Barszcz biały tradycyjny
- Żeberka wołowe (400 g)
- Biała kiełbasa (400 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Seler korzeniowy - 1 mała sztuka (200 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (200 g)
- Czosnek (50 g)
- Śmietana 18% (300 g)
- Zakwas do białego barszczu (600 ml)
- Chrzan (100 g)
Przepis na barszcz biały tradycyjny krok po kroku
Do garnka wlej 5 litrów wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, umieść mięso i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek pokrój drobno i zeszklij na oleju. Dodaj do zupy warzywa i gotuj 15 minut.
Kiełbasę umieść w zupie i gotuj 10 minut. Wyjmij z zupy i pokrój na mniejsze kawałki i umieść w niej z powrotem. Dodaj do zupy zakwas i gotuj 2-3 minuty.
Chrzan wymieszaj ze śmietaną i dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz biały
-
Barszcz wigilijny
-
Barszczyk czerwony wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Barszcz wigilijny na zakwasie
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz zabielany
-
Zakwas na barszcz czerwony
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Barszcz wigilijny bez zakwasu
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Barszcze
Więcej informacji na temat barszczu białego tradycyjnego
Barszcz biały tradycyjny to wspaniała zupa na śniadanie Wielkanocne. Barszcz biały jest tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Najlepszy barszcz biały przygotujesz na zakwasie wykonanym w domu. Mąka pszenna razowa, z której wykonany jest zakwas zawiera dużo błonnika oraz ma zasadowy odczyn, który wpływa na równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Przepis na tradycyjny barszcz biały jest łatwy do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do zrobienia barszczu białego wielkanocnego będą Ci potrzebne następujące składniki spożywcze: żeberka wołowe, kiełbasa biała wieprzowa, marchew, pietruszka korzeń, cebula, czosnek, śmietana kwaśna 18%, majeranek, chrzan, liść laurowy i ziele angielskie oraz zakwas na barszcz biały.
Jak zrobić tradycyjny barszcz biały? Na początek do dużego garnka wlej wody i włóż liść laurowy, ziele angielskie oraz żeberka wołowe i gotuj na wolnym ogniu 60 minut. Następnie obierz marchew, ziemniaki i seler korzeniowy i pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Kiełbasę białą umieść w zupie i gotuj 10 minut. Wyjmij z zupy i pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj warzywa do zupy i gotuj 15 minut. Dodaj do zupy zakwas na barszcz i gotuj 2-3 minuty. Wymieszaj śmietanę z chrzanem i dodaj do zupy, dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem.
Żeberka wołowe są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Cebula i czosnek są warzywami o właściwościach przeciwzapalnych, zawierają dużo witaminy C. Wzmacniają odporność a także pomagają w leczeniu przeziębienia i chronią nasz organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.
Podsumowując barszcz biały tradycyjny jest potrawą podawaną na święta. Możesz go także przygotować w dzień powszedni. Barszcz ze śmietaną jest pyszny i zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Dobry barszcz możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.
Alergeny w barszczu biały tradycyjny
Lista alergenów dla barszczu białego tradycyjnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- zakwas do białego barszczu
Wartości odżywcze barszczu białego tradycyjnego
Barszcz biały jest zupą mającą wpływ na równowagę kwasowo-zasadową. Zawiera dużo błonnika oraz cennych składników mineralnych. Barszcz biały jest także dobrym źródłem białka zwierzęcego.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.