Babka łaciata
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (500 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 4 łyżki (40 g)
Przepis na babkę łaciatą krok po kroku
Ciepłe masło miksujemy z cukrem (150 g) na biały i puszysty krem. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka i cukier waniliowy dodajemy do masy z masła i ponownie całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do masy i ponownie całość miksujemy.
Do ciasta wlewamy mleko i ponownie miksujemy składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy ją do masy. Całość delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i pozostały cukier - mieszamy składniki do połączenia się.
Ciasto przelewamy do foremki. Na dół wlewamy ciemną masę, a na górę jasną. Pieczemy je w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki łaciatej
Pyszna babka łaciata to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem kakao na Wielkanoc jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza słodka i smaczna przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić babkę łaciatą? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku ciepłe masło miksujemy z cukrem (150 g) na biały i puszysty krem. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka i cukier waniliowy dodajemy do masy z masła i ponownie całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do masy i ponownie całość miksujemy. Do ciasta wlewamy mleko i ponownie miksujemy składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy ją do masy. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i pozostały cukier - mieszamy składniki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki. Na dół wlewamy ciemną masę, a na górę jasną. Pieczemy je w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na babkę łaciatą nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Świąteczna wilgotna babka z kakao odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w babce łaciatej
Lista alergenów dla babki łaciatej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze babki łaciatej
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.