Przepis na chleb owsiany krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko

Do dużej miski przesiej mąki. Dodaj drożdże, odrobinę soli i cukier. Wlej olej i dodaj 1,5 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszaj razem łyżką, do połączenia składników.

Ciasto wyrób rękami i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.

Chleb owsiany pokrojony na kromki.
chleb owsiany
Koszt przygotowania dania
5.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
227 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
65

Chleb owsiany - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebie owsianym

Chleb owsiany jest świetną alternatywą dla pieczywa pszennego, gdyż wyróżnia się niezwykle łagodnym smakiem i ciemniejszym kolorem. Ma również więcej witamin. To idealny wybór również dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, gdyż bez problemu można dostać mąkę owsianą w wersji bez tego białka. Tak przygotowany chleb świetnie sprawdzi się na kanapki, ale także do wszelkich tostów czy grzanek.

Przepis na domowy chleb owsiany jest niezwykle prosty i niczym nie różni się od podstawowego przepisu na chleb pszenny. Dzięki dużej łatwości przygotowania może gościć na stole każdego dnia. Do jego wykonania najlepiej jest użyć mąki owsianej, a można również posiłkować się płatkami owsianymi zmielonymi w młynku. Ta receptura, ze względu na małe skomplikowanie świetnie sprawdzi się również dla początkujących kucharzy, którzy dopiero próbują swoich sił w pieczeniu chleba. Ten z przepisu zawsze się udaje, więc jest świetnym sposobem na zaczęcia, a także pozwala zaskoczyć wszystkich domowników niezwykłym smakiem i zapachem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chleb owsiany, by był niezwykle smaczny, a przy tym bardzo zdrowy, to te przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego wspaniałe pieczywo z mąki owsianej pełnoziarnistej, które jest wspaniałym zamiennikiem dla zwykłego białego chleba. Zawiera więcej błonnika, który dba o zdrowie układu pokarmowego i korzystnie wpływa na mikroorganizmy w jelitach. Wpływa również pozytywnie na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, a także poziomu cukru. To lepszy wybór również dla osób z cukrzycą i insulinoopornoscią.

Chleb robi się na drożdżach, dzięki czemu całość jest naprawdę miękka i puszysta. Po upieczeniu skórka staje się chrupiąca, natomiast środek pozostaje aksamitny. Ten chleb jest tak smaczny, że nie potrzebuje żadnych dodatków, jednak wspaniale komponuje się również z wszelkiego rodzaju wędlinami i pastami. Ten prosty przepis pozwala na przygotowanie zdrowego i naprawdę fantastycznego chleba, który jest również bezglutenowy. To pieczywo idealne dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania.

Wartości odżywcze chleba owsianego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(54g)
Energia (kalorie)
Białko
12.76 g
6.89 g

Węglowodany w chlebie owsianym

Na 100g
Na porcję
(54g)
Węglowodany
64.95 g
35.07 g
Węglowodany przyswajalne
58.66 g
31.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.29 g
3.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(54g)
Tłuszcz
12.54 g
6.77 g
Tłuszcze nasycone
3.17 g
1.71 g
Tłuszcze nienasycone
9.37 g
5.06 g
Tłuszcze jednonasycone
6.27 g
3.39 g
Tłuszcze wielonasycone
3.10 g
1.67 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na chleb owsiany

Na 100g
Na porcję
(54g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.26 mg
0.14 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
0.71 mg
0.38 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.85 mg
0.46 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.70 mg
0.38 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.09 mg
Niacyna
2.27 mg
1.23 mg
Foliany
58.99 µg (mcg)
31.86 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chleb owsiany

Na 100g
Na porcję
(54g)
Sód
25.17 mg
13.59 mg
Potas
475.07 mg
256.54 mg
Wapń
53.52 mg
28.90 mg
Fosfor
376.27 mg
203.19 mg
Magnez
120.07 mg
64.84 mg
Żelazo
3.30 mg
1.78 mg
Cynk
2.59 mg
1.40 mg
Miedź
0.37 mg
0.20 mg
Mangan
3.06 mg
1.65 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba owsianego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie owsianym

Lista alergenów dla chleba owsianego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chleb owsiany

Cena przygotowania chleba owsianego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista
400 g
3,5 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
31.50
Jak oceniasz przepis na chleb owsiany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób