Barszcz biały tradycyjny

Opublikowano: 17.09.2021 r., 18:05 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Barszcz biały w białej miseczce
Barszcz biały tradycyjny
Barszcz biały tradycyjny to potrawa kuchni polskiej podawana najczęściej w trakcie śniadania wielkanocnego. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na tradycyjny barszcz.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 50 min
293 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Żeberka wołowe (400 g)
  • Biała kiełbasa (400 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Seler korzeniowy - 1 mała sztuka (200 g)
  • Cebula - 2 małe sztuki (200 g)
  • Czosnek (50 g)
  • Śmietana 18% (300 g)
  • Zakwas do białego barszczu (600 ml)
  • Chrzan (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na barszcz biały tradycyjny krok po kroku

Do garnka wlej 5 litrów wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, umieść mięso i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.

Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek pokrój drobno i zeszklij na oleju. Dodaj do zupy warzywa i gotuj 15 minut.

Kiełbasę umieść w zupie i gotuj 10 minut. Wyjmij z zupy i pokrój na mniejsze kawałki i umieść w niej z powrotem. Dodaj do zupy zakwas i gotuj 2-3 minuty.

Chrzan wymieszaj ze śmietaną i dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Jak oceniasz przepis na barszcz biały tradycyjny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat barszczu białego tradycyjnego

Barszcz biały tradycyjny to wspaniała zupa na śniadanie Wielkanocne. Barszcz biały jest tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Najlepszy barszcz biały przygotujesz na zakwasie wykonanym w domu. Mąka pszenna razowa, z której wykonany jest zakwas zawiera dużo błonnika oraz ma zasadowy odczyn, który wpływa na równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Przepis na tradycyjny barszcz biały jest łatwy do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do zrobienia barszczu białego wielkanocnego będą Ci potrzebne następujące składniki spożywcze: żeberka wołowe, kiełbasa biała wieprzowa, marchew, pietruszka korzeń, cebula, czosnek, śmietana kwaśna 18%, majeranek, chrzan, liść laurowy i ziele angielskie oraz zakwas na barszcz biały.

Jak zrobić tradycyjny barszcz biały? Na początek do dużego garnka wlej wody i włóż liść laurowy, ziele angielskie oraz żeberka wołowe i gotuj na wolnym ogniu 60 minut. Następnie obierz marchew, ziemniaki i seler korzeniowy i pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Kiełbasę białą umieść w zupie i gotuj 10 minut. Wyjmij z zupy i pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj warzywa do zupy i gotuj 15 minut. Dodaj do zupy zakwas na barszcz i gotuj 2-3 minuty. Wymieszaj śmietanę z chrzanem i dodaj do zupy, dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem.

Żeberka wołowe są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Cebula i czosnek są warzywami o właściwościach przeciwzapalnych, zawierają dużo witaminy C. Wzmacniają odporność a także pomagają w leczeniu przeziębienia i chronią nasz organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.

Podsumowując barszcz biały tradycyjny jest potrawą podawaną na święta. Możesz go także przygotować w dzień powszedni. Barszcz ze śmietaną jest pyszny i zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Dobry barszcz możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.

Alergeny w barszczu biały tradycyjny

Lista alergenów dla barszczu białego tradycyjnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • zakwas do białego barszczu

Wartości odżywcze barszczu białego tradycyjnego

na 100g gotowej potrawy

Barszcz biały jest zupą mającą wpływ na równowagę kwasowo-zasadową. Zawiera dużo błonnika oraz cennych składników mineralnych. Barszcz biały jest także dobrym źródłem białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
117.57
293.93
Białko (g)
6.61
16.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.14
15.35
Węglowodany przyswajalne (g)
3.33
8.31
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
1.77
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
7.55
18.86
Tłuszcze nasycone (g)
4.13
10.33
Tłuszcze nienasycone (g)
3.41
8.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.66
6.64
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
1.65
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.82
67.04
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
89.22
223.06
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.36
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.94
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.50
8.76
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.65
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
0.93
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.69
51.73
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.89
4.73
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
679.61
1699.03
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
217.61
544.03
Potas (mg)
187.82
469.54
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
30.35
75.87
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
82.67
206.68
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.14
30.36
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
1.63
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.20
3.01
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu białego tradycyjnego 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu białego tradycyjnego

Koszt składników
96.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wołowe
400 g
50.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
40.00
Za 400 g
Biała kiełbasa
400 g
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
9.14
Za 400 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cebula
200 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
50 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Zakwas do białego barszczu
600 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
3.60
Za 600 ml
Chrzan
100 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Koszt składników
96.40