Buraki kiszone - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kiszonych burakach oraz jakie alergie mogą powodować.
Buraki kiszone - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze kiszonych buraków - tabela

Energia i białka

buraki kiszone
na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w kiszonych burakach
Białko 0.73 g
Fenyloalanina 0.02 mg

Węglowodany w kiszonych burakach

buraki kiszone
na 100 g
Węglowodany 7.14 g
Węglowodany przyswajalne 5.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 1.20 g
Sacharoza (cukier) 5.25 g
Glukoza 0.28 g
Fruktoza 0.20 g
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

buraki kiszone
na 100 g
Tłuszcz 0.09 g
Tłuszcze nasycone 0.05 g
Tłuszcze nienasycone 0.04 g
Tłuszcze jednonasycone 0.01 g
Tłuszcze wielonasycone 0.03 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol b/d

Witaminy w przepisie na kiszone buraki

buraki kiszone
na 100 g
Witamina A 1.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.06 mg
Witamina B12 b/d
Witamina C 2.80 mg
Witamina D b/d
Witamina E 0.03 mg
Retinol b/d
Tiamina 0.01 mg
Ryboflawina 0.04 mg
Niacyna 0.15 mg
Foliany 29.00 µg (mcg)
Beta karoten 14.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kiszone buraki

buraki kiszone
na 100 g
Sód 1680.00 mg
Potas 159.00 mg
Wapń 18.00 mg
Fosfor 15.00 mg
Magnez 18.00 mg
Żelazo 0.73 mg
Cynk 0.34 mg
Miedź 0.04 mg
Mangan 0.41 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169147/nutrients https://biogo.pl/pl/p/BURAKI-KISZONE-PLASTRY-BIO-300-g-150-g-RUNOLAND/39577?gclid=Cj0KCQjwwLKFBhDPARIsAPzPi-Js4giz238IH7XcyaLI6b6xhNOP_liBQGhv-vnHLVer4dLMgIrH1h8aAg_TEALw_wcB

Alergie w kiszonych burakach

  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z kiszonymi burakami

Przepisy z kiszonymi burakami

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto