Barszcz z uszkami
- Burak - 4 duże sztuki (1000 g)
- Jabłko - 1 średnia sztuka (200 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
- Pietruszka - 1 średnia sztuka (150 g)
- Seler korzeniowy - 1 kawałek (100 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Sok z cytryny (30 ml)
- Prawdziwki - suszone (50 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
Przepis na barszcz z uszkami krok po kroku
Buraki obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki.
Jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Włoszczyznę obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Jedną cebulę oraz czosnek również obierz.
Do garnka włóż buraki, jabłka, włoszczyznę, cebulę oraz ząbki czosnku i zalej je 2 l wody. Następnie wodę posól i gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Barszcz ostudź, dodaj sok z cytryny i wstaw do lodówki.
Suszone podgrzybki namoczyć w wodzie i ugotuj je. Następnie odsącz je z wody i drobno posiekaj.
Drugą cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż ją z dodatkiem grzybów na rozgrzanym oleju. Farsz do uszek dopraw solą oraz pieprzem.
Mąkę wymieszaj z oliwą oraz połową szklanki letniej wody na ciasto o luźnej konsystencji.
Ciasto rozwałkuj na cienki płat i wytnij z niego kwadraty o boku długości 2,5 cm.
Na każdy kwadrat nałóż farsz, zlep go po przekątnej i uformuj uszka.
Uszka ugotuj w lekko osolonej wodzie do momentu ich wypłynięcia.
Wystudzony barszcz odcedzić z jarzyn, podgrzej i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Barszcz podawaj z dodatkiem uszek.
Więcej informacji na temat barszczu z uszkami
Barszcz z uszkami doskonały pomysł na danie, które świetnie sprawdzi się podane na wigilijny stół. Barszcz czerwony możesz również podać jako danie obiadowe. Sprawdzony przepis na barszcz z uszkami jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: buraki, jabłka, marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, cebula, czosnek, cukier, sok z cytryny, prawdziwki, olej rzepakowy, mąka pszenna, oliwa z oliwek, sól oraz pieprz.
Jak zrobić barszcz z uszkami? Buraki obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki. Jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włoszczyznę obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Jedną cebulę oraz czosnek również obierz. Do garnka włóż buraki, jabłka, włoszczyznę, cebulę oraz ząbki czosnku i zalej je 2 l wody. Następnie wodę posól i gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu przez około 30 minut. Barszcz ostudź, dodaj sok z cytryny i wstaw do lodówki. Suszone podgrzybki namoczyć w wodzie i ugotuj je. Następnie odsącz je z wody i drobno posiekaj. Drugą cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż ją z dodatkiem grzybów na rozgrzanym oleju. Farsz do uszek dopraw solą oraz pieprzem. Mąkę wymieszaj z oliwą oraz połową szklanki letniej wody na ciasto o luźnej konsystencji. Ciasto rozwałkuj na cienki płat i wytnij z niego kwadraty o boku długości 2,5 cm. Na każdy kwadrat nałóż farsz, zlep go po przekątnej i uformuj uszka. Uszka ugotuj w lekko osolonej wodzie do momentu ich wypłynięcia. Wystudzony barszcz odcedzić z jarzyn, podgrzej i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Barszcz podawaj z dodatkiem uszek.
Buraki w kuchni polskiej wykorzystywane są na wiele sposobów — nic dziwnego, ponieważ produkty te obfitujący w wiele składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminy A, E, C oraz K. Niektóre z tych witamin zaliczane są do przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju choroby nowotworowej oraz opóźniają proces starzenia się skóry.
Podsumowując pyszny barszcz z uszkami świetnie sprawdzi się jako zupa podana na obiad lub danie na wigilijnym stole. Barszcz czerwony z uszkami z farszem z prawdziwków jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w barszczu z uszkami
Lista alergenów dla barszczu z uszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze barszczu z uszkami
Barszcz z uszkami to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Barszcz stanowi dobre źródło wielu cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.