Babka pomarańczowa
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier (250 g)
- Jajko (5 szt.)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
- Kisiel (proszek) - pomarańczowy (40 g)
- Pomarańcza - 1 średnia sztuka (200 g)
- Proszek do pieczenia (30 g)
- Masło (30 g)
- Bułka tarta (50 g)
Przepis na babka pomarańczowa krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej puszystej masy.
Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij z niej sok, wlej olej rzepakowy i wymieszaj do połączenia składników.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Podziel masę na dwie części i do jednej z nich dodaj kisiel pomarańczowy, wymieszaj.
Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Wlej masę na ciasto z dodatkiem kisielu a na nią jasną masę.
Wymieszaj delikatnie obie masy nożem.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
Ciasto wystudź, wyjmij z formy i podziel na porcje.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babki pomarańczowej
Babka pomarańczowa to pomysł na pyszne ciasto, które można podać na deser dla całej rodziny. Najlepsza babka wielkanocna jest dobra także w dni powszednie, gdy najdzie Cię ochota na małe co nieco. Przepis na babkę pomarańczową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, olej rzepakowy, jajka, proszek do pieczenia, kisiel pomarańczowy, pomarańcza, bułka tarta, masło.
Jak zrobić babkę pomarańczową? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej puszystej masy. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij z niej sok, wlej olej rzepakowy i wymieszaj do połączenia składników. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj. Podziel masę na dwie części i do jednej z nich dodaj kisiel pomarańczowy, wymieszaj. Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej masę na ciasto z dodatkiem kisielu a na nią jasną masę. Wymieszaj delikatnie obie masy nożem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Ciasto wystudź, wyjmij z formy i podziel na porcje.
Pomarańcze to popularne owoce cytrusowe pochodzące z Florydy. Pomarańcze najczęściej spożywamy pod postacią soku pomarańczowego. Pomarańcza jest dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem. Zapobiega powstawaniu wolnych rodników oraz wspomaga organizm w walce z przeziębieniem. Witamina C jest także prekursorem do syntezy kolagenu w naszym ciele. Skórka z pomarańczy zawiera olejki eteryczne. Dzięki temu świetnie nadaje się do aromatyzowania ciast i deserów. Można z niej także przygotować domowy odświeżacz powietrza.
Podsumowując pyszna babka to świetne ciasto z formy. Można je podać jako deser podczas wielu różnych okazji. Babka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Świąteczna babka to ciasto bardzo proste, które nie sprawi Ci większych problemów. Babkę można przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Aromat babki można wzmocnić, dodając naturalny olejek pomarańczowy.
Alergeny w babce pomarańczowej
Lista alergenów dla babki pomarańczowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze babki pomarańczowej
Babka pomarańczowa to słodki wypiek, którego nie powinniśmy spożywać częściej niż raz w tygodniu. Babka zawiera gluten, więc nie powinna być spożywana przez osoby chorujące na celiakię. Babka domowa nie zawiera konserwantów.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.