Przepis na zapiekaną owsiankę krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, rondelek

Płatki owsiane przesypujemy do naczynia żaroodpornego, a mleko wlewamy do rondelka i doprowadzamy je do wrzenia.

Ciepłym mlekiem zalewamy płatki owsiane. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki.

Owoce układamy na płatki. Całość posypujemy cukrem.

Owsiankę pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Upieczoną skrapiamy sokiem z cytryny.

Zapiekana owsianka w naczyniu
Zapiekana owsianka
Koszt przygotowania dania
1.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
323 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
63

Zapiekana owsianka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekanej owsiance

Pyszna zapiekana owsianka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie, lunch lub na kolację. Płatki owsiane z mlekiem i owocami zapiekane w piekarniku są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna owsianka z jabłkami zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić zapiekaną owsiankę? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku płatki owsiane przesypujemy do naczynia żaroodpornego, a mleko wlewamy do rondelka i doprowadzamy je do wrzenia. Ciepłym mlekiem zalewamy płatki owsiane. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Owoce układamy na płatki. Całość posypujemy cukrem. Ile czasu ją pieczemy? Owsiankę trzymamy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną skrapiamy sokiem z cytryny.

Sprawdzony przepis na zapiekankę owsianą nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z płatków owsianych, które posiadają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim produktem bezglutenowym, dzięki czemu osoby z alergią lub celiakią mogą swobodnie włączyć je do diety. Ponadto zawierają duże ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Są również doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz K, D, E i kwasu foliowego, a także minerałów, czyli wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Płatki mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Dzięki błonnikowi oraz beta – glukanowi chronią nas przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.

Dietetyczna owsianka z jabłkami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na fit posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze zapiekanej owsianki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
140.74 kcal
323.71 kcal
Białko
4.29 g
9.88 g

Węglowodany w zapiekanej owsiance

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
24.97 g
57.43 g
Węglowodany przyswajalne
22.06 g
50.73 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.91 g
6.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
2.81 g
6.46 g
Tłuszcze nasycone
1.56 g
3.59 g
Tłuszcze nienasycone
1.25 g
2.88 g
Cholesterol
5.11 mg
11.74 mg

Witaminy w przepisie na zapiekaną owsiankę

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A
14.57 µg (mcg)
33.52 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.14 mg
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Witamina E
0.08 mg
0.18 mg
Retinol
13.19 µg (mcg)
30.34 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.24 mg
Niacyna
0.31 mg
0.72 mg
Foliany
7.77 µg (mcg)
17.86 µg (mcg)
Beta karoten
10.96 µg (mcg)
25.20 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zapiekaną owsiankę

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
18.13 mg
41.69 mg
Potas
172.85 mg
397.56 mg
Wapń
65.36 mg
150.33 mg
Fosfor
133.40 mg
306.83 mg
Magnez
36.06 mg
82.95 mg
Żelazo
0.95 mg
2.18 mg
Cynk
0.96 mg
2.21 mg
Miedź
0.09 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanej owsianki 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekanej owsiance

Lista alergenów dla zapiekanej owsianki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania zapiekanej owsianki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
100 g
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jabłko
150 g
1 jabłko
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
8.50
Jak oceniasz przepis na zapiekaną owsiankę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób