Jak zrobić barszcz czerwony?

Jak zrobić barszcz czerwony
Jak zrobić barszcz czerwony
ikona podziel się
Opublikowano: 18.12.2022 r., 15:21 | Autor: Patrycja Czerwiak

Barszcz czerwony to jedna z popularniejszych polskich zup. Najlepiej smakuje robiona samodzielnie w domu. Jednak jak zrobić barszcz czerwony?

  1. Przygotuj potrzebne składniki:
  2. litry bulionu,
  3. buraki 1 kg,
  4. czosnek 10 g,
  5. ocet 30 ml.
  6. Do garnka przelej bulion. Buraki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu. Wrzuć obrany czosnek i zagotuj.
  7. Po zagotowaniu gotuj zupę na małym ogniu przez godzinę.
  8. Barszcz odcedź. Dodaj do niego ocet i dopraw do smaku - solą, pieprzem i mielonym czosnkiem.

Jak zrobić barszcz czerwony? Co jeszcze warto wiedzieć?

Barszcz czerwony to jedna z popularniejszych polskich zup. Najlepszy jest jednak ten, robiony samodzielnie w domu. Jednak jak zrobić barszcz czerwony? Oto sprawdzony przepis:

  1. Przygotuj potrzebne składniki:
  2. litry bulionu,
  3. buraki 1 kg,
  4. czosnek 10 g,
  5. ocet 30 ml.
  6. Do garnka przelej bulion. Buraki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu. Wrzuć obrany czosnek i zagotuj.
  7. Po zagotowaniu gotuj zupę na małym ogniu przez godzinę.
  8. Barszcz odcedź. Dodaj do niego ocet i dopraw do smaku - solą, pieprzem i mielonym czosnkiem.

Przepis na barszcz czerwony przyda się nie tylko na święta, to zupa, którą można zjadać bez względu na porę. Jest szybki i dobry nawet dla początkujących. Tradycyjny barszcz robi się nie tylko z buraków, ale również z zakwasu. Wtedy nie trzeba dodawać do niego octu. Jednak nie każdy ma czas na wcześniejsze przygotowanie zakwasu. W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się właśnie powyższy przepis.

Teraz gdy już wiesz, jak ugotować barszcz czerwony możesz przygotować go w łatwy sposób na obiad lub wigilijną kolację. To pyszny sposób na przemycenie większej ilości warzyw do swojego menu. Jeśli szukasz inspiracji na smaczny barszcz, koniecznie zajrzyj do proponowanych w tym wpisie przepisów.

Barszcz czerwony jest przygotowywany w wielu kuchniach Europy Wschodniej i Centralnej. Według słów pewnego przyrodnika, polski barszcz znany był na Litwie, Rusi i Żmudzi. Barszcz - kojarzony dziś przede wszystkim z polskim stołem wigilijnym - to jedna z pierwszych zup, które na naszych stołach serwowane są po dziś dzień. Warto wspomnieć, że pierwsza wzmianka o barszczu pojawia się w XVI wieku. Tyle z historii, obecnie barszcz również cieszy się niezwykłą popularnością, zwłaszcza w okolicach grudnia. Wtedy to większość osób przygotowuje ją na wigilijną wieczerzę. Barszcz to zupa nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim smaczna. Zachęca swoim pięknym kolorem, który zawdzięcza gotowanym buraczkom, a także intensywnym zapachem. Zupa ta znana jest ze swojego nieco ostrego i kwaśnego smaku. By to osiągnąć dodaje się do niej octu, który doskonale wpływa na jej smak. Można przełamać jej aromat również poprzez niewielki dodatek cukru. Buraki mają charakterystyczny, nieco ziemisty smak, dlatego potrzebują dobrej oprawy. Barszcz im to zapewnia, dlatego aż do dziś jest to jeden z ulubionych sposobów na wykorzystanie tego warzywa.

Czy warto włączyć do swojego menu buraki? Pewnie, że tak! To niezwykle zdrowe warzywa, które wspaniale wpływają na zdrowie całego organizmu. Jest bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak magnez, potas, cynk, żelazo czy fosfor oraz dwóch mało znanych pierwiastków - cezu i rubidu. Skład buraka uzupełniony jest również witaminami z grupy B, w witaminy C, A, E, K, błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze oraz kwas foliowy. Piękny kolor buraków to zasługa betaniny - antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Burak czerwony należy do warzyw niskokalorycznych, ponieważ w 100 g znajduje się zaledwie 43 kcal. Bez wątpienia powinny na stałe zagościć w każdej zbilansowanej diecie, również tej redukcyjnej.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić barszcz czerwony?

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto