Owsianka z owocami
- Płatki owsiane (70 g)
- Mleko 3,2% (300 ml)
- Truskawki (200 g)
- Miód (20 g)
Przepis na owsiankę z owocami krok po kroku
Płatki owsiane wsypujemy do rondelka. Następnie zalewamy je mlekiem. Składniki doprowadzamy do wrzenia.
Owsiankę gotuj jeszcze około 6 minut na małym ogniu, raz na jakiś czas ją mieszając.
Ugotowany posiłek zdejmij z kuchenki. Poczekaj, aż ostygnie, a następnie wymieszaj go z miodem i ekstraktem waniliowym.
Owsiankę podawaj z truskawkami.
Więcej informacji na temat owsianki z owocami
Pyszna owsianka z owocami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie lub lunch. Płatki owsiane gotowane na mleku z miodem, wanilią i truskawkami są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna owsianka z truskawkami zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Posiłek również doskonale sprawdzi się w menu dla dzieci.
Jak zrobić owsiankę z owocami? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku płatki owsiane wsypujemy do rondelka. Następnie zalewamy je mlekiem. Składniki doprowadzamy do wrzenia. Owsiankę gotuj jeszcze około 6 minut na małym ogniu, raz na jakiś czas ją mieszając. Ugotowany posiłek zdejmij z kuchenki. Poczekaj, aż ostygnie, a następnie wymieszaj go z miodem i ekstraktem waniliowym. Owsiankę podawaj z truskawkami.
Sprawdzony przepis na owsiankę z owocami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z płatków owsianych, które posiadają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim produktem bezglutenowym, dzięki czemu osoby z alergią lub celiakią mogą swobodnie włączyć je do diety. Ponadto zawierają duże ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Są również doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz K, D, E i kwasu foliowego, a także minerałów, czyli wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Płatki mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Dzięki błonnikowi oraz beta – glukanowi chronią nas przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.
Dietetyczna owsianka z truskawkami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na fit śniadanie na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w owsiance z owocami
Lista alergenów dla owsianki z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze owsianki z owocami
Owsianka ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić ją do naszego menu.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.