Przepis na surówkę z kiszonych buraków krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, duża miska

Buraki i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.

W misce wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, posiekaną natkę pietruszki, czosnek, musztardę, sól i czarny pieprz.

Gotowym sosem polej warzywa i wymieszaj.

Surówka z kiszonych buraków podana w miseczce.
surówka z kiszonych buraków
Koszt przygotowania dania
17.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
144 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Surówka z kiszonych buraków - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o surówce z kiszonych buraków

Surówka z kiszonych buraków jest wspaniałą opcją dla każdego, kto szuka ciekawej inspiracji na prosty dodatek do dań głównych. Kiszone buraki są pyszne i zdrowe. Warto jej spróbować, zwłaszcza że dzięki tej recepturze ich zrobienie zajmuje tak mało czasu.

Przepis na surówkę z kiszonych buraków jest bardzo prosty, więc spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych surówek, choć w tej wersji zyskała nieco świeżości. Łączy się z każdym rodzajem mięsa, a także z typowo wegetariańskimi i wegańskimi potrawami. Ma mocny, charakterystyczny smak i zapach. To połączenie słodkich buraków z ostrym czosnkiem i kwaśnym octem. Takie połączenie sprawia, że nie sposób jej sobie odmówić.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z kiszonych buraków, by była smaczna, a przy tym niezwykle ciekawa, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Sprawdzi się nie tylko do obiadu, ale również jako dodatek do kolacji. To pomysł na urozmaicenie swojego repertuaru surówek. Ta jest naprawdę pyszna. To dobra opcja zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. Buraki to naprawdę świetne źródło wielu cennych składników. Zawiera naprawdę sporo witaminy C, która wspaniale wpływa na układ immunologiczny, ale jest też przeciwutleniaczem, który chroni przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Dodatkowo to również świetne źródło witaminy B1, dzięki której pozytywnie wpływa na układ krwionośny, mięśniowy, a także na funkcje poznawcze i zapamiętywanie. Buraki zawierają ciemny barwnik, który chroni przed szybkim starzeniem się organizmu, a także minimalizuje ryzyko wystąpienia nowotworu. Zwiększa również przyswajanie tlenu przez komórki, przez co zapobiega też niedokrwistości. Ciężko przejść obok tej przystawki obojętnie. To zapewne najlepsza i najszybsza warzywna sałatka, o cudownym smaku i wspaniałym, niebanalnym sposobie podania. Kiszone buraki wyróżniają się tym, że nie tylko są smaczne, ale również bardzo zdrowe, to wspaniałe źródło probiotyków, które wspierają działanie całego układu pokarmowego.

Wartości odżywcze surówki z kiszonych buraków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(226g)
Energia (kalorie)
63.98 kcal
144.59 kcal
Białko
0.93 g
2.10 g

Węglowodany w surówce z kiszonych buraków

Na 100g
Na porcję
(226g)
Węglowodany
7.85 g
17.74 g
Węglowodany przyswajalne
6.45 g
14.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.40 g
3.17 g
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(226g)
Tłuszcz
3.49 g
7.90 g
Tłuszcze nasycone
0.67 g
1.51 g
Tłuszcze nienasycone
2.83 g
6.39 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.44 g
5.51 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.39 g
0.88 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z kiszonych buraków

Na 100g
Na porcję
(226g)
Witamina A
95.51 µg (mcg)
215.85 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.19 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C
6.95 mg
15.71 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E
0.57 mg
1.30 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.05 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna
0.27 mg
0.61 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany
28.69 µg (mcg)
64.83 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten
974.85 µg (mcg)
2203.16 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z kiszonych buraków

Na 100g
Na porcję
(226g)
Sód
1327.20 mg
2999.47 mg
Potas
182.99 mg
413.56 mg
Wapń
25.99 mg
58.74 mg
Fosfor
21.64 mg
48.91 mg
Magnez
18.10 mg
40.92 mg
Żelazo
0.86 mg
1.95 mg
Cynk
0.35 mg
0.79 mg
Miedź
0.05 mg
0.11 mg
Mangan
0.35 mg
0.80 mg
Brak danych dla: musztarda, marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kiszonych buraków 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z kiszonych buraków

Lista alergenów dla surówki z kiszonych buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania surówki z kiszonych buraków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki kiszone
700 g
6.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 700 g
Ocet balsamiczny
30 ml
7.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Natka pietruszki
25 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 25 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Musztarda
15 g
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Koszt składników
48.50
Jak oceniasz przepis na surówkę z kiszonych buraków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób