Barszcz kiszony
- Buraki kiszone - razem z sokiem (1000 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
Przepis na barszcz kiszony krok po kroku
Wywar jarzynowy podgrzej, dodaj do niego kiszone buraki, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu.
Zupę podgrzej przez około godzinę na małym ogniu.
Pod koniec gotowania do zupy dodaj przyprawy (majeranek, sól, cukier oraz ocet).
Barszcz możesz podawać bez dodatków, z uszkami lub z krokietami.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz biały
-
Barszcz wigilijny
-
Barszczyk czerwony wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Barszcz wigilijny na zakwasie
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz zabielany
-
Zakwas na barszcz czerwony
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Barszcz wigilijny bez zakwasu
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Barszcze
Więcej informacji na temat barszczu kiszonego
Barszcz kiszony to jeden z wielu przepisów na barszcz wigilijny. Świetnie smakuje z dodatkiem uszek oraz jako zupa do picia bez dodatków. Najczęściej do przygotowania tego wigilijnego specjału używa się kiszonych buraków, które nadają charakterystyczny kwaśny smak potrawie. Jak zakisić barszcz? Do tego potrzebujemy przygotowanych odpowiednio buraków kiszonych, które można przygotować samodzielnie - jednak jest to proces czasochłonny. Do czystego naczynia należy włożyć obrane i pokrojone w kostkę buraki, następnie zalać je przegotowaną wodą z solą, dodać do nich ząbki czosnku, ziarenka ziela angielskiego oraz listki laurowe. Buraki w całości powinny być przykryte wodą. Naczynie należy przykryć ściereczką i odstawić na tydzień w chłodne miejsce. Od czasu do czasu należy zaglądać do buraków i zbierać białą pianę z wierzchu, jeśli się wytworzy. Z tak przygotowanego zakwasu buraczanego wyjdzie nam przepyszny barszcz kiszony. A więc jak zrobić kiszony barszcz czerwony? Przygotuj wywar jarzynowy do którego dodaj przygotowany wcześniej zakwas buraczany oraz przyprawy, całość zagotuj. Przepis na kiszony barszcz czerwony jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go zrobić. Jednak wymaga on sporo czasu, jeśli samodzielnie przygotowujesz zakwas. Jednak w sklepach jest ogromny wybór tego typu produktów, dlatego zupę możesz przygotować stosunkowo szybko.
Podsumowując kiszony barszcz z czerwonych buraków to danie wigilijne, które świetnie smakuje z dodatkiem uszek lub krokietów. Jest również dobrym wyborem jako samodzielne danie bez dodatków. Kiszone buraki nadadzą charakterystycznego kwaskowatego posmaku, dlatego nie będzie to zupa odpowiednia dla każdego. Barszcz kiszony to danie niskokaloryczne, dlatego będzie dobrym rozwiązaniem na diecie odchudzającej. Do jego przygotowania nie używamy również produktów mięsnych i odzwierzęcych, dlatego mogą wypróbować naszego przepisu osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Potrawa nie zawiera równie produktów mlecznych, dlatego bez obawy mogą po nią sięgać osoby na diecie bezmlecznej.
Alergeny w barszczu kiszonym
Lista alergenów dla barszczu kiszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze barszczu kiszonego
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.