Babka z jabłkami

Opublikowano: 07.01.2022 r., 12:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe ciasto jabłkowe na talerzu
Babka z jabłkami
Babka z jabłkami to doskonały pomysł na słodki deser, który może być dodatkiem do kawy i herbaty. Wilgotna babka z jabłkami jest prosta do zrobienia. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
553 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka orkiszowa (450 g)
  • Masło (270 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Jabłko - 2 duże sztuki (500 g)
  • Rodzynki (150 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Proszek do pieczenia (30 g)
  • Skórka z cytryny (30 g)
  • Bułka tarta (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

Przepis na babka z jabłkami krok po kroku

W misie miksera umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.

Dodaj jajka i zmiksuj.

Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie.

Obierz jabłko i pokrój w kostkę, dodaj je do ciasta wraz z rodzynkami i skórką cytryny, wymieszaj.

Formę na babkę wysmaruj masłem i bułką tartą.

Przelej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 minut.

Babkę wyjmij z formy i wyłóż na paterze.

Jak oceniasz przepis na babka z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat babki z jabłkami

Babka z jabłkami to świetny pomysł na deser. Pyszna świąteczna babka sprawdzi się także na co dzień. Przepis na babkę z jabłkami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, jajka, masło, cukier, cynamon, rodzynki, jabłka, proszek do pieczenia, skórka cytryny, bułka tarta.

Jak zrobić babkę z jabłkami? W misie miksera umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj jajka i zmiksuj. Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, cynamon i wymieszaj dokładnie. Obierz jabłko i pokrój w kostkę, dodaj je do ciasta wraz z rodzynkami i skórką cytryny, wymieszaj. Formę na babkę wysmaruj masłem i bułką tartą. Przelej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Babkę wyjmij z formy i wyłóż na paterze.

Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest, że na świecie występuje około 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów takich jak magnez, potas, wapń i fosfor. Przyprawy korzenne takie jak cynamon mają działanie bakteriobójcze. Warto sięgać po nie jak najczęściej. Rodzynki to powstałe z winogron suszone owoce. Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej. Błonnik ma także działanie zapobiegające zaparciom.

Podsumowując wielkanocna babka z jabłkami sprawdza się także w dni powszednie. Prosty przepis na babkę przygotujesz w nieco ponad godzinę. Babka najlepsza jest lekko ciepła podana z kawą z mlekiem lub kakao. Babka jest dobra do spożycia przez 2-3 dni.

Alergeny w babce z jabłkami

Lista alergenów dla babki z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze babki z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Babka z jabłkami to słodki wypiek o dużej zawartości cukru. Słodkich wypieków unikać powinny osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów. Domowe wypieki są zdrowe niż sklepowe, gdyż zawierają mniej konserwantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
291.54
553.93
Białko (g)
6.28
11.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
39.15
74.38
Węglowodany przyswajalne (g)
34.64
65.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.51
8.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
13.26
25.20
Tłuszcze nasycone (g)
8.72
16.57
Tłuszcze nienasycone (g)
4.54
8.63
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
82.87
157.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
119.00
226.10
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.30
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.54
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
116.37
221.10
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.19
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.24
0.45
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.72
22.26
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
28.61
54.37
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
37.34
70.95
Potas (mg)
275.07
522.63
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
94.88
180.28
Fosfor (mg)
149.13
283.34
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.95
13.21
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.48
2.81
Cynk (mg)
0.26
0.49
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki z jabłkami 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki z jabłkami

Koszt składników
42.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
450 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 450 g
Masło
270 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 270 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jabłko
500 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Rodzynki
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Skórka z cytryny
30 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Bułka tarta
30 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Koszt składników
42.40