Przepis na buraczki z chrzanem do słoików krok po kroku
- Burak 3000 g 10 dużych sztuk
- Ocet spirytusowy 50 ml
- Cukier 20 g
- Chrzan 100 g tarty
Buraki ze skórką ugotuj w wodzie do miękkości warzyw.
Następnie buraki odcedź z wody, wystudź i obierz ze skórki.
Obrane buraki zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach.
Do buraków dodaj ocet spirytusowy, cukier, chrzan tarty oraz łyżeczkę soli.
Buraczki z chrzanem przełóż do słoików i zakręć je.
Słoiki pasteryzuj we wrzątku przez około 10 minut.
Następnie słoiki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.
Wystudzone słoiki przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
-
Kiszone buraki
-
Zakwas z buraków
-
Sok z buraków
-
Buraczki z papryką
-
Sałatka z gotowanych buraków
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Buraki w zalewie octowej
-
Buraczki w zalewie octowej
-
Botwina do słoika
-
Buraki do słoików na barszcz
-
Buraczki w zalewie
-
Buraki z papryką do słoików
-
Ketchup z buraków
-
Sałatka z kiszonych buraków do słoików
-
Buraki kiszone do słoików
-
Buraki do słoików na zimę

(liczba kalorii)
Buraczki z chrzanem do słoików - cechy przepisu
Więcej o buraczkach z chrzanem do słoików
Buraczki z chrzanem do słoików to doskonały pomysł na smaczne, domowe przetwory. Ćwikła z chrzanem świetnie sprawdzi się na święta Bożego Narodzenia, jako dodatek do wielu dań. Przepis na buraczki z chrzanem do słoików jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: burak, ocet spirytusowy, cukier, chrzan oraz sól. Produkty dostępne są w przystępnych cenach większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić buraczki z chrzanem do słoików? Buraki ze skórką ugotuj w wodzie do miękkości warzyw. Następnie buraki odcedź z wody, wystudź i obierz ze skórki. Obrane buraki zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Do buraków dodaj ocet spirytusowy, cukier, chrzan tarty oraz łyżeczkę soli. Buraczki z chrzanem przełóż do słoików i zakręć je. Słoiki pasteryzuj we wrzątku przez około 10 minut. Następnie słoiki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia. Wystudzone słoiki przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Buraki to warzywo, które jest bogate w wiele składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich dużej ilości żelaza, którego podaż na odpowiednim poziomie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Buraki stanowią również dobre źródło kwasu foliowego, którego odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w żywieniu kobiet planujących ciąże oraz kobiet w ciąży. Odpowiednia podaż kwasu foliowego zmniejsza bowiem ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej płodu. Buraki zawierają również spore ilości witaminy C, która wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Regularne spożywanie buraków wpływa również pozytywnie na kondycję naczyń krwionośnych oraz pomaga w utrzymaniu cholesterolu na odpowiednim poziomie.
Podsumowując buraczki z chrzanem do słoików to doskonała propozycja na pyszne przetwory na zimę. Przepis jest bardzo prosty, dlatego warto wykorzystać go w swojej kuchni. Buraki stanowią bowiem dobre źródło wielu substancji odżywczych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
Wartości odżywcze buraczków z chrzanem do słoików
Energia i białka
(620g)
Węglowodany w buraczkach z chrzanem do słoików
(620g)
Tłuszcze
(620g)
Witaminy w przepisie na buraczki z chrzanem do słoików
(620g)
Składniki mineralne w przepisie na buraczki z chrzanem do słoików
(620g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w buraczkach z chrzanem do słoików
Lista alergenów dla buraczków z chrzanem do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na buraczki z chrzanem do słoików