Przepis na placki owsiane krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
kuchenka, duża miska, rózga, patelnia beztłuszczowa

W miseczce rozgnieć jednego banana.

Do banana dodaj płatki owsiane, jajko i mleko.

Wrzuć szczyptę cynamonu i wymieszaj wszystko razem.

Nagrzej beztłuszczową patelnię i za pomocą łyżki formuj na jej powierzchni niewielkie placuszki.

Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony.

Placki owsiane podane na eleganckim talerzyku ze świeżymi owocami.
placki owsiane
Koszt przygotowania dania
2.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
209 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
42

Placki owsiane - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o plackach owsianych

Placki owsiane to świetny pomysł na zdrowe i wartościowe śniadanie. Są niezwykle łatwe w przygotowaniu, a przy tym niesamowicie pyszne i sycące. Do ich wykonania wystarczy tylko kilka składników, dzięki czemu są świetnym pomysłem na awaryjny posiłek. Te placki choć bardzo proste nigdy się nie nudzą, ze względu na wspaniały smak. Można je podawać z jogurtem naturalnym, a także orzechami. Świetnie smakują także z musem owocowym.

Przepis na placki z płatków owsianych jest bardzo łatwy i poradzi z nim sobie nawet początkujący amator gotowania. Wystarczy kilka chwil by stworzyć w swojej kuchni te przepyszne i bardzo sycące placuszki, które odmienią każde śniadanie na lepsze. Choć ich wykonanie jest niezwykle proste, to wcale nie są banalne ze względu na ciekawą fakturę, a także pyszny, lekko bananowy smak, który nie potrzebuje żadnego dodatku cukru.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić placki owsiane, które będą zdrowe, a przy tym niezwykle pyszne i łatwe w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Wyczarujesz z niego przepyszne i bardzo słodkie placuszki, choć nie ma w nich dodatku żadnego słodzika. W dodatku można je zrobić w ekspresowym tempie co na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom szybkich rozwiązań kulinarnych.

Te placki będą idealne na śniadanie, czy jako szybka przekąska. Najlepiej smakują ciepłe, podane prosto z patelni. Można je również jeść na zimno, dlatego będą dobrym pomysłem na pełnowartościowe drugie śniadanie dla najmłodszych domowników. To przepis idealny dla wszystkich fanów słodkości. W takiej wersji placki są bardzo fit, gdyż mają sporo błonnika, a przy tym nie trzeba ich dosładzać. To dobry wybór dla wszystkich tych, którzy dbają o to, by spożywać jak najzdrowsze i najmniej przetworzone produkty. Te placki składają się z podstawowych składników. W wersji wegańskiej można w nich zrezygnować z jajek, a w to miejsce dodać kleik z siemienia lnianego, który pomoże całości lepiej się połączyć.

Te dietetyczne placki z bananem są niezwykle zdrowe, a przy tym bardzo proste i smaczne. Można je przygotować również w wersji z piekarnika.

Wartości odżywcze placków owsianych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
161.45 kcal
209.89 kcal
Białko
6.47 g
8.41 g

Węglowodany w plackach owsianych

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
26.36 g
34.27 g
Węglowodany przyswajalne
22.89 g
29.76 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.46 g
4.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
3.81 g
4.96 g
Tłuszcze nasycone
1.59 g
2.07 g
Tłuszcze nienasycone
2.22 g
2.89 g
Tłuszcze jednonasycone
1.27 g
1.65 g
Tłuszcze wielonasycone
0.96 g
1.24 g
Cholesterol
78.11 mg
101.55 mg

Witaminy w przepisie na placki owsiane

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
43.96 µg (mcg)
57.15 µg (mcg)
Witamina B6
0.23 mg
0.30 mg
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Witamina C
3.96 mg
5.15 mg
Witamina D
0.54 µg (mcg)
0.70 µg (mcg)
Witamina E
0.27 mg
0.35 mg
Retinol
42.60 µg (mcg)
55.38 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.45 mg
0.59 mg
Niacyna
0.43 mg
0.56 mg
Foliany
26.28 µg (mcg)
34.17 µg (mcg)
Beta karoten
12.11 µg (mcg)
15.75 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na placki owsiane

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
35.70 mg
46.41 mg
Potas
290.72 mg
377.93 mg
Wapń
39.92 mg
51.90 mg
Fosfor
155.55 mg
202.21 mg
Magnez
47.32 mg
61.52 mg
Żelazo
1.44 mg
1.88 mg
Cynk
1.21 mg
1.57 mg
Miedź
0.14 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny placków owsianych 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach owsianych

Lista alergenów dla placków owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania placków owsianych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
60 g
6 łyżek
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Banan
120 g
1 szt
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
30 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Koszt składników
12.30
Jak oceniasz przepis na placki owsiane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób