Przepis na chleb owsiany krok po kroku

Składniki
  • Mąka owsiana pełnoziarnista 400 g
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 100 g
  • drożdże suche 7 g 1 opakowanie
  • Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko

Do dużej miski przesiej mąki. Dodaj drożdże, odrobinę soli i cukier. Wlej olej i dodaj 1,5 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszaj razem łyżką, do połączenia składników.

Ciasto wyrób rękami i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.

Chleb owsiany pokrojony na kromki.
chleb owsiany
Koszt przygotowania dania
4.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
191 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
65

Chleb owsiany - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o chlebie owsianym

Chleb owsiany jest świetną alternatywą dla pieczywa pszennego, gdyż wyróżnia się niezwykle łagodnym smakiem i ciemniejszym kolorem. Ma również więcej witamin. To idealny wybór również dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, gdyż bez problemu można dostać mąkę owsianą w wersji bez tego białka. Tak przygotowany chleb świetnie sprawdzi się na kanapki, ale także do wszelkich tostów czy grzanek.

Przepis na domowy chleb owsiany jest niezwykle prosty i niczym nie różni się od podstawowego przepisu na chleb pszenny. Dzięki dużej łatwości przygotowania może gościć na stole każdego dnia. Do jego wykonania najlepiej jest użyć mąki owsianej, a można również posiłkować się płatkami owsianymi zmielonymi w młynku. Ta receptura, ze względu na małe skomplikowanie świetnie sprawdzi się również dla początkujących kucharzy, którzy dopiero próbują swoich sił w pieczeniu chleba. Ten z przepisu zawsze się udaje, więc jest świetnym sposobem na zaczęcia, a także pozwala zaskoczyć wszystkich domowników niezwykłym smakiem i zapachem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chleb owsiany, by był niezwykle smaczny, a przy tym bardzo zdrowy, to te przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego wspaniałe pieczywo z mąki owsianej pełnoziarnistej, które jest wspaniałym zamiennikiem dla zwykłego białego chleba. Zawiera więcej błonnika, który dba o zdrowie układu pokarmowego i korzystnie wpływa na mikroorganizmy w jelitach. Wpływa również pozytywnie na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, a także poziomu cukru. To lepszy wybór również dla osób z cukrzycą i insulinoopornoscią.

Chleb robi się na drożdżach, dzięki czemu całość jest naprawdę miękka i puszysta. Po upieczeniu skórka staje się chrupiąca, natomiast środek pozostaje aksamitny. Ten chleb jest tak smaczny, że nie potrzebuje żadnych dodatków, jednak wspaniale komponuje się również z wszelkiego rodzaju wędlinami i pastami. Ten prosty przepis pozwala na przygotowanie zdrowego i naprawdę fantastycznego chleba, który jest również bezglutenowy. To pieczywo idealne dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania.

Wartości odżywcze chleba owsianego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (54g)
Energia (kalorie)
354.55 kcal
191.46 kcal
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (54g)
Tłuszcz
12.48 g
6.74 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.14 g
1.70 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
9.34 g
5.04 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
6.27 g
3.39 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.07 g
1.66 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chleb owsiany

Na 100g
Na porcję (54g)
Sód
14.93 mg
8.06 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Potas
288.85 mg
155.98 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Wapń
41.42 mg
22.36 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Żelazo
3.04 mg
1.64 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba owsianego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie owsianym

Lista alergenów dla chleba owsianego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, cukier.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chleb owsiany

Cena przygotowania chleba owsianego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista
400 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na chleb owsiany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób