14.00
Jak oceniasz przepis na ćwikłę na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób