Birchermüesli
- Płatki owsiane (400 g)
- Jabłko - 2 średnie sztuki (300 g)
- Rodzynki (140 g)
- Brzoskwinie (całe, świeże) - 2 duże sztuki (200 g)
- Jogurt naturalny 2% (400 g)
- Orzechy laskowe (200 g)
- Sok z cytryny (50 ml)
- Mleko 3,2% (400 ml)
Przepis na birchermüesli krok po kroku
Płatki owsiane i rodzynki umieść w misce i zalej je ciepłym mlekiem, odstaw na 30 minut.
Jabłka oczyść z pestek i pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny.
Płatki owsiane wymieszaj z jogurtem naturalnym, dodaj jabłka oraz cynamon.
Podziel płatki na porcje.
Brzoskwinie pokrój na ćwiartki.
Posiekaj na ćwiartki.
Płatki udekoruj brzoskwiniami i posiekanymi orzechami.
-
Owsianka
-
Ciasteczka z masłem orzechowym
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Owsianka na wodzie
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Placki owsiane
-
Placek z płatków owsianych
-
Ciasteczka owsiane z bakaliami
-
Owsianka Thermomix
-
Omlet owsiany
-
Owsianka z owocami
-
Zapiekana owsianka
-
Chleb owsiany
-
Ciasto owsiane z miodem
-
Ciastka owsiane z miodem
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Gofry owsiane
-
Ciasteczka zbożowe
-
Dania z płatków owsianych
Więcej informacji na temat birchermüesli
Birchermüesli to danie wywodzące się z kuchni szwajcarskiej. Przygotowuje się je na bazie płatków owsianych z różnymi owocami. Przepis na birchermüesli jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tej śniadaniowej potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: płatki owsiane, mleko, jogurt naturalny, rodzynki, jabłka, brzoskwinie, orzechy laskowe, cynamon.
Jak zrobić śniadaniowe birchermüesli? Płatki owsiane i rodzynki umieść w misce i zalej je ciepłym mlekiem, odstaw na 30 minut. Jabłka oczyść z pestek i pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny. Płatki owsiane wymieszaj z jogurtem naturalnym, dodaj jabłka oraz cynamon. Podziel płatki na porcje. Brzoskwinie pokrój na ćwiartki. Posiekaj na ćwiartki. Płatki udekoruj brzoskwiniami i posiekanymi orzechami.
Płatki owsiane są produkowane z owsa. Owies jest zbożem bardzo popularnym. Płatki owsiane zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. Płatki są źródłem złożonych węglowodanów, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Płatki są bardzo dobrym produktem w diecie osób chorujących na cukrzycę. Płatki owsiane można dodawać do mięsa mielonego zamiast pieczywa, można przygotowywać na ich bazie pyszne i zdrowe ciasta. Jabłka to bardzo popularne w kuchni owoce, zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób związanych z układem krążenia. Jabłka są też świetnym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Przyprawy korzenne mają działanie bakteriobójcze. Warto sięgać po nie jak najczęściej.
Podsumowując pyszne domowe muesli jest doskonałym daniem na śniadanie. Płatki owsiane są bardzo zdrowe i zawierają dużo błonnika pokarmowego. Domowe płatki nie zawierają cukru i są nisko kalorycznym daniem. Domowa owsianka może być przygotowana także z dodatkiem innych sezonowych owoców takich jak maliny, truskawki czy śliwki.
Alergeny w birchermüesli
Lista alergenów dla birchermüesli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
- Mleko 3,2%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
Wartości odżywcze birchermüesli
Birchermuesli to danie zawierające bardzo dużo błonnika pokarmowego. Jest bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przygotowywane jest bez dodatku cukru. Mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę, a także będące na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.