Buraki na zimę

buraki na zimę

Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju niesłabnącą popularnością. Od lat przyrządzamy z nich weki na zimę. Buraki zawierają bowiem ogromną ilość cennych dla organizmu witamin i substancji mineralnych. Czerwone buraki mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Służą jako fantastyczny dodatek do niektórych potraw – zwłaszcza w formie buraczków ze słoika, które serwuje się jako przystawka (np. surówka). Poza tym jedzenie buraków pozwala skutecznie oczyszczać organizm z toksyn i wpływa na poprawę krążenia krwi. Nic dziwnego, że wciąż przyrządzamy z nich przetwory na zimę.

Buraki na zimę – domowe przetwory z buraków do słoików na zimę

Buraki na zimę od lat przyrządzane są przez naszych rodaków. Przepisy na buraczki czerwone cieszą się niesłabnącą popularnością. Polacy chętnie zamykają buraki w słoiki, aby rozkoszować się ich smakiem o dowolnej porze roku. Smaczne weki buraczane wspaniale komponują się z daniami obiadowymi. Mogą też stać się uzupełnieniem przekąsek serwowanych np. na imprezie rodzinnej. Jak się robi przetwory na bazie buraków? Co z buraków na zimę warto zrobić w domu? Sprawdź najlepsze proste przepisy na tarte, gotowane i smażone buraczki w słoikach. Dowiedz się, jak zaprawić weki i gdzie je przechowywać.

Jak się robi buraczki czerwone w słoiki? Najlepsze przepisy na buraki na zimę

Czy przetwory z buraków są smaczne? Warto je jeść?

Wiele osób zastanawia się nad tym, czy warto robić buraki na zimę. Niektórzy decydują się na robienie buraczanych weków ze względu na smak warzyw. Nic w tym dziwnego – są naprawdę pyszne. W zależności od tego, jak je zrobimy, mogą być słone lub słodkie. Weki pasują do niektórych serów, mięs, ryb i dań obiadowych. Doskonale współgrają ze smakiem ryżu, kaszy i ziemniaków. Nie sposób nie wspomnieć również o tym, że buraczki świetnie wpływają na zdrowie naszego organizmu. Jednym z najciekawszych przetworów jest sok z buraków. Można pić go samodzielnie albo traktować jako składnik niektórych dań (raczej lżejszych, takich jak smoothie lub koktajle warzywno-owocowe). Domowe buraczki ze słoika, zwłaszcza gotowane czy tarte, można też dodawać na kanapkę lub zrobić z nich smaczną zupę krem – sycącą, zdrową i pełną witamin. Oczywiście na tym nie kończą się właściwości buraków.

Dzięki burakom można lepiej zadbać o swoje zdrowie. Jak już wiesz, zawierają bowiem sporo składników odżywczych. Znajduje się w nich m.in. błonnik, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Spożywając buraki, można też wpłynąć na wyregulowanie poziomu cukru we krwi, co wskazane jest zwłaszcza przy problemach z insulinoopornością i cukrzycą. W burakach znajduje się też duża ilość kwasu foliowego, witaminy B6 i witaminy C. Regularne jedzenie buraków doskonale wpływa również na układ krążenia. Wszystko za sprawą dobroczynnych azotanów w burakach, które zmieniają się w rozszerzające naczynia krwionośne naturalne azotany. Systematyczne spożywanie przetworów buraczanych zmniejsza ryzyko miażdżycy lub wystąpienia udaru mózgu. Warto pamiętać również o tym, że buraki wykazują właściwości oczyszczające. Ich regularne spożywanie pomaga usuwać toksyny i metale ciężkie z organizmu. Dzięki jedzeniu przetworów z buraków można oczyścić wątrobę i zapobiec jej uszkodzeniom.

Do czego pasują buraki? Łatwo przechowywać je w słoiku?

Przetwory z buraków używa się w Polsce jako dodatek do wielu pysznych dań. Jeśli wiemy, jak zaprawić je w słoikach, mogą całkiem zmienić smak potraw. Buraki mogą nadać im delikatnie słodkiej, aczkolwiek bardzo intensywnej nuty. Świetnie podkreślają smak m.in. mięsnych potraw, choć przetwory z buraków wykorzystać można niemal do każdego dania. Znakomicie pasują również do przekąsek, zup, sałatek – nie tylko do potraw obiadowych. Konsystencja buraków jest miękka, dzięki czemu zajadać przetwory mogą również najmłodsi. Oczywiście wówczas przetwory nie powinny zawierać dodatków, takich jak ocet lub chrzan. Jednak już ugotowane, przecierane buraczki dzieci mogą jak najbardziej zjadać.

Buraki są dostępne niemal w każdym markecie spożywczym. W dodatku łatwo je też przechowywać. Można trzymać buraki zamknięte w słoikach przez wiele miesięcy, aby zjeść je zimą do obiadu. Wekowanie buraków pozwala na dostęp do świeżych warzyw przez cały rok – również w momencie, gdy nie ma sezonu na buraki. Przetwory buraczane są świetnym dodatkiem pasującym niemal do każdego dania. Co ważne, nie musisz być ekspertem gotowania, żeby przyrządzić buraczki w słoiczkach. Warto poświęcić im czas i cieszyć się smakiem domowych weków o każdej porze roku.

Co z buraków na zimę warto przygotować do słoików? Proste przepisy

Buraki z chrzanem jako dodatek do mięsnych dań

Jeśli masz ochotę na coś dobrego do mięsa, warto przygotować buraki z chrzanem. Świetnie komponują się z niemal każdą wędliną, ale też schabem czy np. pieczonym kurczakiem. Buraczki z chrzanem doskonale rozgrzewają, więc warto spożywać je zwłaszcza np. zimą. Aby przygotować ostre buraki w słoiku, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: buraki ćwikłowe, cukier, chrzan, ocet winny, sól oraz przyprawy do smaku.

Umyj buraki. Nie obieraj ich – zostaw korzonki. Wrzuć buraki do garnka, następnie wlej wodę. Gotuj do miękkości. Buraki powinny się zrobić miękkie w ok. 1,5 godziny. Wystudź i obierz warzywa. Następnie zetrzyj buraki na tarce z grubymi oczkami i przełóż do miski. Obierz chrzan, po czym zetrzyj na tarce – tym razem z drobnymi oczkami. Wyłóż chrzan na sitku i zalej go wrzątkiem, żeby nie był zbyt ostry. Przełóż chrzan do miski, dodaj cukier, sól i ocet. Wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba. Dodaj chrzan i zamieszaj. Gotowe buraki z chrzanem przełóż do czystych, uprzednio wyparzonych i suchych słoików. Porządnie zakręć słoiki i pasteryzuj przez ok. 20 minut.

Jak zrobić kiszone buraki na zimę?

Jeśli chcesz zrobić pyszne buraki na zimę, warto opanować przepis na kiszone warzywa. Mogą okazać się świetne do obiadu i innych potraw – będą dobrym, pożywnym i zdrowym dodatkiem. Kiszone buraki są proste w przygotowaniu. Nawet amator gotowania nie powinien mieć problemu z ich zrobieniem. To świetny pomysł na zimowe weki, zwłaszcza że buraki wykazują wiele cennych właściwości zdrowotnych. Sprawia to, że stają się prawdziwym antidotum na niektóre problemy zdrowotne. Przetwory buraczane mogą też wspierać zdrowie organizmu w cięższym dla niego okresie, jakim bez wątpienia jest zima.

Ugotowane buraki pokrój na mniejsze części. Jeśli kupiłeś surowe, wcześniej ugotuj buraczki do miękkości, obierz i pokrój. Warzywa włóż do słoika. Dodaj do nich pieprz czarny, sól, czosnek i liść laurowy. Zalej buraki wodą, najlepiej ponad poziomem warzyw. Szczelnie zakręć słoik i odstaw na kilka dni do miejsca z temperaturą pokojową. Piana powinna zebrać się nad burakami. Odstaw słoik na kilka kolejnych dni do możliwie chłodnego pomieszczenia. Po tym czasie kiszone buraki będzie można spożyć albo poczekać z tym do momentu, aż najdzie cię na nie ochota.

Co jeszcze można zrobić z buraków? Najlepsze pomysły na buraki na zimę

Buraki mają specyficzny smak i zapach. Ich woń jest dość intensywna, więc warzywa nie trafiają w gust każdego. Czasem wystarczy jednak tylko odpowiednio doprawić warzywa, aby smakowały wybornie. Warto spróbować, zwłaszcza że buraki mają wiele ciekawych właściwości zdrowotnych. Możesz zrobić np. buraki marynowane, które genialnie komponują się z sałatkami i klasycznymi kanapkami. W celu przygotowania marynowanych buraków należy je ugotować, obrać ze skórki i pokroić w paski. Następnie takie buraki marynuje się w zalewie octowej z cukrem, solą, gorczycą i ulubionymi ziołami. Polecanym przetworem są również buraczki konserwowe. Aby je zrobić, wystarczy ugotować buraki, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzuca się je do słoja, dodaje marynatę z ziół, cukru, octu i soli, a następnie pasteryzuje. Buraczki konserwowe wręcz wybornie smakują z daniami obiadowymi, zwłaszcza z mięsem i kluseczkami.

Kolejnym bardzo ciekawym przetworem są buraki w occie. Wybornie smakują z mięsem i serem, a także fantastycznie uzupełniają smak klasycznych sałatek i kanapek. W celu ich przygotowania buraki zalewa się wrzącym octem, aby nabrały mocnego smaku. Ostatnią propozycją jest kwas chlebowy z buraków. Ten fermentowany napój wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Aby go przygotować, należy umyć, obrać i zetrzeć buraki na tarce. Buraki miesza się z wodą, wrzuca kawałek chleba na zakwasie i zostawia na kilka dni w temperaturze pokojowej. Warto pić kwas chlebowy z buraków, zwłaszcza że pełen jest cennych probiotyków, które wspierają nasz układ odpornościowy.

Buraki na zimę - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto