Babka z jabłkami
- Mąka orkiszowa (450 g)
- Masło (270 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Jabłko - 2 duże sztuki (500 g)
- Rodzynki (150 g)
- Jajko (5 szt.)
- Proszek do pieczenia (30 g)
- Skórka z cytryny (30 g)
- Bułka tarta (30 g)
Przepis na babka z jabłkami krok po kroku
W misie miksera umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.
Dodaj jajka i zmiksuj.
Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie.
Obierz jabłko i pokrój w kostkę, dodaj je do ciasta wraz z rodzynkami i skórką cytryny, wymieszaj.
Formę na babkę wysmaruj masłem i bułką tartą.
Przelej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 minut.
Babkę wyjmij z formy i wyłóż na paterze.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babki z jabłkami
Babka z jabłkami to świetny pomysł na deser. Pyszna świąteczna babka sprawdzi się także na co dzień. Przepis na babkę z jabłkami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, jajka, masło, cukier, cynamon, rodzynki, jabłka, proszek do pieczenia, skórka cytryny, bułka tarta.
Jak zrobić babkę z jabłkami? W misie miksera umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj jajka i zmiksuj. Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, cynamon i wymieszaj dokładnie. Obierz jabłko i pokrój w kostkę, dodaj je do ciasta wraz z rodzynkami i skórką cytryny, wymieszaj. Formę na babkę wysmaruj masłem i bułką tartą. Przelej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Babkę wyjmij z formy i wyłóż na paterze.
Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest, że na świecie występuje około 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów takich jak magnez, potas, wapń i fosfor. Przyprawy korzenne takie jak cynamon mają działanie bakteriobójcze. Warto sięgać po nie jak najczęściej. Rodzynki to powstałe z winogron suszone owoce. Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej. Błonnik ma także działanie zapobiegające zaparciom.
Podsumowując wielkanocna babka z jabłkami sprawdza się także w dni powszednie. Prosty przepis na babkę przygotujesz w nieco ponad godzinę. Babka najlepsza jest lekko ciepła podana z kawą z mlekiem lub kakao. Babka jest dobra do spożycia przez 2-3 dni.
Alergeny w babce z jabłkami
Lista alergenów dla babki z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze babki z jabłkami
Babka z jabłkami to słodki wypiek o dużej zawartości cukru. Słodkich wypieków unikać powinny osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów. Domowe wypieki są zdrowe niż sklepowe, gdyż zawierają mniej konserwantów.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.