Przepis na birchermüesli krok po kroku
- Płatki owsiane 400 g
- Jabłko 300 g 2 średnie sztuki
- Rodzynki 140 g
- Brzoskwinie (całe, świeże) 200 g 2 duże sztuki
- Jogurt naturalny 2% 400 g
- Orzechy laskowe 200 g
- Sok z cytryny 50 ml
- Mleko 3,2% 400 ml
Płatki owsiane i rodzynki umieść w misce i zalej je ciepłym mlekiem, odstaw na 30 minut.
Jabłka oczyść z pestek i pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny.
Płatki owsiane wymieszaj z jogurtem naturalnym, dodaj jabłka oraz cynamon.
Podziel płatki na porcje.
Brzoskwinie pokrój na ćwiartki.
Posiekaj na ćwiartki.
Płatki udekoruj brzoskwiniami i posiekanymi orzechami.
-
Ciastka owsiane
-
Owsianka
-
Ciasteczka z masłem orzechowym
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Owsianka na wodzie
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Placki owsiane
-
Placek z płatków owsianych
-
Owsianka Thermomix
-
Ciasteczka owsiane bez cukru
-
Ciastka owsiane z masłem orzechowym
-
Owsianka z owocami
-
Zapiekana owsianka
-
Omlet owsiany
-
Chleb owsiany
-
Ciasto owsiane z miodem
-
Dania z płatków owsianych

(liczba kalorii)
Birchermüesli - cechy przepisu
Więcej o birchermüesli
Birchermüesli to danie wywodzące się z kuchni szwajcarskiej. Przygotowuje się je na bazie płatków owsianych z różnymi owocami. Przepis na birchermüesli jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tej śniadaniowej potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: płatki owsiane, mleko, jogurt naturalny, rodzynki, jabłka, brzoskwinie, orzechy laskowe, cynamon.
Jak zrobić śniadaniowe birchermüesli? Płatki owsiane i rodzynki umieść w misce i zalej je ciepłym mlekiem, odstaw na 30 minut. Jabłka oczyść z pestek i pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny. Płatki owsiane wymieszaj z jogurtem naturalnym, dodaj jabłka oraz cynamon. Podziel płatki na porcje. Brzoskwinie pokrój na ćwiartki. Posiekaj na ćwiartki. Płatki udekoruj brzoskwiniami i posiekanymi orzechami.
Płatki owsiane są produkowane z owsa. Owies jest zbożem bardzo popularnym. Płatki owsiane zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. Płatki są źródłem złożonych węglowodanów, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Płatki są bardzo dobrym produktem w diecie osób chorujących na cukrzycę. Płatki owsiane można dodawać do mięsa mielonego zamiast pieczywa, można przygotowywać na ich bazie pyszne i zdrowe ciasta. Jabłka to bardzo popularne w kuchni owoce, zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób związanych z układem krążenia. Jabłka są też świetnym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Przyprawy korzenne mają działanie bakteriobójcze. Warto sięgać po nie jak najczęściej.
Podsumowując pyszne domowe muesli jest doskonałym daniem na śniadanie. Płatki owsiane są bardzo zdrowe i zawierają dużo błonnika pokarmowego. Domowe płatki nie zawierają cukru i są nisko kalorycznym daniem. Domowa owsianka może być przygotowana także z dodatkiem innych sezonowych owoców takich jak maliny, truskawki czy śliwki.
Wartości odżywcze birchermüesli
Energia i białka
(500g)
Węglowodany w birchermüesli
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy w przepisie na birchermüesli
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na birchermüesli
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w birchermüesli
Lista alergenów dla birchermüesli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
- Mleko 3,2%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe