Gofry owsiane

Opublikowano: 26.07.2022 r., 10:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry owsiane posypane cukrem pudrem leżą na drewnianej desce do krojenia. Gofry udekorowane są truskawkami i borówkami.
Gofry owsiane
Gofry owsiane to wspaniała propozycja na pyszny słodki deser dla całej rodziny. Gofry podać można także jako śniadanie na słodko. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne gofry.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Miksowanie 10 min
803 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka owsiana pełnoziarnista (350 g)
  • Mleko 3,2% 2 szklanki (500 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Truskawki (200 g)
  • Borówka amerykańska (200 g)
  • Cukier puder (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, gofrownica

Przepis na gofry owsiane krok po kroku

W misce umieść ciepłe masło.

Ubij je na białą puszystą pianę.

Do masła dodaj ksylitol i zmiksuj.

Do masy wbij jajka i zmiksuj do połączenia składników.

Wlej mleko i wymieszaj.

Przesiej mąkę owsianą i proszek do pieczenia.

Zmiksuj krótko, aby nie napowietrzać masy.

Rozgrzej gofrownicę i smaż partiami gofry.

Gofry podawaj na talerzu udekorowane cukrem pudrem oraz pokrojonymi w kostkę truskawkami i borówkami.

Jak oceniasz przepis na gofry owsiane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat gofrów owsianych

Gofry owsiane to bardzo dobry pomysł na pyszne gofry zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Gofry z mąki owsianej podać można jako deser lub słodki posiłek. Dekoracja z owoców pięknie prezentuje się na talerzu oraz pozwala przełamać smak słodkich gofrów. Przepis na gofry owsiane jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia gofrów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka owsiana, mleko, jajka, ksylitol, masło, proszek do pieczenia, truskawki, borówki, cukier puder.

Jak zrobić gofry owsiane? W misce umieść ciepłe masło. Ubij je na białą puszystą pianę. Do masła dodaj ksylitol i zmiksuj. Do masy wbij jajka i zmiksuj do połączenia składników. Przesiej mąkę owsianą i proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko, aby nie napowietrzać masy. Rozgrzej gofrownicę i smaż partiami gofry. Gofry podawaj na talerzu udekorowane cukrem pudrem oraz pokrojonymi w kostkę truskawkami i borówkami.

Płatki owsiane są produkowane z owsa. Owies jest zbożem bardzo popularnym. Płatki owsiane zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. Płatki są źródłem złożonych węglowodanów, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Płatki są bardzo dobrym produktem w diecie osób chorujących na cukrzycę. Płatki owsiane można dodawać do mięsa mielonego zamiast pieczywa, można przygotowywać na ich bazie pyszne i zdrowe ciasta. Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę.

Podsumowując szybkie i łatwe do zrobienia gofry z mąki owsianej będą idealne na śniadanie. Możesz przygotować je także z płatków owsianych, które wystarczy rozdrobnić w malakserze. Najlepsze gofry z owocami są bardzo chrupiące i zawierają mniejszą ilość cukru niż tradycyjny wyrób z cukierni. Gofry są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni.

Alergeny w gofrach owsianych

Lista alergenów dla gofrów owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze gofrów owsianych

na 100g gotowej potrawy

Gofry owsiane to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit oraz zwiększa treść pokarmową. Błonnik pozwala zachować uczucie sytości na dłużej. Gofry sprawdzą się idealnie dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
223.07
803.05
Białko (g)
5.44
19.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
24.92
89.73
Węglowodany przyswajalne (g)
23.19
83.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.74
6.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
12.63
45.47
Tłuszcze nasycone (g)
7.65
27.54
Tłuszcze nienasycone (g)
4.98
17.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.72
13.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.25
4.51
Cholesterol (mg)
71.11
255.99

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
102.61
369.39
Witamina B6 (mg)
0.08
0.28
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.98
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.51
27.05
Witamina D (µg (mcg))
0.54
1.94
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
1.63
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
100.49
361.76
Tiamina (mg)
0.16
0.58
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.46
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.41
1.48
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.52
59.48
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
23.32
83.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
33.36
120.11
Potas (mg)
265.28
955.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
102.70
369.70
Fosfor (mg)
218.28
785.82
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
34.68
124.87
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.14
4.10
Cynk (mg)
0.92
3.33
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.38
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów owsianych 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów owsianych

Koszt składników
65.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista
350 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 350 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Truskawki
200 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Borówka amerykańska
200 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 200 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
65.10