Barszcz kiszony

Opublikowano: 23.04.2021 r., 10:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czerwona miska barszczu kiszonego
Barszcz kiszony
Barszcz kiszony do doskonały przepis na potrawę wigilijną. Jest idealnym dodatkiem do krokietów lub uszek z grzybami. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na tą potrawę świąteczną.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 60 min
70 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Buraki kiszone - razem z sokiem (1000 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
majeranek, ziele angielskie, czosnek, pieprz ziarna, cukier, ocet balsamiczny
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na barszcz kiszony krok po kroku

Wywar jarzynowy podgrzej, dodaj do niego kiszone buraki, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu.

Zupę podgrzej przez około godzinę na małym ogniu.

Pod koniec gotowania do zupy dodaj przyprawy (majeranek, sól, cukier oraz ocet).

Barszcz możesz podawać bez dodatków, z uszkami lub z krokietami.

Jak oceniasz przepis na barszcz kiszony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat barszczu kiszonego

Barszcz kiszony to jeden z wielu przepisów na barszcz wigilijny. Świetnie smakuje z dodatkiem uszek oraz jako zupa do picia bez dodatków. Najczęściej do przygotowania tego wigilijnego specjału używa się kiszonych buraków, które nadają charakterystyczny kwaśny smak potrawie. Jak zakisić barszcz? Do tego potrzebujemy przygotowanych odpowiednio buraków kiszonych, które można przygotować samodzielnie - jednak jest to proces czasochłonny. Do czystego naczynia należy włożyć obrane i pokrojone w kostkę buraki, następnie zalać je przegotowaną wodą z solą, dodać do nich ząbki czosnku, ziarenka ziela angielskiego oraz listki laurowe. Buraki w całości powinny być przykryte wodą. Naczynie należy przykryć ściereczką i odstawić na tydzień w chłodne miejsce. Od czasu do czasu należy zaglądać do buraków i zbierać białą pianę z wierzchu, jeśli się wytworzy. Z tak przygotowanego zakwasu buraczanego wyjdzie nam przepyszny barszcz kiszony. A więc jak zrobić kiszony barszcz czerwony? Przygotuj wywar jarzynowy do którego dodaj przygotowany wcześniej zakwas buraczany oraz przyprawy, całość zagotuj. Przepis na kiszony barszcz czerwony jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go zrobić. Jednak wymaga on sporo czasu, jeśli samodzielnie przygotowujesz zakwas. Jednak w sklepach jest ogromny wybór tego typu produktów, dlatego zupę możesz przygotować stosunkowo szybko.

Podsumowując kiszony barszcz z czerwonych buraków to danie wigilijne, które świetnie smakuje z dodatkiem uszek lub krokietów. Jest również dobrym wyborem jako samodzielne danie bez dodatków. Kiszone buraki nadadzą charakterystycznego kwaskowatego posmaku, dlatego nie będzie to zupa odpowiednia dla każdego. Barszcz kiszony to danie niskokaloryczne, dlatego będzie dobrym rozwiązaniem na diecie odchudzającej. Do jego przygotowania nie używamy również produktów mięsnych i odzwierzęcych, dlatego mogą wypróbować naszego przepisu osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Potrawa nie zawiera równie produktów mlecznych, dlatego bez obawy mogą po nią sięgać osoby na diecie bezmlecznej.

Alergeny w barszczu kiszonym

Lista alergenów dla barszczu kiszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze barszczu kiszonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
17.50
70.00
Białko (g)
0.48
1.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
4.04
16.14
Węglowodany przyswajalne (g)
3.44
13.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
2.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
0.08
0.32
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.22
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.01
0.06
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
6.50
26.00
Witamina B6 (mg)
0.03
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
1.60
6.40
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.01
0.06
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.06
Ryboflawina (mg)
0.03
0.12
Niacyna (mg)
0.13
0.52
Foliany (µg (mcg))
14.50
58.00
Beta karoten (µg (mcg))
62.50
250.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
988.00
3952.00
Potas (mg)
89.00
356.00
Wapń (mg)
10.50
42.00
Fosfor (mg)
9.00
36.00
Magnez (mg)
9.50
38.00
Żelazo (mg)
0.40
1.58
Cynk (mg)
0.18
0.74
Miedź (mg)
0.03
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu kiszonego 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu kiszonego

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki kiszone
1000 g
razem z sokiem
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 3
17.14
Za 1000 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koszt składników
48.00