Barszcz wigilijny na zakwasie
- Burak (1000 g)
- Bulion warzywny - 12 szklanek (3000 ml)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
- Suszone grzyby (30 g)
- Jabłko (150 g)
- Cukier - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Zakwas z buraka - 4 szklanki (1000 ml)
Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie krok po kroku
Buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Do dużego garnka włóż buraki, dodaj do nich bulion warzywny, grzyby suszone, 2 liście laurowe oraz 5 ziarenek ziela angielskiego.
Składniki gotuj na małej mocy palnika przez około 15 minut (aż buraki będą miękkie).
Czosnek obierz i przekrój na pół. Jabłka umyj i pokrój na 8 części.
Do garnka z wywarem z buraków dodaj zakwas, czosnek, jabłko i podgrzewaj przez kilka minut.
Następnie barszcz zdejmij z ognia i dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem.
Barszcz pozostaw na noc w chłodnym miejscu.
Następnego dnia barszcz przecedź na drugiego garnka przez sitko.
Barszcz przed podaniem podgrzej, ale nie zagotowuj go.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz biały
-
Barszcz wigilijny
-
Barszczyk czerwony wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz zabielany
-
Zakwas na barszcz czerwony
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Barszcz wigilijny bez zakwasu
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Zakwas na barszcz wigilijny
-
Barszcze
Więcej informacji na temat barszczu wigilijnego na zakwasie
Barszcz wigilijny na zakwasie to doskonała propozycja na smaczne danie świąteczne. Barszcz stanowi doskonały dodatek do uszek z kapustą i grzybami lub do krokietów. Sprawdzony przepis na barszcz wigilijny na zakwasie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania barszczu na zakwasie potrzebne będą następujące produkty spożywcze: buraki, bulion jarzynowy, czosnek, grzyby suszone, jabłko, cukier, zakwas z buraków, sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie oraz liść laurowy.
A jak zrobić barszcz wigilijny na zakwasie? Buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do dużego garnka włóż buraki, dodaj do nich bulion warzywny, grzyby suszone, 2 liście laurowe oraz 5 ziarenek ziela angielskiego. Składniki gotuj na małej mocy palnika przez około 15 minut. Czosnek obierz i przekrój na pół. Jabłka umyj i pokrój na 8 części. Do garnka z wywarem z buraków dodaj zakwas, czosnek, jabłko i podgrzewaj przez kilka minut. Następnie barszcz zdejmij z ognia i dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem. Barszcz pozostaw na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia barszcz przecedź na drugiego garnka przez sitko. Barszcz przed podaniem podgrzej, ale nie zagotowuj go.
Zakwas buraczany stanowi bogactwo bakterii probiotycznych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Dodatkowo znajdziemy w nim spore ilości witaminy C, która spożywana w odpowiednich ilościach również wspomaga układ odpornościowy. Zakwas z buraków stanowi również doskonałe źródło wielu składników mineralnych, do których możemy zaliczyć: wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, lit czy kobalt.
Podsumowując: wiesz już jak ugotować świąteczny barszcz na zakwasie. Zakwas do barszczu możesz przygotować samodzielnie lub kupić gotowy w sklepie. Barszcz jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto pozostawić go na noc, aby smaki się przegryzły. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w barszczu wigilijnym na zakwasie
Lista alergenów dla barszczu wigilijnego na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze barszczu wigilijnego na zakwasie
Barszcz wigilijny na zakwasie to doskonała propozycja na pyszny dodatek do uszek. Pamiętaj, aby nie zagotować barszczu po jego przygotowaniu, ponieważ straci swój piękny, czerwony kolor.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.