Bigos pieczony

Opublikowano: 23.02.2022 r., 9:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos pieczony podany w małym garnuszku.
Bigos pieczony
Bigos pieczony to świetna propozycja na pyszny obiad. Bigos pieczony to jednogarnkowe danie, które robi się właściwie samo. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny posiłek.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 80 min
281 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta biała - pół małej głowki (600 g)
  • Kapusta kiszona (600 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Śliwki suszone (120 g)
  • Pieczarki - 30 średnich sztuk (400 g)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Kiełbasa domowa (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na bigos pieczony krok po kroku

Poszatkuj kapustę białą i kiszoną.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pokrój kiełbasę w plastry.

Pokrój pieczarki na cztery części.

W brytfannie umieść kapustę kiszoną i słodką, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Dodaj pieczarki, śliwki suszone, pomidory z puszki, wlej wodę.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 60 minut.

Po tym czasie dodaj kiełbasę i piecz jeszcze 20 minut.

Całość wymieszaj i podawaj ze świeżym pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.

Jak oceniasz przepis na bigos pieczony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat bigosu pieczonego

Bigos pieczony to bardzo dobry pomysł na pieczone w piekarniku jednogarnkowe danie. Bigos świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, a także na kolację podczas spotkania w gronie znajomych. Przepis na bigos pieczony jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: kapusta biała, kapusta kiszona, cebula, śliwki suszone, pieczarki, kiełbasa, pomidory w puszce, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz.

Jak zrobić bigos pieczony i ile czasu piec? Poszatkuj kapustę białą i kiszoną. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pokrój kiełbasę w plastry. Pokrój pieczarki na cztery części. W brytfannie umieść kapustę kiszoną i słodką, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj pieczarki, śliwki suszone, pomidory z puszki, wlej wodę. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 60 minut. Po tym czasie dodaj kiełbasę i piecz jeszcze 20 minut. Całość wymieszaj i podawaj ze świeżym pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.

Śliwki to owoce zawierające spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Śliwki są bardzo popularne w Polsce, gdzie spotkać możemy różne jej odmiany. W zależności od sezonu dostępne mamy inną odmianę śliwek takich jak renklody, mirabelki czy węgierki. Śliwki są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz walczących z nadmierną masą ciała.

Podsumowując smaczny bigos z mieszanki kapusty świeżej i kiszonej kapusty jest wyważony w smaku. Bigos pieczony w piekarniku jest bardzo aromatyczny. Pieczenie jest bardzo prostym sposobem na przygotowanie wielu dań. Bigos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Pyszny bigos możesz przygotować także z dodatkiem mięsa wieprzowego.

Alergeny w bigosie pieczonym

Lista alergenów dla bigosu pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos pieczony

Wartości odżywcze bigosu pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Bigos pieczony to bardzo dobre danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Pieczony bigos zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Bigos jest niskokaloryczny i bardzo syty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
82.65
281.03
Białko (g)
3.16
10.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
6.48
22.04
Węglowodany przyswajalne (g)
4.69
15.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.79
6.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
5.36
18.21
Tłuszcze nasycone (g)
2.20
7.50
Tłuszcze nienasycone (g)
3.15
10.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.16
7.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
3.38
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.14
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.70
36.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
5.52
18.77
Witamina B6 (mg)
0.13
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.42
Witamina C (mg)
15.49
52.67
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.43
Witamina E (mg)
0.40
1.34
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.40
4.77
Tiamina (mg)
0.07
0.25
Ryboflawina (mg)
0.10
0.35
Niacyna (mg)
1.36
4.62
Foliany (µg (mcg))
18.63
63.33
Beta karoten (µg (mcg))
49.04
166.72

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
326.44
1109.91
Potas (mg)
227.20
772.50
Wapń (mg)
27.43
93.26
Fosfor (mg)
58.79
199.88
Magnez (mg)
14.12
48.00
Żelazo (mg)
0.89
3.02
Cynk (mg)
0.44
1.49
Miedź (mg)
0.11
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu pieczonego 29
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu pieczonego

Koszt składników
44.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
600 g
pół małej głowki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Kapusta kiszona
600 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 600 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śliwki suszone
120 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.30
Za 120 g
Pieczarki
400 g
30 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Kiełbasa domowa
600 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 g
Koszt składników
44.10