Kuchnia białoruska

Kuchnia białoruska - opis, tradycyjne dania, przepisy, ciekawostki

Tradycyjna kuchnia białoruska opiera się na kulinarnych tradycjach ludowych regionu o chłodnym klimacie z mroźnymi zimami i krótkim latem. W takim klimacie jada się pożywne i obfite śniadania i obiady, zaś lekkie kolacje. Jest to mączna i kartoflana kuchnia dla ciężko pracujących ludzi. Podstawę stanowią ziemniaki, mąka żytnia, grzyby, warzywa oraz mięso i słonina. Kuchnia białoruska wytworzyła dużą ilość dań ziemniaczanych, jak placki ziemniaczane, babka ziemniaczana, czy też kiszka ziemniaczana oraz dań mącznych, jak kołduny, naleśniki i pierogi. Tradycyjnym daniem mięsnym jest maczanka, czyli rodzaj sosu mięsnego do maczania naleśników.

Wyróżnione przepisy kuchni białoruskiej

Pozostałe przepisy kuchni białoruskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia białoruska - opis, tradycyjne dania, przepisy, ciekawostki

Kuchnia turecka, czy też kuchnia brazylijska wydaje się bardzo ciekawa i egzotyczna, zaś kuchnia białoruska, mimo że blisko, jest dość mało znana. Warto jednak poznać ciekawe i bardzo zdrowe przepisy i tradycyjne dania kuchni białoruskiej, szczególnie że przypominają one tradycje kulinarne w Polsce. Dowiedz się co warto zjeść na Białorusi. Poznaj pyszne dania z jakich słynie Białoruś, jak maczanka, babka kartoflana, syrniki, czy też draniki.

Jak kształtowała się narodowa kuchnia białoruska

Jak powstały tradycyjne dania kuchni białoruskiej

Narodowa kuchnia białoruska, podobnie jak inne tradycje kulinarne, kuchnia turecka, kuchnia brazylijska czy inne, kształtowała się pod wpływem klimatu, który decyduje o potrzebach kalorycznych człowieka. Długie i mroźne zimy oraz krótki okres wegetacji roślin sprawił, że potrawy musiały być pożywne i kaloryczne, aby dawały energię. Dlatego też ukształtowała się kuchnia oparta o potrawy mączne, kartoflane, żytni chleb, strączkowe oraz kapusta i wieprzowina.

Kuchnia narodowa zazwyczaj ma swoje źródło w kuchni ludowej. Podobnie na Białorusi ukształtowały się obyczaje kulinarne na podstawie diety ludzi ciężko pracujących, którzy musieli dobrze zjeść. Dlatego też na Białorusi, podobnie jak w Polsce, jada się pożywne i obfite śniadania i obiady oraz lekkie kolacje. Lata stalinizmu i wynaradawiania przyczyniły się do upadku wielu starych obyczajów, w tym także tradycyjnych zwyczajów kulinarnych, które zaczęto odtwarzać dopiero pod koniec XX wieku. W Polsce tradycyjne dania kuchni białoruskiej występują w kuchni podlaskiej.

W XX wieku kuchnia białoruska przeszła liczne przeobrażenia w skutek wpływów ze świata. Tradycyjna mąka żytnia została zastąpiona pszenną. Pojawiły się liczne nowe dania, gdy modna stała się kuchnia europejska, kuchnia turecka czy też kuchnia brazylijska i inne. Jednak tradycyjna, narodowa kuchnia białoruska przeżywa renesans. Pojawiają się książki kucharskie i powstają kluby entuzjastów tradycyjnych przepisów.

Charakterystyka kuchni białoruskiej i tradycyjne potrawy

Białoruś słynie przede wszystkim z dań ziemniaczanych, przygotowywanych w różny sposób, oraz z różnorodnych dań mącznych. Występują też oszczędne i łatwe do zrobienia dania jednogarnkowe. Charakterystyczną cechą kuchni białoruskiej jest mała ilość przypraw, za to stosuje się dodatek grzybów i wyrobów mlecznych, jak kwaśna śmietana.

Zupy gotuje się na wywarze mięsnym i podaje na ciepło lub na zimno z dodatkiem kwaśnej śmietany. Kwaśna śmietana stanowi popularny dodatek do wielu dań. Desery robi się z miejscowych owoców. W tradycyjnej kuchni białoruskiej najbardziej popularne były takie zupy jak: kapuśniak, krupnik grzybowy z kaszą gryczaną, zupa grzybowa na bazie kwasu chlebowego, barszcz czy też chłodnik z botwinką. Ze staro białoruskiej tradycji wywodzi się żur, podawany z ziemniakami polanymi roztopionym masłem lub smalcem. Na Białorusi robi się żur mleczny lub mięsny.

Szczególną rolę w kuchni białoruskiej pełni ziemniak. Ziemniaki upowszechniły się w XVIII wieku i znalazły tu szczególnie dobre warunki uprawy. Wielokrotnie ziemniak uchronił ludność białoruską od głodu. Główne potrawy z ziemniaków to: babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, kopytka, draniki, czyli placki kartoflane. Jako dania mączne popularne są naleśniki, kluski i kołduny.

Co warto zjeść na Białorusi

Tradycyjne potrawy z kartofli i mąki

Białoruś słynie ze szczególnego wykorzystania ziemniaków w swojej kuchni. Najciekawsze potrawy z ziemniaków to:

  • draniki, czyli placki kartoflane bez dodatku mąki,
  • babka kartoflana, czyli pieczone danie z kartofli i mięsa,
  • kartoflaniki, czyli kulki ziemniaczane pieczone w piekarniku,
  • kiszka ziemniaczana,
  • bliny, czyli placki z masy ziemniaczanej z dodatkiem maki, czasem z farszem mięsnym, który wkłada się między 2 placki.

Tradycyjne potrawy mączne to:

  • kołduny, czyli małe pierożki z farszem mięsnym, które gotuje się w rosole,
  • pielmieni, małe pierogi z nadzieniem mięsnym, ziemniaczanym lub serowym,
  • syrniki, placuszki z sera i mąki podawane na słodko jako deser.

Przepisy na potrawy mięsne

W tradycyjnej kuchni białoruskiej, ludowej mięsa jadało się mało. Przyrządzano przede wszystkim wieprzowinę, z której wyrabiane były wędliny i kiełbasy. Najlepsze kawałki mięsa przeznaczano na pieczyste, czyli pieczeń z dużego kawałka mięsa. W tradycyjnej kuchni białoruskiej występuje również bigos oraz duszonka, czyli danie jednogarnkowe z kawałków mięsa duszonego z warzywami.

Tradycyjnym daniem białoruskim jest maczanka, czyli rodzaj sosu mięsnego, w którym maczano naleśniki. Maczanka gotowana była na wywarze mięsnym, z podsmażoną cebulą, kawałkami mięsa i kiełbasy, oraz zabielana zasmażką z mąki.

Tradycyjne białoruskie pieczywo, napoje i desery

Przed wiekami ludzie pili na co dzień sok brzozowy lub klonowy, kwas chlebowy, herbaty ziołowe lub piwo. Popularnym napojem alkoholowym był miód pitny.

Białoruś słynie z poszanowania dla chleba. Na tamtejszych glebach lepiej udaje się żyto, które stanowi podstawę wypieku chleba. Chleb jest zawsze na stole i podawany jest do wszystkich potraw. Chleb wypieka się na zakwasie z naturalnych surowców. Z czerstwego chleba robi się kwas chlebowy, zaś nawet okruchy wykorzystuje się do wielu potraw.

Klasyczne desery białoruskie składały się z miodu i lokalnych owoców. Osładzano sobie posiłki naleśnikami na słodko czy pieczonymi jabłkami. Tradycyjny deser białoruski stanowią syrniki, czyli placuszki z sera i mąki. Syrniki robi się mieszając mąkę, biały ser, jajka i cukier. W tradycyjnej kuchni białoruskiej nie używano drożdży. Do syrników dodawano też owoce.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto