Przepis na babka z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

W misie miksera umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.

Dodaj jajka i zmiksuj.

Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie.

Obierz jabłko i pokrój w kostkę, dodaj je do ciasta wraz z rodzynkami i skórką cytryny, wymieszaj.

Formę na babkę wysmaruj masłem i bułką tartą.

Przelej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 minut.

Babkę wyjmij z formy i wyłóż na paterze.

Często zadawane pytania

Babka z jabłkami podana na białym talerzyku.
Babka z jabłkami
Koszt przygotowania dania
23.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
553 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Babka z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o babce z jabłkami

Babka z jabłkami to świetny pomysł na deser. Pyszna świąteczna babka sprawdzi się także na co dzień. Przepis na babkę z jabłkami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, jajka, masło, cukier, cynamon, rodzynki, jabłka, proszek do pieczenia, skórka cytryny, bułka tarta.

Jak zrobić babkę z jabłkami? W misie miksera umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj jajka i zmiksuj. Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, cynamon i wymieszaj dokładnie. Obierz jabłko i pokrój w kostkę, dodaj je do ciasta wraz z rodzynkami i skórką cytryny, wymieszaj. Formę na babkę wysmaruj masłem i bułką tartą. Przelej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Babkę wyjmij z formy i wyłóż na paterze.

Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest, że na świecie występuje około 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów takich jak magnez, potas, wapń i fosfor. Przyprawy korzenne takie jak cynamon mają działanie bakteriobójcze. Warto sięgać po nie jak najczęściej. Rodzynki to powstałe z winogron suszone owoce. Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej. Błonnik ma także działanie zapobiegające zaparciom.

Podsumowując wielkanocna babka z jabłkami sprawdza się także w dni powszednie. Prosty przepis na babkę przygotujesz w nieco ponad godzinę. Babka najlepsza jest lekko ciepła podana z kawą z mlekiem lub kakao. Babka jest dobra do spożycia przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze babki z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kalorie)
291.54 kcal
553.93 kcal
Białko
6.28 g
11.93 g

Węglowodany w babce z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany
39.15 g
74.38 g
Węglowodany przyswajalne
34.64 g
65.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.51 g
8.57 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz
13.26 g
25.20 g
Tłuszcze nasycone
8.72 g
16.57 g
Tłuszcze nienasycone
4.54 g
8.63 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol
82.87 mg
157.45 mg

Witaminy w przepisie na babka z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A
119.00 µg (mcg)
226.10 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.28 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Retinol
116.37 µg (mcg)
221.10 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.07 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.19 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Niacyna
0.24 mg
0.45 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Foliany
11.72 µg (mcg)
22.26 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Beta karoten
28.61 µg (mcg)
54.37 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babka z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód
37.34 mg
70.95 mg
Potas
275.07 mg
522.63 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń
94.88 mg
180.28 mg
Fosfor
149.13 mg
283.34 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Magnez
6.95 mg
13.21 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Żelazo
1.48 mg
2.81 mg
Cynk
0.26 mg
0.49 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki z jabłkami 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce z jabłkami

Lista alergenów dla babki z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania babki z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
450 g
8.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 450 g
Masło
270 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 270 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jabłko
500 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Rodzynki
150 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Skórka z cytryny
30 g
6.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Bułka tarta
30 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Koszt składników
42.40
Jak oceniasz przepis na babka z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób