Chleb owsiany

Opublikowano: 23.07.2021 r., 21:32 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chleb owsiany pokrojony na kromki.
Chleb owsiany
Chleb owsiany to wspaniały dodatek do kanapek, który charakteryzuje się niezwykle delikatnym smakiem i wspaniałym aromatem. Zachwyca swoją miękkością.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
227 kcal
Kcal w porcji
54 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka owsiana pełnoziarnista 3,5 szklanki (400 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
  • Drożdże suche 1 opakowanie (7 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko

Przepis na chleb owsiany krok po kroku

Do dużej miski przesiej mąki. Dodaj drożdże, odrobinę soli i cukier. Wlej olej i dodaj 1,5 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszaj razem łyżką, do połączenia składników.

Ciasto wyrób rękami i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na chleb owsiany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat chleba owsianego

Chleb owsiany jest świetną alternatywą dla pieczywa pszennego, gdyż wyróżnia się niezwykle łagodnym smakiem i ciemniejszym kolorem. Ma również więcej witamin. To idealny wybór również dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, gdyż bez problemu można dostać mąkę owsianą w wersji bez tego białka. Tak przygotowany chleb świetnie sprawdzi się na kanapki, ale także do wszelkich tostów czy grzanek.

Przepis na domowy chleb owsiany jest niezwykle prosty i niczym nie różni się od podstawowego przepisu na chleb pszenny. Dzięki dużej łatwości przygotowania może gościć na stole każdego dnia. Do jego wykonania najlepiej jest użyć mąki owsianej, a można również posiłkować się płatkami owsianymi zmielonymi w młynku. Ta receptura, ze względu na małe skomplikowanie świetnie sprawdzi się również dla początkujących kucharzy, którzy dopiero próbują swoich sił w pieczeniu chleba. Ten z przepisu zawsze się udaje, więc jest świetnym sposobem na zaczęcia, a także pozwala zaskoczyć wszystkich domowników niezwykłym smakiem i zapachem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chleb owsiany, by był niezwykle smaczny, a przy tym bardzo zdrowy, to te przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego wspaniałe pieczywo z mąki owsianej pełnoziarnistej, które jest wspaniałym zamiennikiem dla zwykłego białego chleba. Zawiera więcej błonnika, który dba o zdrowie układu pokarmowego i korzystnie wpływa na mikroorganizmy w jelitach. Wpływa również pozytywnie na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, a także poziomu cukru. To lepszy wybór również dla osób z cukrzycą i insulinoopornoscią.

Chleb robi się na drożdżach, dzięki czemu całość jest naprawdę miękka i puszysta. Po upieczeniu skórka staje się chrupiąca, natomiast środek pozostaje aksamitny. Ten chleb jest tak smaczny, że nie potrzebuje żadnych dodatków, jednak wspaniale komponuje się również z wszelkiego rodzaju wędlinami i pastami. Ten prosty przepis pozwala na przygotowanie zdrowego i naprawdę fantastycznego chleba, który jest również bezglutenowy. To pieczywo idealne dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania.

Alergeny w chlebie owsianym

Lista alergenów dla chleba owsianego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chleb owsiany

Wartości odżywcze chleba owsianego

na 100g gotowej potrawy

Chleb owsiany jest dobrą alternatywą dla pszennego, gdyż zawiera więcej witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(54g)
Energia (kcal)
421.03
227.36
Białko (g)
12.76
6.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(54g)
Węglowodany (g)
64.95
35.07
Węglowodany przyswajalne (g)
58.66
31.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.29
3.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(54g)
Tłuszcz (g)
12.54
6.77
Tłuszcze nasycone (g)
3.17
1.71
Tłuszcze nienasycone (g)
9.37
5.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.27
3.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.10
1.67
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(54g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.26
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.71
0.38
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.85
0.46
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.70
0.38
Ryboflawina (mg)
0.16
0.09
Niacyna (mg)
2.27
1.23
Foliany (µg (mcg))
58.99
31.86
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(54g)
Sód (mg)
25.17
13.59
Potas (mg)
475.07
256.54
Wapń (mg)
53.52
28.90
Fosfor (mg)
376.27
203.19
Magnez (mg)
120.07
64.84
Żelazo (mg)
3.30
1.78
Cynk (mg)
2.59
1.40
Miedź (mg)
0.37
0.20
Mangan (mg)
3.06
1.65
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba owsianego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba owsianego

Koszt składników
31.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista
400 g
3,5 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
31.50