Buraki kiszone - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kiszonych burakach oraz jakie alergie mogą powodować.
Buraki kiszone - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemicznyŁadunek glikemiczny
buraki kiszone644
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego kiszonych buraków

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak buraki kiszone indeks glikemiczny wynosi 64, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z kiszonymi burakami
Burak, Burak gotowany, Kapusta kiszona, Ogórek kiszony, Botwina

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla kiszonych buraków

buraki kiszone
Kategoria produktuWarzywa
Alergie*b/d
Dieta wegańskaTak
Dieta wegetariańskaTak
Indeks glikemiczny64
(średni)

Przepisy z kiszonymi burakami

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto